Ακολουθήστε μας στο Google News

Νιγηρία: Πώς ο Ερντογάν "τρέφει" την εμφύλια διαμάχη και τους τζιχαντιστέςΗ Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο ενός νέου σκανδάλου για διακίνηση όπλων, αφ’ ότου σημαντική μελέτη διαπίστωσε ότι τα όπλα που κατασκευάστηκαν εκεί χρησιμοποιούνται σε μια θανατηφόρα σύγκρουση που μαίνεται στη Νιγηρία. Η περιοχή μαστίζεται από ενδοκοινοτική βία με συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και ημι-νομαδικών βοσκών. Εκτός αυτού η χώρα είναι ένα από τα κύρια θέατρα επιχειρήσεων των τζιχαντιστών που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν μια όλο και πιο ασταθή κατάσταση. Οι συγκρούσεις των κτηνοτρόφων λέγεται ότι έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όσους έχουν σκοτώσει οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή. Ωστόσο, υπήρξε κλιμάκωση των ισλαμιστικών επιθέσεων με ομάδες που συνδέονται με το ISIS και την Αλ Κάιντα, οι οποίες ξεκίνησαν ένα κύμα θανατηφόρων επιθέσεων στη Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο.

Οι ερευνητές από την ομάδα Conflict Armament Research (CAR) πέρασαν τρία χρόνια εξετάζοντας εκατοντάδες όπλα και πυρομαχικά στις Kaduna, Katsina και Zamfara στο βόρειο τμήμα της χώρας. Εκεί βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από τα θανατηφόρα όπλα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ημιαυτόματα και επαναληπτικές καραμπίνες, τα οποία κατασκευάστηκαν στην Τουρκία. Η CAR υποστήριξε ότι αρκετές χιλιάδες από τα όπλα μεταφέρθηκαν σε εμπορευματοκιβώτια από την Κωνσταντινούπολη στο Λάγος το 2017, ως μέρος ενός μεγάλου οργανωμένου δικτύου διακίνησης. Το σύνολο δεδομένων των όπλων περιλάμβανε και τυφέκια που κατασκευάστηκαν στο Ιράκ το 1987, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως από τζιχαντιστές σε επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή. Καίτοι η CAR επέμενε ότι αυτό δεν αποδεικνύει πως βοσκοί και τζιχαντιστές συνδέονται, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι παίρνουν τα όπλα τους από τις ίδιες πηγές.

Αυτό αποδεικνύει με έναν ακόμα περίτρανο τρόπο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη μία έχει μετατρέψει την τουρκική επικράτεια σε φιλόξενο περιβάλλον για κάθε μορφής τζιχαντιστή, χρηματοδότη τζιχαντιστών και φανατικό ισλαμιστή μαχητή και από την άλλη, χωρίς καμία κάλυψη στηρίζει και υποστηρίζει κινήματα αποσταθεροποίησης και φανατικών ισλαμιστών σε όλο τον πλανήτη. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους κατηγορήθηκε για αποστολή μέσω πλοίον, οπλισμού προς την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, μέσω των Turkish Airlines. Ακολούθησε η διαρροή ενός ηχητικού, που φέρεται να είναι η φωνή του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της Turkish Airlines, Μεχμέτ Καρατάς, ο οποίος είπε στον σύμβουλο του Ερντογάν, Μουσταφά Βαράνκ ότι αισθανόταν ένοχος για το ρόλο του στη μεταφορά των όπλων.

www.capital.gr
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη