Ο γιατρός που προκάλεσε μια ψεύτικη επιδημία και έσωσε 8.000 ανθρώπους από τους ναζί

Ο γιατρός που προκάλεσε μια ψεύτικη επιδημία και έσωσε 8.000 ανθρώπους από τους ναζί Οι παλιότεροι θυμούνται ακόμα τι αντίκτυπο είχαν στους ναζί κάτι λέξεις σαν τη «μαλάρια» και τον «τύφο» και πώς έτρεχαν να γλιτώσουν μόλις άκουγαν για αρρώστιες και επιδημίες που είχαν χτυπήσει στα ξαφνικά τα κατακτημένα χωριά. Σε μια εποχή λοιπόν που αθώοι άνθρωποι δολοφονούνταν μαζικά για τον θεό που πίστευαν ή τις πατρίδες που είχαν γεννηθεί, ένας στρατιώτης είπε να πολεμήσει τη ναζιστική λαίλαπα χωρίς όπλο στα χέρια του. Το μόνο όπλο που είχε ήταν η επιστήμη, και η γνώση φυσικά για το πώς αντιδρούσαν στις αρρώστιες οι σχεδόν υποχονδριακοί Γερμανοί. Την ώρα λοιπόν που έθετε επανειλημμένα τη δική του ζωή σε κίνδυνο αψηφώντας τον κατακτητή, ο γιατρός Ευγένιος Λαζόφσκι γινόταν ήρωας στα μάτια όλων, αν και γι’ αυτόν το να σώσει τις ζωές των ανθρώπων γύρω του δεν ήταν καν επιλογή. Ήταν το μόνο σωστό πράγμα που μπορούσε να κάνει στον παραλογισμό του πολέμου. Ο κληρωτός γιατρός του Πολωνικού Στρατού και αντάρτης κατόπιν της πολωνικής Αντίστασης προκάλεσε μια ψεύτικη επιδημία τύφου (επιδημικός τύφος, η σοβαρότερη μορφή της νόσου) σε μια πόλη και τα γύρω χωριά. Το πανούργο τέχνασμά του έσωσε από τις εκτελέσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης 8.000 ανθρώπους, εβραίους κυρίως αλλά και άλλους καταδικασμένους από τη ναζιστική ιδεολογία. Έπεισε δηλαδή τους αξιωματούχους του Γ’ Ράιχ ότι ο πληθυσμός έπασχε από τύφο, κι έτσι δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί στα κολαστήρια του θανάτου και να μολύνει όλους τους άλλους τροφίμους. Και ως γνήσιος ήρωας, ο δρ Λαζόφσκι δεν μοιράστηκε με κανέναν την ιστορία του, παρά 50 σχεδόν χρόνια αργότερα! Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast




Οι παλιότεροι θυμούνται ακόμα τι αντίκτυπο είχαν στους ναζί κάτι λέξεις σαν τη «μαλάρια» και τον «τύφο» και πώς έτρεχαν να γλιτώσουν μόλις άκουγαν για αρρώστιες και επιδημίες που είχαν χτυπήσει στα ξαφνικά τα κατακτημένα χωριά.

Σε μια εποχή λοιπόν που αθώοι άνθρωποι δολοφονούνταν μαζικά για τον θεό που πίστευαν ή τις πατρίδες που είχαν γεννηθεί, ένας στρατιώτης είπε να πολεμήσει τη ναζιστική λαίλαπα χωρίς όπλο στα χέρια του.


Το μόνο όπλο που είχε ήταν η επιστήμη, και η γνώση φυσικά για το πώς αντιδρούσαν στις αρρώστιες οι σχεδόν υποχονδριακοί Γερμανοί.


Την ώρα λοιπόν που έθετε επανειλημμένα τη δική του ζωή σε κίνδυνο αψηφώντας τον κατακτητή, ο γιατρός Ευγένιος Λαζόφσκι γινόταν ήρωας στα μάτια όλων, αν και γι’ αυτόν το να σώσει τις ζωές των ανθρώπων γύρω του δεν ήταν καν επιλογή. Ήταν το μόνο σωστό πράγμα που μπορούσε να κάνει στον παραλογισμό του πολέμου.


Ο κληρωτός γιατρός του Πολωνικού Στρατού και αντάρτης κατόπιν της πολωνικής Αντίστασης προκάλεσε μια ψεύτικη επιδημία τύφου (επιδημικός τύφος, η σοβαρότερη μορφή της νόσου) σε μια πόλη και τα γύρω χωριά.


Το πανούργο τέχνασμά του έσωσε από τις εκτελέσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης 8.000 ανθρώπους, εβραίους κυρίως αλλά και άλλους καταδικασμένους από τη ναζιστική ιδεολογία. Έπεισε δηλαδή τους αξιωματούχους του Γ’ Ράιχ ότι ο πληθυσμός έπασχε από τύφο, κι έτσι δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί στα κολαστήρια του θανάτου και να μολύνει όλους τους άλλους τροφίμους. Και ως γνήσιος ήρωας, ο δρ Λαζόφσκι δεν μοιράστηκε με κανέναν την ιστορία του, παρά 50 σχεδόν χρόνια αργότερα!


Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast
Σχόλια