"Κουβεντούλα" μεταξύ του έξυπνου ρομπότ Cimon...

"Κουβεντούλα" μεταξύ του έξυπνου ρομπότ Cimon... ...και του αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ... Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η πολύ πετυχημένη πρώτη δοκιμή συνομιλίας και συνεργασίας του ρομπότ CIMON με τον Γερμανό αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), γράφοντας έτσι ένα... νέο κεφάλαιο στην αεροδιαστημική ιστορία. Ο CIMON (Crew Interactive Mobile CompanioN) -το μοναδικό στον κόσμο σύστημα του είδους του- είναι μια πλαστική αιωρούμενη σφαίρα με τεχνητή νοημοσύνη και με πρόσωπο καρτούν, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να λειτουργεί ως βοηθός αστροναυτών. Αποτελεί δημιούργημα της εταιρείας Airbus για λογαριασμό του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR), έχει βάρος μόνο πέντε κιλών, είναι προϊόν τρισδιάστατου εκτυπωτή και αποτελεί τον πρώτο «έξυπνο» ρομποτικό βοηθό που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα για να συνεργασθεί με ένα αστροναύτη. Το πρώτο τεστ συνεργασίας ρομπότ-αστροναύτη, που έλαβε χώρα προ ημερών στο θαλαμίσκο «Κολόμβος» του ISS, υπήρξε πολύ θετικό και αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον. Ο Γκερστ, ο οποίος βρίσκεται στον ISS από τις 8 Ιουνίου, πραγματοποίησε διάφορες εργασίες και ένα πείραμα με τη βοήθεια του CIMON. Πολύ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ο γερμανός αστροναύτης ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο σε επαφή με την «έξυπνη» σφαίρα. Η πρώτη κουβέντα του Γκερστ ήταν «ξύπνα CIMON» και αμέσως ήλθε η απάντηση «τι μπορώ να κάνω για σένα;». Μεταξύ άλλων, ο CIMON έπαιξε μουσική στον Γκερστ, του έδειξε ένα βίντεο στο πρόσωπο-οθόνη του, ενώ τον φωτογράφησε και τον βιντεοσκόπησε. Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση του Wi-Fi του ISS, το ρομπότ μετέδωσε μέσω δορυφορικής σύνδεσης τα δεδομένα του στη Γη. Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ ο CIMON μιλάει όπως οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί (Apple Siri, Amazon Alexa κ.α.), στην πραγματικότητα δεν επικοινωνεί με τις δικές του αυτόνομες δυνάμεις, αλλά -μέσω του υπολογιστικού «νέφους» της ΙΒΜ- με τον υπερυπολογιστή της Watson, ο οποίος μετατρέπει σε φυσική γλώσσα αυτά που στη συνέχεια λέει ο CIMON στον αστροναύτη. Έτσι η συνομιλία CIMON-Γκερστ γίνεται μεν πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα μέσω της ΙΒΜ στη Γη. Είναι ο Watson που καταλαβαίνει και απαντά στις ερωτήσεις του γερμανού αστροναύτη, γι' αυτό υπάρχει μια μικρή χρονική υστέρηση λίγων δευτερολέπτων ανάμεσα στη φράση του Γκερστ και στην απάντηση του CIMON, εωσότου το σήμα ταξιδέψει από τον ISS στη Γη και πάλι πίσω. Συνεπώς ο CIMON πολύ απέχει ακόμη από το διάσημο και πολύ ομιλητικό ρομπότ HAL 900 στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», αλλά είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε στο μέλλον να υπάρχει φυσική επικοινωνία ρομπότ-ανθρώπου στις διαστημικές πτήσεις. Ο Γκερστ επιστρέφει στη Γη το Δεκέμβριο και ο διάδοχος του Ιταλός αστροναύτης Λούκα Παρμιτάνο μάλλον θα συνεχίσει την κουβεντούλα με τον CIMON.





...και του αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ...

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η πολύ πετυχημένη πρώτη δοκιμή συνομιλίας και συνεργασίας του ρομπότ CIMON με τον Γερμανό αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), γράφοντας έτσι ένα...
νέο κεφάλαιο στην αεροδιαστημική ιστορία.

Ο CIMON (Crew Interactive Mobile CompanioN) -το μοναδικό στον κόσμο σύστημα του είδους του- είναι μια πλαστική αιωρούμενη σφαίρα με τεχνητή νοημοσύνη και με πρόσωπο καρτούν, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να λειτουργεί ως βοηθός αστροναυτών. Αποτελεί δημιούργημα της εταιρείας Airbus για λογαριασμό του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR), έχει βάρος μόνο πέντε κιλών, είναι προϊόν τρισδιάστατου εκτυπωτή και αποτελεί τον πρώτο «έξυπνο» ρομποτικό βοηθό που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα για να συνεργασθεί με ένα αστροναύτη.

Το πρώτο τεστ συνεργασίας ρομπότ-αστροναύτη, που έλαβε χώρα προ ημερών στο θαλαμίσκο «Κολόμβος» του ISS, υπήρξε πολύ θετικό και αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον. Ο Γκερστ, ο οποίος βρίσκεται στον ISS από τις 8 Ιουνίου, πραγματοποίησε διάφορες εργασίες και ένα πείραμα με τη βοήθεια του CIMON.

Πολύ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ο γερμανός αστροναύτης ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο σε επαφή με την «έξυπνη» σφαίρα. Η πρώτη κουβέντα του Γκερστ ήταν «ξύπνα CIMON» και αμέσως ήλθε η απάντηση «τι μπορώ να κάνω για σένα;».

Μεταξύ άλλων, ο CIMON έπαιξε μουσική στον Γκερστ, του έδειξε ένα βίντεο στο πρόσωπο-οθόνη του, ενώ τον φωτογράφησε και τον βιντεοσκόπησε. Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση του Wi-Fi του ISS, το ρομπότ μετέδωσε μέσω δορυφορικής σύνδεσης τα δεδομένα του στη Γη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ ο CIMON μιλάει όπως οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί (Apple Siri, Amazon Alexa κ.α.), στην πραγματικότητα δεν επικοινωνεί με τις δικές του αυτόνομες δυνάμεις, αλλά -μέσω του υπολογιστικού «νέφους» της ΙΒΜ- με τον υπερυπολογιστή της Watson, ο οποίος μετατρέπει σε φυσική γλώσσα αυτά που στη συνέχεια λέει ο CIMON στον αστροναύτη. Έτσι η συνομιλία CIMON-Γκερστ γίνεται μεν πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα μέσω της ΙΒΜ στη Γη. Είναι ο Watson που καταλαβαίνει και απαντά στις ερωτήσεις του γερμανού αστροναύτη, γι' αυτό υπάρχει μια μικρή χρονική υστέρηση λίγων δευτερολέπτων ανάμεσα στη φράση του Γκερστ και στην απάντηση του CIMON, εωσότου το σήμα ταξιδέψει από τον ISS στη Γη και πάλι πίσω.

Συνεπώς ο CIMON πολύ απέχει ακόμη από το διάσημο και πολύ ομιλητικό ρομπότ HAL 900 στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», αλλά είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε στο μέλλον να υπάρχει φυσική επικοινωνία ρομπότ-ανθρώπου στις διαστημικές πτήσεις.

Ο Γκερστ επιστρέφει στη Γη το Δεκέμβριο και ο διάδοχος του Ιταλός αστροναύτης Λούκα Παρμιτάνο μάλλον θα συνεχίσει την κουβεντούλα με τον CIMON.

AΠΕ/ΜΠΕ
Σχόλια