Μίλο Τζουκάνοβιτς: Δεν μπορεί να υπάρξει Μεγάλη Σερβία ούτε Μεγάλη Αλβανία, μόνο μεγάλη τραγωδία

Μίλο Τζουκάνοβιτς: Δεν μπορεί να υπάρξει Μεγάλη Σερβία ούτε Μεγάλη Αλβανία, μόνο μεγάλη τραγωδία Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες που γίνονται από τους πολίτες για το νόμο περί της θρησκευτικής ελευθερίας τις χαρακτήρισε ως καταχρηστικές που βλάπτουν το Μαυροβούνιο. Δήλωσε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις και ότι η κυβέρνησή του έχει σκοπό να διαχωρίσει την εκκλησία από το κράτος και να υπάρχει εγγυημένη θρησκευτική ελευθερία. «Για όποιον γνωρίζει την ιστορία, δεν υπάρχουν διλήμματα, όσο υπήρχε το κράτος του Μαυροβουνίου υπήρξε και η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», είπε ο Τζουκάνοβιτς. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι ανεξάρτητη και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ανεξαρτησίας. Όταν το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στη Σερβία το 1918, ήταν λογικό για την εκκλησία να προσχωρήσει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η απόφαση ήταν πολιτική, το κράτος εξαφανίστηκε. Αν, λοιπόν, ήταν λογικό να καταργηθεί η εκκλησία το 1918 όταν καταργήθηκε το κράτος, τι γίνεται το 2006, όταν το κράτος ανοικοδομήθηκε; Να ξαναχτίσουμε την εκκλησία, φυσικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, χθες το βράδυ. Ο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι «ο μεγάλος Σερβικός εθνικισμός πρέπει να χαλαρώσει μετά την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου το 2006, αλλά, ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με την ανεξαρτησία αυτή και ονειρευόταν το όνειρό του. Στα (δυτικά) Βαλκάνια θέλουν να κάνουν τη Μεγάλη Σερβία, την Αλβανία, την Κροατία και όλοι οι άλλοι να εξαφανιστούν». «Αυτό το σχέδιο, πάντοτε υπήρχε και στη δεκαετία του 1990 κόστιζε πολλές απώλειες ζωών. Έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη Σερβία, ούτε μεγάλη Αλβανία, αλλά μόνο μεγάλη τραγωδία. Αυτά τα μαθήματα - παθήματα, οφείλουμε να τα γνωρίζουμε καλά- το τι έγινε στην δεκαετία του ’90. Αντί να τα εξαφανίσουμε και να τα θάψουμε βαθιά, βλέπουμε σήμερα, 30 χρόνια μετά, πάλι οι παλιές ιδέες επιστρέφουν στο τραπέζι και η κύρια συνιστώσα τους είναι η μεγάλος σερβικός εθνικισμός. Είναι κάτι με το οποίο διαφωνούμε και δείχνουμε ανθεκτική και σταθερή αντίσταση και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει από το Μαυροβούνιο», κατέληξε ο Τζουκάνοβιτς. mkd.mk The Hellenic Information Team

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες που γίνονται από τους πολίτες για το νόμο περί της θρησκευτικής ελευθερίας τις χαρακτήρισε ως καταχρηστικές που βλάπτουν το Μαυροβούνιο.


Δήλωσε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις και ότι η κυβέρνησή του έχει σκοπό να διαχωρίσει την εκκλησία από το κράτος και να υπάρχει εγγυημένη θρησκευτική ελευθερία.«Για όποιον γνωρίζει την ιστορία, δεν υπάρχουν διλήμματα, όσο υπήρχε το κράτος του Μαυροβουνίου υπήρξε και η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», είπε ο Τζουκάνοβιτς.


«Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι ανεξάρτητη και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ανεξαρτησίας. Όταν το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στη Σερβία το 1918, ήταν λογικό για την εκκλησία να προσχωρήσει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η απόφαση ήταν πολιτική, το κράτος εξαφανίστηκε.


Αν, λοιπόν, ήταν λογικό να καταργηθεί η εκκλησία το 1918 όταν καταργήθηκε το κράτος, τι γίνεται το 2006, όταν το κράτος ανοικοδομήθηκε; Να ξαναχτίσουμε την εκκλησία, φυσικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, χθες το βράδυ.


Ο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι «ο μεγάλος Σερβικός εθνικισμός πρέπει να χαλαρώσει μετά την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου το 2006, αλλά, ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με την ανεξαρτησία αυτή και ονειρευόταν το όνειρό του. Στα (δυτικά) Βαλκάνια θέλουν να κάνουν τη Μεγάλη Σερβία, την Αλβανία, την Κροατία και όλοι οι άλλοι να εξαφανιστούν».


«Αυτό το σχέδιο, πάντοτε υπήρχε και στη δεκαετία του 1990 κόστιζε πολλές απώλειες ζωών.


Έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη Σερβία, ούτε μεγάλη Αλβανία, αλλά μόνο μεγάλη τραγωδία.


Αυτά τα μαθήματα - παθήματα, οφείλουμε να τα γνωρίζουμε καλά- το τι έγινε στην δεκαετία του ’90.


Αντί να τα εξαφανίσουμε και να τα θάψουμε βαθιά, βλέπουμε σήμερα, 30 χρόνια μετά, πάλι οι παλιές ιδέες επιστρέφουν στο τραπέζι και η κύρια συνιστώσα τους είναι η μεγάλος σερβικός εθνικισμός.


Είναι κάτι με το οποίο διαφωνούμε και δείχνουμε ανθεκτική και σταθερή αντίσταση και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει από το Μαυροβούνιο», κατέληξε ο Τζουκάνοβιτς.
mkd.mk


The Hellenic Information Team
Σχόλια