MIA ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ

MIA ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ Ο Εύμηλος ήταν άρχοντας και ζούσε στο νησί της Κω. Ο πατέρας του ήταν ο βασιλιάς Μέροπας. Είχε ένα γιο που τον έλεγαν Άργωνα και δυο κόρες την Βύσσα και την Μεροπίδα. Η πεδινή περιοχή που τους παραχώρησε ο βασιλιάς ήταν πολύ εύφορη και τους έδινε άφθονους καρπούς και πλούτη. Αυτός ήταν ο λόγος που ήταν γεμάτοι αλαζονεία. Δε λάτρευαν τους θεούς παρά μονάχα τη Γη που τους προστάτευε και τους έδινε πάντα πλούσιες σοδιές. Κάποτε οι βοσκοί της περιοχής τους κάλεσαν σε μια γιορτή που γινόταν για χάρη της Αθηνάς. Τα τρία αδέλφια αρνήθηκαν να πάνε γιατί δεν αγαπούσαν τη θεά που είχε μάτια σαν της κουκουβάγιας. Μια άλλη πάλι φορά όταν οι βοσκοί που είχαν για προστάτη τους το θεό Ερμή τους κάλεσαν στη γιορτή του θεού, αυτοί αρνήθηκαν να πάνε και έλεγαν ότι δεν θέλουν να έχουν σχέση με θεό που είναι κλέφτης. Το ίδιο έκαμαν και στη πρόσκληση για τη γιορτή της Άρτεμης. Δεν συμπαθούμε καθόλου τη θεά που τριγυρίζει τις νύχτες στα δάση έλεγαν. Οι θεοί όμως θύμωσαν με τη συμπεριφορά τους αλλά πιο πολύ από την αλαζονεία τους και αποφάσισαν να τους τιμωρήσουν. Η Αθηνά και η Άρτεμις μεταμορφώθηκαν σε νέες κοπέλες και ο Ερμής σε βοσκό. Πήγαν στο σπίτι του Εύμηλου και κάλεσαν τον πατέρα και τα παιδιά του στο συμπόσιο που θα έκαναν οι βοσκοί για να τιμήσουν τον Ερμή. Στο άκουσμα του ονόματος του θεού η Μεροπίδα και η Βύσσα άρχισαν να χλευάζουν το ίδιο έκαμαν και ο Εύμηλος με τον Άργωνα. Τότε οι θεοί θυμωμένοι μεταμόρφωσαν τη Μεροπίδα σε γλάρο για να μη χορταίνει ποτέ, τη Βύσσα σε κουκουβάγια για να φωνάζει όλη τη νύχτα τον Εύμηλο σε κόρακα και τον Άργωνα σε Χαραδριό (νυχτοκόρακα). Έτσι τιμωρήθηκαν οι αλαζόνες θνητοί. Θεοδόσης Διακογιάννης Εύμηλος Ερμής με κριάρι, γλυπτό του 2ου αιώνα μ.Χ[Αρχαιολογικό Μουσείο Κω]



Ο Εύμηλος ήταν άρχοντας και ζούσε στο νησί της Κω. Ο πατέρας του ήταν ο βασιλιάς Μέροπας. Είχε ένα γιο που τον έλεγαν Άργωνα και δυο κόρες την Βύσσα και την Μεροπίδα.
Η πεδινή περιοχή που τους παραχώρησε ο βασιλιάς ήταν πολύ εύφορη και τους έδινε άφθονους καρπούς και πλούτη. Αυτός ήταν ο λόγος που ήταν γεμάτοι αλαζονεία. Δε λάτρευαν τους θεούς παρά μονάχα τη Γη που τους προστάτευε και τους έδινε πάντα πλούσιες σοδιές.
Κάποτε οι βοσκοί της περιοχής τους κάλεσαν σε μια γιορτή που γινόταν για χάρη της Αθηνάς. Τα τρία αδέλφια αρνήθηκαν να πάνε γιατί δεν αγαπούσαν τη θεά που είχε μάτια σαν της κουκουβάγιας.
Μια άλλη πάλι φορά όταν οι βοσκοί που είχαν για προστάτη τους το θεό Ερμή τους κάλεσαν στη γιορτή του θεού, αυτοί αρνήθηκαν να πάνε και έλεγαν ότι δεν θέλουν να έχουν σχέση με θεό που είναι κλέφτης.
Το ίδιο έκαμαν και στη πρόσκληση για τη γιορτή της Άρτεμης. Δεν συμπαθούμε καθόλου τη θεά που τριγυρίζει τις νύχτες στα δάση έλεγαν.
Οι θεοί όμως θύμωσαν με τη συμπεριφορά τους αλλά πιο πολύ από την αλαζονεία τους και αποφάσισαν να τους τιμωρήσουν.
Η Αθηνά και η Άρτεμις μεταμορφώθηκαν σε νέες κοπέλες και ο Ερμής σε βοσκό. Πήγαν στο σπίτι του Εύμηλου και κάλεσαν τον πατέρα και τα παιδιά του στο συμπόσιο που θα έκαναν οι βοσκοί για να τιμήσουν τον Ερμή. Στο άκουσμα του ονόματος του θεού η Μεροπίδα και η Βύσσα άρχισαν να χλευάζουν το ίδιο έκαμαν και ο Εύμηλος με τον Άργωνα. Τότε οι θεοί θυμωμένοι μεταμόρφωσαν τη Μεροπίδα σε γλάρο για να μη χορταίνει ποτέ, τη Βύσσα σε κουκουβάγια για να φωνάζει όλη τη νύχτα τον Εύμηλο σε κόρακα και τον Άργωνα σε Χαραδριό (νυχτοκόρακα).
Έτσι τιμωρήθηκαν οι αλαζόνες θνητοί.




Θεοδόσης Διακογιάννης


Εύμηλος Ερμής με κριάρι, γλυπτό του 2ου αιώνα μ.Χ[Αρχαιολογικό Μουσείο Κω]
Σχόλια