Πάνω από 230 εκατ. τα χρέη των Ναυπηγείων Ελευσίνας


Σε προχωρημένες συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης, που λειτουργεί ως συντονιστής όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου, βρίσκεται η αμερικανική εταιρεία ΟΝΕΧ συμφερόντων Πάνου Ξενοκώστα για την κατάρτιση συμφωνίας εξυγίανσης με την ίδια ως επενδυτή, που θα κατατεθεί προς επικύρωση στο πλαίσιο του άρθρου 106 του πτωχευτικού δικαίου. Παράλληλα, προχωρούν παρόμοιες συζητήσεις με την πιστώτρια τράπεζα Alpha Bank. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η ρύθμιση των χρεών που θα συμφωνηθεί να αναλάβει ο επενδυτής με αφαίρεση προσαυξήσεων και δοσολόγιο με μακροχρόνιο ορίζοντα αποπληρωμής, σε ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στο ναυπηγείο της Σύρου. Οι οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας ανέρχονται σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης στα 231 εκατ. ευρώ, «χωρίς να υπολογίζονται οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού που ανεβάζουν, ενδεχομένως, τα χρέη και άνω των 300 εκατ.» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδωνις Γεωργιάδης που είναι ο επισπεύδων για την εξυγίανση των ναυπηγείων.

Στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει ο επενδυτής, για τα ναυπηγεία που ίδρυσε το 1968 ο Στρατής Ανδρεάδης,  θα πρέπει να προστεθούν και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για τις επισκευές των υποδομών όπως οι πλωτές δεξαμενές αλλά και άλλες επενδύσεις σε πρόσθετο εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό. Ετσι, η συνολική επένδυση εκτιμάται πως μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 400 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Να σημειωθεί πάντως πως το θέμα του χειρισμού των απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αυτή τη στιγμή πληρώνει απευθείας τη μισθοδοσία προκειμένου να ολοκληρωθούν τα ναυπηγικά του προγράμματα ενδέχεται να αποδειχθεί το πλέον ακανθώδες. Επί του παρόντος, λίγα έχουν γίνει γνωστά για τη λύση που θα προκριθεί και οι τελικές αποφάσεις ακόμα δεν έχουν ληφθεί. «Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει κάθε συμφέρον να βρεθεί βιώσιμη λύση», υπογραμμίζουν στην «Κ» κορυφαίες κυβερνητικές πηγές που ερωτήθηκαν σχετικά. Επιπλέον, στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου του 2019 η ελεγκτική εταιρεία (KPMG) δεν έχει περιλάβει στις βεβαιωμένες υποχρεώσεις ενδεχόμενες απαιτήσεις του Π.Ν.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις αρχές Ιουνίου του 2019 η ONEX εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον όμιλο Νίκου Ταβουλάρη που ελέγχει τη μητρική των ναυπηγείων, Νεώριον Α.Ε. Για την πώληση υπάρχει απόφαση διοικητικού συμβουλίου της υπό αποχώρηση ιδιοκτησίας και υπογραφή του βασικού μετόχου της, εξηγούν στην «Κ» τραπεζικές πηγές. Η ONEX προτίθεται να ρυθμίσει σε δόσεις και να καλύψει υποχρεώσεις μέσω ολοκληρωμένης συμφωνίας στο πλαίσιο άρθρου 106 β και 106 δ που θα επικυρωθεί από αρμόδιο Πρωτοδικείο. Το σχετικό αίτημα επικύρωσης με την κατάθεση της συμφωνίας στο Πρωτοδικείο αναμένεται να γίνει εκτός απροόπτου πριν από το Πάσχα.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της συμφωνίας εξυγίανσης της ONEX, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αφενός στη Σύρο όλες οι πληρωμές προχωρούν κατά τα συμφωνηθέντα και αφετέρου ότι, ήδη από τα τέλη Ιουλίου 2019, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Chatsworth Securities LLC συμφώνησε με την Onex Elefsis Shipyards –σχήμα που έχει δομηθεί για να εξαγοράσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας– , να συμμετάσχει στην υλοποίηση επένδυσης έως και 400 εκατομμυρίων δολαρίων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας στο πλαίσιο της εν εξελίξει επιχείρησης διάσωσής τους.

Η Chatsworth, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εκτός από τη μετοχική συμμετοχή που θα έχει θα είναι και ο χρηματοπιστωτικός εταίρος της Onex Elefsis Shipyards στο εγχείρημα.


kathimerini.gr

Σχόλια