Ο κορωνοϊός επιτάχυνε την έλευση της ζωής του μέλλοντος (Video' s)


Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μετά από αυτή την εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω στους ανθρώπους λόγω του κορωνοϊού;

Είτε το θέλουμε είτε όχι, η τεχνητή νοημοσύνη, που επεξεργάζεται τα τεράστια ποσά των προσωπικών δεδομένων μας, θα παραμείνει για πάντα από εδώ και στο εξής ως το πιο σημαντικό στοιχείο της «Δημόσιας Ασφάλειας»...! 

Γράφει ο .( Λ ).

Είναι σαφές ότι αργά ή γρήγορα η πανδημία του κορωνοϊού θα αποτελεί παρελθόν. Ο ίος ίσως να εξαφανιστεί, ίσως και όχι, πάντως σίγουρα στο επόμενο χρονικό διάστημα ακόμα και αν εμφανίζεται ως εποχικό νόσημα θα είναι πιο διαχειρίσιμο, όπως γίνεται και με τη γρίππη. Οι χώρες και οι λαοί μέχρι τότε θα πληρώσουν την ύπαρξη αυτού του κορωνοϊού με τη ζωή των πολιτών τους, θα υπολογίσουν στη συνέχεια τις απώλειες σε όλα τα επίπεδα, θα συγκρίνουν τις εμπειρίες από ακόμα μια δύσκολη παγκόσμια περίοδο και θα στρέψουν απλά τα μάτια τους στο μέλλον. 

Το μέλλον, ωστόσο, έχει έρθει σε μεγάλο βαθμό ήδη. Ο κορωνοϊός επιτάχυνε μια σειρά από εξελίξεις σε πολλούς τομείς και έτσι έχει αποφέρει αλλαγή στον τρόπο ζωής, γεγονός το οποίο ίσως δεν υπήρξε καν χρόνος για να μπορέσουμε να το συνειδητοποιήσουμε.

Πολλά εκατομμύρια άνθρωποι πλέον στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο το κόσμο, έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορούν για παράδειγμα να εργαστούν με έναν μη συμβατικό τρόπο σε σχέση με τα έως τώρα δεδομένα. Στην ουσία συνειδητοποιούν ότι μπορούν να εργαστούν χωρίς να υπάρχει η φυσική τους παρουσία στο χώρο εργασίας. Το Διαδίκτυο παρέχει ήδη τέτοιες διευκολύνσεις τώρα και όχι κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στον πλανήτη ήδη αρχίζουν και νιώθουν πως είναι να εργάζεσαι εξ’ ολοκλήρου εξ’ αποστάσεως και ήδη εισέρχονται σε μια νέα καθημερινότητα και για όσο ακόμα χρονικό διάστημα διατηρούνται τα μέτρα περιορισμού λόγω πανδημίας. Την ίδια κατάσταση ακριβώς βέβαια αρχίζουν να συνηθίζουν και οι εργοδότες τους. Δηλαδή, τα γραφεία μπορούν να γίνουν μικρότερα, συστήματα όπως το «take away» και το «delivery» πλέον θα αρχίσουν να αντικαθιστούν τις ήδη υπάρχουσες δομές λειτουργίας καταστημάτων και γενικώς η εργασιακή κατάσταση και δομή μετά από μερικούς μήνες, μάλλον θα απέχει έτη φωτός σε σχέση με ότι ίσχυε πριν την εμφάνιση της πανδημίας.



Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι, σε συνθήκες αυτοαπομόνωσης, πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι αναγκάστηκαν και θα αναγκαστούν να εξερευνήσουν πολύ περισσότερο το Διαδίκτυο και να εξοικειωθούν με τη λεγόμενη ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του κράτους και τη «νουμεροποίηση-αριθμοποίηση-ψηφιοποίηση» όλων των διαδικασιών που μέχρι σήμερα έκαναν με τις παραδοσιακές μεθόδους καθώς οι άνθρωποι φυσιολογικά δεν γνώριζαν...! Δεν γνώριζαν μέχρι χθες. Τώρα είναι αναγκασμένοι να μάθουν λόγω των έκτακτων συνθηκών παγκοσμίως και επομένως με απλά λόγια όποιος δεν μάθει «χάνεται». 

