ΑΠΌ ΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΆΡΜΟΥ!

ΑΠΌ ΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΆΡΜΟΥ! «Η δε μελέτη φύσεως αγαθά πλείονα δωρείται» -Επίχαρμος από την Κέφαλο Κω. Αυτή είναι η ηφαιστειακή γη της αρχαίας Αστυπάλαιας του Στράβωνα. Από το νοτιονατολικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. Κέφαλος η πατρίδα του Ηρακλείδη, του γιου του Ιπποκράτη και τόσων άλλων. Του πυθαγόρειου Επιχάρμου [524-448 π.Χ] ενός από τους κορυφαίους ποιητές κατά τον Πλάτωνα. Ο ιδρυτής της «Σικελικής κωμωδίας», ασχολήθηκε με την ιατρική και την φιλοσοφία.Εγραψε τουλάχιστον 52 κωμωδίες από τις οποίες μόνο αποσπάσματα σώθηκαν. Σε ηλικία 40 χρονών, πριν από τον μέγιστο σεισμό του 411π.Χ, από την Κέφαλο πήγε στις Συρακούσες, εκεί διέδωσε την ποίηση του. Ο Διογένης ο Λαέρτιος αναφέρει ότι οι Συρακούσιοι είχαν στήσει μπρούτζινο ανδριάντα του . Τον εκθειάζει ο Μάρκος Αντώνιος Γ, «Η προτεραιότης του πνευματικού πολιτισμού εις τον ποιητήν Επίχαρμον». Ο Κώος κωμωδιογράφος,γιατρός και φιλόσοφος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της αρχαίας Ελλάδας.Θεωρήθηκε ως «σύντομος, εφευρετικός, έξυπνος» από τους συγχρόνους του. Οι κωμωδίες του δεν ήταν μόνο παρωδίες μύθων ή θεϊκών / ηρωικών θρύλων, γνωστών στον λαό, αλλά και ανθρώπινων γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών γεγονότων ή τοπικών εκδηλώσεων. Συνήθιζε να αντλεί έμπνευση από κάποιο γνωστό μύθο ή μερικές παροιμιώδεις φράσεις. Ηταν ο πρώτος που έδωσε καλλιτεχνική χροιά στην κωμωδία. Ομως λίγα γνωρίζουμε όχι μόνο για τη ζωή του αλλά και την πατρίδα του.Κρύβει πολλά μυστικά η γη όσο και η θάλασσα της Κεφάλου.Είναι μία από τις μεγάλες αδικημένες της ιστορίας του Αιγαίου.Κάποτε είχε 50000 κατοίκους σύμφωνα με τον Ιάκωβο Ζαρράφτη. Η φωτογραφία λήφθηκε γύρω στο 1916. Γεωδίφης Οι κωμωδίες του Επιχάρμου μπορούν να χωριστούν σε 2 σειρές: μία μυθική και μία ανθρώπινη. Από την «Οδύσσεια», ο ποιητής έγραψε θέματα για τους «Κύκλωπες», τον «έρημο Οδυσσέα», τους «ναυαγούς του Οδυσσέα» και τις «Σειρήνες». Από το μύθο του Ηρακλή πήρε στοιχεία για τον «Γάμο της Ηβης»,κά. Άλλοι τίτλοι είναι θρυλικές κωμωδίες: «Αλκυόνη», «Φίλος», «Διονύση», «Ήφαιστος», «Προμηθέας και Πύρρα», «Σφίγγα», «Τρώες», «Φιλοκτήτες».




«Η δε μελέτη φύσεως αγαθά πλείονα δωρείται» -Επίχαρμος από την Κέφαλο Κω. Αυτή είναι η ηφαιστειακή γη της αρχαίας Αστυπάλαιας του Στράβωνα. Από το νοτιονατολικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. Κέφαλος η πατρίδα του Ηρακλείδη, του γιου του Ιπποκράτη και τόσων άλλων.
Του πυθαγόρειου Επιχάρμου [524-448 π.Χ] ενός από τους κορυφαίους ποιητές κατά τον Πλάτωνα. Ο ιδρυτής της «Σικελικής κωμωδίας», ασχολήθηκε με την ιατρική και την φιλοσοφία.Εγραψε τουλάχιστον 52 κωμωδίες από τις οποίες μόνο αποσπάσματα σώθηκαν.
Σε ηλικία 40 χρονών, πριν από τον μέγιστο σεισμό του 411π.Χ, από την Κέφαλο πήγε στις Συρακούσες, εκεί διέδωσε την ποίηση του. Ο Διογένης ο Λαέρτιος αναφέρει ότι οι Συρακούσιοι είχαν στήσει μπρούτζινο ανδριάντα του . Τον εκθειάζει ο Μάρκος Αντώνιος Γ, «Η προτεραιότης του πνευματικού πολιτισμού εις τον ποιητήν Επίχαρμον».
Ο Κώος κωμωδιογράφος,γιατρός και φιλόσοφος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της αρχαίας Ελλάδας.Θεωρήθηκε ως «σύντομος, εφευρετικός, έξυπνος» από τους συγχρόνους του. Οι κωμωδίες του δεν ήταν μόνο παρωδίες μύθων ή θεϊκών / ηρωικών θρύλων, γνωστών στον λαό, αλλά και ανθρώπινων γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών γεγονότων ή τοπικών εκδηλώσεων. Συνήθιζε να αντλεί έμπνευση από κάποιο γνωστό μύθο ή μερικές παροιμιώδεις φράσεις. Ηταν ο πρώτος που έδωσε καλλιτεχνική χροιά στην κωμωδία.
Ομως λίγα γνωρίζουμε όχι μόνο για τη ζωή του αλλά και την πατρίδα του.Κρύβει πολλά μυστικά η γη όσο και η θάλασσα της Κεφάλου.Είναι μία από τις μεγάλες αδικημένες της ιστορίας του Αιγαίου.Κάποτε είχε 50000 κατοίκους σύμφωνα με τον Ιάκωβο Ζαρράφτη. Η φωτογραφία λήφθηκε γύρω στο 1916.




Οι κωμωδίες του Επιχάρμου μπορούν να χωριστούν σε 2 σειρές: μία μυθική και μία ανθρώπινη. Από την «Οδύσσεια», ο ποιητής έγραψε θέματα για τους «Κύκλωπες», τον «έρημο Οδυσσέα», τους «ναυαγούς του Οδυσσέα» και τις «Σειρήνες». Από το μύθο του Ηρακλή πήρε στοιχεία για τον «Γάμο της Ηβης»,κά. Άλλοι τίτλοι είναι θρυλικές κωμωδίες: «Αλκυόνη», «Φίλος», «Διονύση», «Ήφαιστος», «Προμηθέας και Πύρρα», «Σφίγγα», «Τρώες», «Φιλοκτήτες».

Σχόλια