Κύπρος: «Παρακολουθούμε τις κινήσεις τους…'' των Τούρκων από αίθουσα επιχειρήσεων του Υπ. Άμυνας.ΒΙΝΤΕΟ

Κύπρος: «Παρακολουθούμε τις κινήσεις τους…'' των Τούρκων από αίθουσα επιχειρήσεων του Υπ. Άμυνας.ΒΙΝΤΕΟ Η Κύπρος βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε κατάσταση συνεχιζόμενης διένεξης με την Τουρκία, αλλά οι πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας, είτε πρόκειται για το μεσογειακό φυσικό αέριο είτε για τη Λιβύη, έχουν επιβάλει νέες προκλήσεις στην Κύπρο για το πώς να ενεργήσει στις τουρκικές κινήσεις. Σε μια αίθουσα ελέγχου του Κυπριακού Υπουργείου Άμυνας παρακολουθούνται οι αερομεταφορές και οι θαλάσσιες μετακινήσεις γύρω από το νησί και παρακολουθούνται τα 13 μπλοκ που έχει εντοπίσει η Κύπρος για αναζήτηση φυσικού αερίου αλλά όπου εμπλέκονται και τα πλωτά γεωτρύπανα Τουρκίας Φατέχ και Γιαβούζ. Ο πιλότος Aνδρέας Ζαχαρία λέει από το εσωτερικό της αίθουσας έρευνας και διάσωσης: «Παρακολουθούμε τις κινήσεις τους … Το γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται σήμερα στα νότια της Κυπριακής Δημοκρατίας και εργάζεται παράνομα σε ένα θαλάσσιο οικόπεδο όπου δόθηκε το δικαίωμα εργασίας στην ιταλική εταιρεία ENI και στα ανατολικά της δημοκρατίας υπάρχει το γεωτρύπανο Fatih που επίσης ασκεί παράνομες δραστηριότητες στα χωρικά μας ύδατα». Μία από τις απαντήσεις είναι η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Τουρκία, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή Eλένη Μαύρου. “Πιστεύω ότι έχουμε απομακρύνει την στρατιωτική επιλογή εδώ και πολύ καιρό … Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατέχει στρατιωτική δύναμη που έχουν μόνο λίγες χώρες στην περιοχή, οπότε η μόνη εναλλακτική λύση είναι να βρούμε μια ειρηνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα”, λέει η Μαύρου, μέλος της επιτροπής άμυνας στο κυπριακό κοινοβούλιο. “Έχουμε συνηθίσει τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες από την τουρκική εισβολή και κατοχή το 1974, αλλά η πρόσφατη κλιμάκωση απαιτεί αποφασιστική απάντηση στην Άγκυρα (που δεν τη δέχεται)”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κύπρου Δημήτρης Σιλλούρης. Πρόσθεσε: “Η μόνη απάντηση στην Τουρκία είναι η συνεργασία όλων των χωρών που ανησυχούν για την τουρκική συμπεριφορά στην περιοχή για να αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση και η βία, σε συνεργασία για την ειρήνη και την ανάπτυξη”. skynewsarabia TO BINTEO ΕΔΩ https://www.skynewsarabia.com/world/1308791-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D9%81%D9%8A%D8%AF%D9%8A%D9%88-%D9%82%D8%A8%D8%B1%D8%B5-%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D9%82%D8%A8-%D8%AA%D8%AD%D8%B1%D9%83%D8%A7%D8%AA-%D8%AA%D8%B1%D9%83%D9%8A%D8%A7-%D8%B4%D8%B1%D9%82-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B7 dimpenews.com





Η Κύπρος βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε κατάσταση συνεχιζόμενης διένεξης με την Τουρκία, αλλά οι πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας, είτε πρόκειται για το μεσογειακό φυσικό αέριο είτε για τη Λιβύη, έχουν επιβάλει νέες προκλήσεις στην Κύπρο για το πώς να ενεργήσει στις τουρκικές κινήσεις.

Σε μια αίθουσα ελέγχου του Κυπριακού Υπουργείου Άμυνας παρακολουθούνται οι αερομεταφορές και οι θαλάσσιες μετακινήσεις γύρω από το νησί και παρακολουθούνται τα 13 μπλοκ που έχει εντοπίσει η Κύπρος για αναζήτηση φυσικού αερίου αλλά όπου εμπλέκονται και τα πλωτά γεωτρύπανα Τουρκίας Φατέχ και Γιαβούζ.




Ο πιλότος Aνδρέας Ζαχαρία λέει από το εσωτερικό της αίθουσας έρευνας και διάσωσης: «Παρακολουθούμε τις κινήσεις τους … Το γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται σήμερα στα νότια της Κυπριακής Δημοκρατίας και εργάζεται παράνομα σε ένα θαλάσσιο οικόπεδο όπου δόθηκε το δικαίωμα εργασίας στην ιταλική εταιρεία ENI και στα ανατολικά της δημοκρατίας υπάρχει το γεωτρύπανο Fatih που επίσης ασκεί παράνομες δραστηριότητες στα χωρικά μας ύδατα».

Μία από τις απαντήσεις είναι η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Τουρκία, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή Eλένη Μαύρου.

“Πιστεύω ότι έχουμε απομακρύνει την στρατιωτική επιλογή εδώ και πολύ καιρό … Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατέχει στρατιωτική δύναμη που έχουν μόνο λίγες χώρες στην περιοχή, οπότε η μόνη εναλλακτική λύση είναι να βρούμε μια ειρηνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα”, λέει η Μαύρου, μέλος της επιτροπής άμυνας στο κυπριακό κοινοβούλιο.

“Έχουμε συνηθίσει τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες από την τουρκική εισβολή και κατοχή το 1974, αλλά η πρόσφατη κλιμάκωση απαιτεί αποφασιστική απάντηση στην Άγκυρα (που δεν τη δέχεται)”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κύπρου Δημήτρης Σιλλούρης.

Πρόσθεσε: “Η μόνη απάντηση στην Τουρκία είναι η συνεργασία όλων των χωρών που ανησυχούν για την τουρκική συμπεριφορά στην περιοχή για να αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση και η βία, σε συνεργασία για την ειρήνη και την ανάπτυξη”.

skynewsarabia


TO BINTEO ΕΔΩ

https://www.skynewsarabia.com/world/1308791-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D9%81%D9%8A%D8%AF%D9%8A%D9%88-%D9%82%D8%A8%D8%B1%D8%B5-%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D9%82%D8%A8-%D8%AA%D8%AD%D8%B1%D9%83%D8%A7%D8%AA-%D8%AA%D8%B1%D9%83%D9%8A%D8%A7-%D8%B4%D8%B1%D9%82-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B7

dimpenews.com
Σχόλια