«Ευρωπαίοι» στην κινητή τηλεφωνία...

«Ευρωπαίοι» στην κινητή τηλεφωνία... Οι φόροι που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας κρατούν την Ελλάδα κοντά στον... ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα των τιμών, οι οποίες από το 2014 καταγράψει μείωση κατά 24%. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας της εταιρείας Ovum, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για τις 28 χώρες της Ε.Ε. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην τιμολόγηση της ομιλίας και της αποστολής SMS, αλλά τον υπερβαίνει κατά 22,8% στη χρέωση μεταφοράς δεδομένων (Data), ποντάροντας ουσιαστικά στα έσοδα από τα MB που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη νέα γενιά. Στην έκθεση πάντως σημειώνεται ότι από το 2014 οι τιμές στα data έχουν μειωθεί κατά 27%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Με βάση τους υπολογισμούς της Ovum, στην ελληνική αγορά προ φόρων ο μέσος χρήστης πληρώνει 10,7 ευρώ τον μήνα, λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 12,1 ευρώ τον μήνα. Με τον συνυπολογισμό των φόρων, η τιμή ανεβαίνει στα 14,8 ευρώ τον μήνα, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώνεται στα 14,9 ευρώ ανά μήνα. Εχει επίσης ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του πίνακα με βάση τις ταχύτητες λήψης (download), αφήνοντας πίσω της χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος χρήστης στην Ελλάδα μιλά στο κινητό του 172 λεπτά, στέλνει 22 μηνύματα και κατεβάζει μόνον 0,33 MB τον μήνα. Οι μέσες ευρωπαϊκές επιδόσεις διαμορφώνονται στα 153 λεπτά φωνητικής συνομιλίας, στα 66 SMS και στα 1,66 GB. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγράφεται μικρή άνοδος στους λογαριασμούς τηλεφωνίας ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος ενημέρωσε ότι πλέον έχει συμφωνηθεί να μετρώνται συγκεκριμένα στοιχεία μέσα από τα οποία θα προκύπτει η πραγματική εικόνα της αγοράς. «Για πρώτη φορά έγινε διάλογος, στον οποίο συμμετείχαν το αρμόδιο υπουργείο, η ΕΛΣΤΑΤ και εταιρείες τηλεφωνίας», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι οι δείκτες της αγοράς είναι θετικοί, όπως και η εικόνα από την κατάργηση της περιαγωγής.

Οι φόροι που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας κρατούν την Ελλάδα κοντά στον...
ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα των τιμών, οι οποίες από το 2014 καταγράψει μείωση κατά 24%.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας της εταιρείας Ovum, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για τις 28 χώρες της Ε.Ε.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην τιμολόγηση της ομιλίας και της αποστολής SMS, αλλά τον υπερβαίνει κατά 22,8% στη χρέωση μεταφοράς δεδομένων (Data), ποντάροντας ουσιαστικά στα έσοδα από τα MB που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη νέα γενιά.

Στην έκθεση πάντως σημειώνεται ότι από το 2014 οι τιμές στα data έχουν μειωθεί κατά 27%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Με βάση τους υπολογισμούς της Ovum, στην ελληνική αγορά προ φόρων ο μέσος χρήστης πληρώνει 10,7 ευρώ τον μήνα, λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 12,1 ευρώ τον μήνα.

Με τον συνυπολογισμό των φόρων, η τιμή ανεβαίνει στα 14,8 ευρώ τον μήνα, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώνεται στα 14,9 ευρώ ανά μήνα.

Εχει επίσης ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του πίνακα με βάση τις ταχύτητες λήψης (download), αφήνοντας πίσω της χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος χρήστης στην Ελλάδα μιλά στο κινητό του 172 λεπτά, στέλνει 22 μηνύματα και κατεβάζει μόνον 0,33 MB τον μήνα. Οι μέσες ευρωπαϊκές επιδόσεις διαμορφώνονται στα 153 λεπτά φωνητικής συνομιλίας, στα 66 SMS και στα 1,66 GB.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καταγράφεται μικρή άνοδος στους λογαριασμούς τηλεφωνίας ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ Γιώργος Στεφανόπουλος ενημέρωσε ότι πλέον έχει συμφωνηθεί να μετρώνται συγκεκριμένα στοιχεία μέσα από τα οποία θα προκύπτει η πραγματική εικόνα της αγοράς.

«Για πρώτη φορά έγινε διάλογος, στον οποίο συμμετείχαν το αρμόδιο υπουργείο, η ΕΛΣΤΑΤ και εταιρείες τηλεφωνίας», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι οι δείκτες της αγοράς είναι θετικοί, όπως και η εικόνα από την κατάργηση της περιαγωγής.

efsyn.gr
Σχόλια