Τήξη χρυσού σε θερμοκρασία δωματίου

Τήξη χρυσού σε θερμοκρασία δωματίου REUTERS/DANIEL MUNOZ Ερευνητές από το Chalmers University of Technology και άλλους φορείς κατάφεραν για πρώτη φορά να κάνουν την επιφάνεια ενός χρυσού αντικειμένου να λιώσει σε θερμοκρασία δωματίου. O Λούντβιχ ντε Κνουπ, του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου, τοποθέτησε ένα μικρό κομμάτι χρυσού σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, και παρατηρώντας το στο υψηλότερo επίπεδο μεγέθυνσης κι αυξάνοντας το ηλεκτρικό πεδίο σταδιακά, εξέτασε τον τρόπο που επηρεάζονταν τα άτομα χρυσού. Με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσε πως τα στρώματα στην επιφάνεια είχαν λιώσει σε θερμοκρασία δωματίου. «Έμεινα έκπληκτος από αυτή την ανακάλυψη. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο και μας δίνει νέες, θεμελιώδεις γνώσεις για τον χρυσό» είπε ο ντε Κνουπ. Αυτό που συνέβη ήταν πως τα άτομα χρυσού διεγέρθηκαν: Υπό την επίδραση του ηλεκτρικού πεδίου, ξαφνικά έχασαν τη συντεταγμένη δομή τους κι έλυσαν σχεδόν όλους τους δεσμούς μεταξύ τους. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν πως είναι δυνατή επίσης η εναλλαγή μεταξύ στερεάς και τηγμένης δομής. Από επιστημονικής άποψης, η ανακάλυψη αυτή έχει μεγάλη σημασία, καθώς ανοίγει νέους δρόμους στην επιστήμη υλικών. «Επειδή μπορούμε να ελέγξουμε και να αλλάξουμε τις ιδιότητες των ατόμων στα στρώματα της επιφάνειας, ανοίγουν δρόμοι για διαφορετικά είδη εφαρμογών. Για παράδειγμα, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά είδη αισθητήρων, καταλυτών και τρανζίστορ. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν ευκαιρίες για νέα concepts ανέπαφων εξαρτημάτων» σημειώνει η Εύα Όλσον, καθηγήτρια στο τμήμα Φυσικής στο Chalmers.


REUTERS/DANIEL MUNOZ

Ερευνητές από το Chalmers University of Technology και άλλους φορείς κατάφεραν για πρώτη φορά να κάνουν την επιφάνεια ενός χρυσού αντικειμένου να λιώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

O Λούντβιχ ντε Κνουπ, του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου, τοποθέτησε ένα μικρό κομμάτι χρυσού σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, και παρατηρώντας το στο υψηλότερo επίπεδο μεγέθυνσης κι αυξάνοντας το ηλεκτρικό πεδίο σταδιακά, εξέτασε τον τρόπο που επηρεάζονταν τα άτομα χρυσού. Με αυτόν τον τρόπο διαπίστωσε πως τα στρώματα στην επιφάνεια είχαν λιώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

«Έμεινα έκπληκτος από αυτή την ανακάλυψη. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο και μας δίνει νέες, θεμελιώδεις γνώσεις για τον χρυσό» είπε ο ντε Κνουπ.

Αυτό που συνέβη ήταν πως τα άτομα χρυσού διεγέρθηκαν: Υπό την επίδραση του ηλεκτρικού πεδίου, ξαφνικά έχασαν τη συντεταγμένη δομή τους κι έλυσαν σχεδόν όλους τους δεσμούς μεταξύ τους. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν πως είναι δυνατή επίσης η εναλλαγή μεταξύ στερεάς και τηγμένης δομής.



Από επιστημονικής άποψης, η ανακάλυψη αυτή έχει μεγάλη σημασία, καθώς ανοίγει νέους δρόμους στην επιστήμη υλικών. «Επειδή μπορούμε να ελέγξουμε και να αλλάξουμε τις ιδιότητες των ατόμων στα στρώματα της επιφάνειας, ανοίγουν δρόμοι για διαφορετικά είδη εφαρμογών. Για παράδειγμα, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά είδη αισθητήρων, καταλυτών και τρανζίστορ. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν ευκαιρίες για νέα concepts ανέπαφων εξαρτημάτων» σημειώνει η Εύα Όλσον, καθηγήτρια στο τμήμα Φυσικής στο Chalmers.

naftemporiki.gr
Σχόλια