Ποιο το «μήνυμα» που εκπέμπουν οι αγορές εμπορευμάτων για τις προοπτικές της οικονομίας


Οι τιμές του πετρελαίου σε ελεύθερη πτώση, ο χαλκός σε ναδίρ πενταμήνου και τα ταμπλό στα διεθνή χρηματιστήρια στο «κόκκινο». Οι αγορές εμπορευμάτων φαίνεται πως προεξοφλούν δραματική μείωση της κινεζικής ζήτησης πρώτων υλών από την κορυφαία καταναλώτρια χώρα, την Κίνα. Και το μήνυμα που εκπέμπουν για τις προοπτικές του κινεζικού «δράκου» δεν είναι διόλου ευοίωνο. Και όταν ο «δράκος» νοσεί από τον κοροναϊό, συμπαρασύρει και την παγκόσμια οικονομία.

Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κοροναϊού και τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα και των αρχών ανά τον κόσμο φουντώνουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης για πρώτες ύλες. Αρνητικά τα μηνύματα των αγορών και για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής υπερδύναμης, αλλά και για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι τιμές του μπρεντ κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά απώλειες πάνω από 2%, υποχωρώντας κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι. Πτώση 2% και για το αμερικανικό αργό, λίγο πάνω από τα 52 δολάρια το βαρέλι. Οι φόβοι για κατακόρυφη μείωση της ζήτησης κυρίως από Κίνα -που αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων στον κόσμο- επισκιάζουν τις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ ότι θα φροντίσει να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης των μειώσεων στην παραγωγή.

Ολοένα και περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει να απομονώνουν εκατοντάδες πολίτες που απομακρύνθηκαν από την κινεζική πόλη Βουχάν, ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού, καθώς αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα, ενώ οι ανησυχίες για τον ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο -ειδικά στην κινεζική οικονομία- κλονίζουν τις διεθνείς αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σε ναδίρ τριμήνου, με ορισμένους αναλυτές να μην αποκλείουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. «Η κατεύθυνση της αγοράς καθορίζεται από τις εξελίξεις στην Ασία και τον κοροναϊό. Το μόνο πράγμα που μπορεί να αλλάξει την καθοδική τάση είναι μια έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών», επισημαίνει ο Ολιβιέ Τζέικομπ της Petromatrix.

Oλοένα και περισσότερες πολυεθνικές βάζουν προσωρινό «λουκέτο» στις μονάδες τους στην Κίνα και οι αεροπορικές ανά τον κόσμο αναστέλλουν δρομολόγια ή μειώνουν τη συχνότητα πτήσεων προς Κίνα.

Σήμα κινδύνου για την «υγεία» της παγκόσμιας οικονομίας εκπέμπει και η αγορά βασικών μετάλλων, έχοντας προεξοφλήσει μείωση της ζήτησης πρώτων υλών από την κορυφαία καταναλώτρια Κίνα. Οι τιμές του χαλκού -που θεωρούνται οικονομικό βαρόμετρο- υποχώρησαν έως και τα 5.565,50 δολάρια ο τόνος, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Από τις 16 Ιανουαρίου, οι τιμές έχουν υποχωρήσει 12%.

naftemporiki.gr

Σχόλια