Γαλλία: Στο μικροσκόπιο των αρχών ψεύτικοι λογαριασμοί στα social media και ο ρόλος της Ρωσίας

Γαλλία: Στο μικροσκόπιο των αρχών ψεύτικοι λογαριασμοί στα social media και ο ρόλος της Ρωσίας REUTERS/BENOIT TESSIER Ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν ως στόχο να τροφοδοτήσουν την οργή των Γάλλων και να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» έχουν βάλει στο στόχαστρο οι αρχές της Γαλλίας. Η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN) έχει αναλάβει το συντονισμό των ερευνών, με στόχο όπως τονίζει να σταματήσει τις απόπειρες χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν πάντως επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής εάν εξετάζουν ρωσικό «δάχτυλο» στα γεγονότα. Σύμφωνα με το το Bloomberg, επικαλλούμενο τη Συμμαχία για την Θωράκιση της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy), οργάνωση που ανήκει στο German Marshall Fund των ΗΠΑ, ανάμεσα σε 600 λογαριασμούς Twitter που είναι γνωστοί ότι προωθούν τις απόψεις του Κρεμλίνου το κορυφαίο hashtag ήταν χθες το #giletsjaunes (κίτρινα γιλέκα). Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times παράλληλα αναφέρει ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί εκ Ρωσίας στήριξαν διαδικτυακά τα κίτρινα γιλέκα. Μεταξύ άλλων διακινούσαν βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων σοβαρά τραυματισμένων από συγκρούσεις με αστυνομικούς, αποκρύβοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για υλικό πολλών ετών, που δεν συνδέεται με τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Η ρωσική πλευρά δίνει πάντως μία άλλη εκδοχή. Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του Russia Today και του πρακτορείου Sputnik τόνιζε ότι πολλοί Γάλλοι έστειλαν βίντεο από τις χθεσινές διαδηλώσεις στα ρωσικά δίκτυα καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους. Σύμφωνα με την ίδια, οι μεταδόσεις του RT για τις διαδηλώσεις είχαν 20 φορές περισσότερες θεάσεις από εκείνες της γαλλικής Figaro. Πηγές: Bloomberg, AFP, Sputnik



REUTERS/BENOIT TESSIER

Ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν ως στόχο να τροφοδοτήσουν την οργή των Γάλλων και να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» έχουν βάλει στο στόχαστρο οι αρχές της Γαλλίας. Η Γενική Γραμματεία Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN) έχει αναλάβει το συντονισμό των ερευνών, με στόχο όπως τονίζει να σταματήσει τις απόπειρες χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν πάντως επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής εάν εξετάζουν ρωσικό «δάχτυλο» στα γεγονότα. Σύμφωνα με το το Bloomberg, επικαλλούμενο τη Συμμαχία για την Θωράκιση της Δημοκρατίας (Alliance for Securing Democracy), οργάνωση που ανήκει στο German Marshall Fund των ΗΠΑ, ανάμεσα σε 600 λογαριασμούς Twitter που είναι γνωστοί ότι προωθούν τις απόψεις του Κρεμλίνου το κορυφαίο hashtag ήταν χθες το #giletsjaunes (κίτρινα γιλέκα). Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Times παράλληλα αναφέρει ότι εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί εκ Ρωσίας στήριξαν διαδικτυακά τα κίτρινα γιλέκα.

Μεταξύ άλλων διακινούσαν βίντεο και φωτογραφίες ανθρώπων σοβαρά τραυματισμένων από συγκρούσεις με αστυνομικούς, αποκρύβοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για υλικό πολλών ετών, που δεν συνδέεται με τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.
Η ρωσική πλευρά δίνει πάντως μία άλλη εκδοχή. Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του Russia Today και του πρακτορείου Sputnik τόνιζε ότι πολλοί Γάλλοι έστειλαν βίντεο από τις χθεσινές διαδηλώσεις στα ρωσικά δίκτυα καθώς έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους. Σύμφωνα με την ίδια, οι μεταδόσεις του RT για τις διαδηλώσεις είχαν 20 φορές περισσότερες θεάσεις από εκείνες της γαλλικής Figaro.

Πηγές: Bloomberg, AFP, Sputnik
Σχόλια