Άνοιξε ο δρόμος για τον επανεξοπλισμό του ΠΝ: Έκλεισε μεγάλο deal με το Ισραήλ για ναυπήγηση πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα!Έκλεισε μεγάλο deal με το Ισραήλ για ναυπήγηση πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα!


Μεγάλο deal της Onex Neorion Shipyards για κοινή ανάπτυξη έργων με ισραηλινά ναυπηγεία.


Με στόχο την κοινή ανάπτυξη μεγάλων έργων ναυπηγοεπισκευής, η Onex Neorion Shipyards προχώρησε σε προσύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας με τα ισραηλινά ναυπηγεία της Israel Shipyards Ltd. Το κατασκευαστικό μέρος θα πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου στα ελληνικά ναυπηγεία της ΟΝΕΧ Shipyards.


Στo πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τα Israeli Shipyards, Ημέρα Βιομηχανικής Συνεργασίας με τίτλο «Shipbuilding Industry Day: The Way Forward – Syros 2020», την Πέμπτη 6/2/2020 στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου και ώρα 10.30-18.00. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από εταιρείες υποκατασκευαστών και προμηθευτών της ναυπηγοεπισκευής, για μελλοντική συνεργασία με τα ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί "πυλώνα" και για τους μελλοντικούς εξοπλισμούς της χώρας, η οποία θα βασιστεί σε δύο παραδοσιακούς πλέον συμμάχους, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, oι οποίες αναλαμβάνουν να "αναβιώσουν" τα ελληνικά ναυπηγεία, αλλά και το ΠΝ.

Αυτό σημαίνει απλά ότι πρώτον θα ''πέσει'' ζεστό χρήμα στην ελληνική αγορά και δεύτερον, ότι πλέον αρκετές φρεγάτες για το ΠΝ θα κατασκευάζονται στη χώρα μας.

Τα ναυπηγεία του Νεωρίου στη Σύρο παίρνουν και πάλι μπροστά μετά την εξαγορά τους από τους Αμερικανούς, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή.


Όλα δείχνουν πλέον πως κάτι κινείται στην αγορά, αλλά και στον εξοπλισμό για το ΠΝ.
Πρόκειται για το Permanent Structured Cooperation (PESCO) με στόχο την ανάπτυξη ενός πλοίου εκτοπίσματος κορβέτας.

Χρέη συντονιστή σε αυτό έχει η Ιταλία και το έργο αποσκοπεί στη σχεδίαση και την ανάπτυξη πρωτότυπου για μια νέα κλάση πολεμικού πλοίου, με την επωνυμία «European Patrol Corvette». Το πλοίο που θα προκύψει, θα επιτρέπει τη φιλοξενία αρκετών συστημάτων και εξοπλισμού, για να ολοκληρώνει με ευέλικτη προσέγγιση έναν μεγάλο αριθμό καθηκόντων και αποστολών.


Η Ελλάδα με την συμμετοχή της στα επιχειρησιακά προγράμματα της PESCO, έχει την δυνατότητα να ωφεληθεί και οικονομικά από τα ανωτέρω προγράμματα. Μιλάμε για τεράστια κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και του Προγράμματος για την Ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, από τα οποία μπορούμε ως χώρα να εκμεταλλευθούμε, την στιγμή που ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός είναι υπό πίεση, ενώ το κόστος και η τεχνολογική πολυπλοκότητα των οπλικών συστημάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Πάντως η χώρα μας πρέπει βιαστεί, καθώς η Τουρκία συνεχώς εξοπλίζεται.

pentapostagma.gr
Σχόλια