400.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης διαθέσιμες με άδεια κοινού κτήματος (CC0) από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκ

400.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης διαθέσιμες με άδεια κοινού κτήματος (CC0) από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης Πριν από ένα χρόνο, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης ξεκίνησε ένα φιλόδοξο εγχείρημα για να δώσει σε όλους την ελεύθερη πρόσβαση σε εικόνες στη συλλογή του. Χρησιμοποιώντας άδεια κοινού κτήματος Creative Commons (CC0), το τρίτο πιο δημοφιλές μουσείο τον κόσμο παρέχει τη δυνατότητα να κατεβάσετε αυτά έργα της συλλογής στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση, χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένη άδεια και χωρίς περιορισμό σχετικά με τη χρήση τους. Οι χρήστες δεν χρειάζεται καν να ζητήσουν άδεια ούτε υποχρεούνται να αναφέρουν την πηγή. Οποιαδήποτε εικόνα στον ιστότοπο του μουσείου με ετικέτα με το “Public Domain 0″ είναι ελεύθερη για λήψη. Και αυτή η ελευθερία είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε καλλιτέχνες για remix, crafters, κατασκευαστές σουβενίρ, γραφίστες, μελετητές ή ακόμα και εκδότες βιβλίων που συχνά πρέπει να αγωνιστούν για τα δικαιώματα χρήσης μιας εικόνας – πολύ λιγότερο να αποκτήσουν έκδοση υψηλής ανάλυσης. Υπήρχαν 375.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία Ανοικτής Πρόσβασης του Μουσείου τον περασμένο Φεβρουάριο. Σήμερα ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τις 400.000 – με περισσότερα στοιχεία να προστίθενται μέρα με την μέρα, στην ελεύθερη συλλογή. Για να έχουν την υψηλότερη δυνατή ανάλυση οι εικόνες που θα είναι διαθέσιμες με άδεια κοινού κτήματος, το Met ανέπτυξε τον εξοπλισμό φωτογραφίας του σε υψηλής ποιότητας κάμερες Hasselblad και ακόμη πειραματίζεται με την παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων κάποιων τεχνουργημάτων χρησιμοποιώντας σαρωτές λέιζερ FARO. Στόχος του είναι να διαθέσει ολόκληρη τη συλλογή του – 1.5 εκατομμύρια αντικείμενα – στο κοινό κτήμα. Επιπρόσθετα, το Met δημοσίευσε τα βασικά στοιχεία για κάθε έργο που κυκλοφόρησε με τον τίτλο, τον δημιουργό, την ημερομηνία, το είδος, το μέσο και τις διαστάσεις που κωδικοποιήθηκαν με ακρίβεια και συντάχθηκαν σε ένα έγγραφο CSV στο Github. Δείτε την συλλογή του Μουσείου εδώ Πηγή άρθρου: https://mycontent.ellak.gr // https://quartzy.qz.com // Ανοικτή βιβλιοθήκη



Πριν από ένα χρόνο, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης ξεκίνησε ένα φιλόδοξο εγχείρημα για να δώσει σε όλους την ελεύθερη πρόσβαση σε εικόνες στη συλλογή του. Χρησιμοποιώντας άδεια κοινού κτήματος Creative Commons (CC0), το τρίτο πιο δημοφιλές μουσείο τον κόσμο παρέχει τη δυνατότητα να κατεβάσετε αυτά έργα της συλλογής στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση, χωρίς να απαιτείται συγκεκριμένη άδεια και χωρίς περιορισμό σχετικά με τη χρήση τους.

Οι χρήστες δεν χρειάζεται καν να ζητήσουν άδεια ούτε υποχρεούνται να αναφέρουν την πηγή. Οποιαδήποτε εικόνα στον ιστότοπο του μουσείου με ετικέτα με το “Public Domain 0″ είναι ελεύθερη για λήψη. Και αυτή η ελευθερία είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε καλλιτέχνες για remix, crafters, κατασκευαστές σουβενίρ, γραφίστες, μελετητές ή ακόμα και εκδότες βιβλίων που συχνά πρέπει να αγωνιστούν για τα δικαιώματα χρήσης μιας εικόνας – πολύ λιγότερο να αποκτήσουν έκδοση υψηλής ανάλυσης.


Υπήρχαν 375.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία Ανοικτής Πρόσβασης του Μουσείου τον περασμένο Φεβρουάριο. Σήμερα ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τις 400.000 – με περισσότερα στοιχεία να προστίθενται μέρα με την μέρα, στην ελεύθερη συλλογή. Για να έχουν την υψηλότερη δυνατή ανάλυση οι εικόνες που θα είναι διαθέσιμες με άδεια κοινού κτήματος, το Met ανέπτυξε τον εξοπλισμό φωτογραφίας του σε υψηλής ποιότητας κάμερες Hasselblad και ακόμη πειραματίζεται με την παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων κάποιων τεχνουργημάτων χρησιμοποιώντας σαρωτές λέιζερ FARO. Στόχος του είναι να διαθέσει ολόκληρη τη συλλογή του – 1.5 εκατομμύρια αντικείμενα – στο κοινό κτήμα.

Επιπρόσθετα, το Met δημοσίευσε τα βασικά στοιχεία για κάθε έργο που κυκλοφόρησε με τον τίτλο, τον δημιουργό, την ημερομηνία, το είδος, το μέσο και τις διαστάσεις που κωδικοποιήθηκαν με ακρίβεια και συντάχθηκαν σε ένα έγγραφο CSV στο Github.

Δείτε την συλλογή του Μουσείου   εδώ

Πηγή άρθρου: https://mycontent.ellak.gr // https://quartzy.qz.com // Ανοικτή βιβλιοθήκη
Σχόλια