Την ίδια στιγμή, οι νέοι, τα παιδιά, οι φοιτητές γνωρίζουν έναν νέο τρόπο εκπαίδευσης, μακριά από τον παραδοσιακό, που ονομάζεται τηλεκπαίδευση. Δεν θα ήθελα να φανταστώ πως αυτό σαν μέτρο θα υποκαταστήσει πλήρως στο μέλλον την παραδοσιακού τύπου εκπαιδευτική πρακτική δια ζώσης, όμως είναι βέβαιο ότι η τηλεκπαίδευση χρησιμοποιούνταν και πριν τη πανδημία και σίγουρα θα χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο μετά. Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα θα αντικατασταθούν εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και δάσκαλοι στο μέλλον, κατά τον ίδιο τρόπο που τα ακυρωτικά μηχανήματα στα λεωφορεία αντικατέστησαν τους εισπράκτορες πριν κάποια χρόνια. 

Παρατηρείται πλέον παγκοσμίως ένα κίνημα που φαίνεται πως συνείδητοποιεί και ενστερνίζεται ​​τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης για τον ανθρώπινο πληθυσμό και την ικανότητα της να επεξεργάζεται μεγάλες σειρές δεδομένων - πολλά δεδομένα, κάτι που φυσικά δεν είναι νέο, αλλά στη παρούσα συγκυρία δημιουργεί ένα επικίνδυνο μέλλον για την ανθρωπότητα.


Στη Κίνα, αυτή η συγκεκριμένη τεχνολογία αναγνώρισης ανθρώπων από κάμερες παρακολούθησης και ελέγχου της κίνησης κάθε πολίτη με βάση τη γεωγραφική θέση του τηλεφώνου του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της θανατηφόρας επιδημίας, εξοικονομώντας τεράστιο αριθμό ζωών. Αυτό είναι φυσικά η θετική εκδοχή της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης. Μπορείτε να φανταστείτε ποια θα είναι η αρνητική;

Είτε το θέλουμε είτε όχι, η τεχνητή νοημοσύνη, που επεξεργάζεται τα τεράστια ποσά των προσωπικών δεδομένων μας, θα παραμείνει για πάντα από εδώ και στο εξής ως το πιο σημαντικό στοιχείο της «Δημόσιας Ασφάλειας». Αυτή θα είναι η φράση που θα ακούμε πλέον. Θυμηθείτε λίγο και τη κα Μπενάκη που ως πρόεδρος της Βουλής, πριν μερικά χρόνια, παρέδιδε στον κ. Παπούλια τη Προεδρία της Δημοκρατίας λέγοντας του πως «Τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης και της ευημερίας και της ασφάλειας στην διευρυμένη Ευρώπη. Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά ίσως και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί, απο ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης».



Είναι σαφές ότι ο χώρος και το πεδίο δράσης για τους λεγόμενους «ελεύθερους πολίτες» θα ελαχιστοποιηθούν, επειδή ολόκληρη η κοινωνία γίνεται όλο και πιο ελεγχόμενη και διαφανής (με την έννοια της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και της ατομικής ελευθερίας).

Σκεφτείτε το επόμενο βήμα μετά από αυτή την εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω στους ανθρώπους. Ποιο φαντάζεστε ότι θα μπορούσε να είναι; Πόσο μακρυά θα μπορούσαμε να είμαστε για παράδειγμα από μια «προσωπική κοινωνική βαθμολογία» που θα καθορίζεται από την υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών; Μια άλλη «αξιολόγηση» δηλαδή, που ως βάση θα έχει τα πεπραγμένα των πολιτών σε σχέση με το κατά πόσον υπακούουν και τηρούν ή αντίθετα παραβιάζουν και παρανομούν. Συσσωρευμένα πρόστιμα π.χ για την ταχύτητα, ή το να πετάξει κάποιος σκουπίδια στο δρόμο, θα μπορούσαν στο μέλλον να καταλήξουν σε παρακράτηση φόρων – ή σε αύξηση του δανείου στη τράπεζα και σίγουρα σε ποινές όπως καταλαβαίνετε πολύ μακρυά από τις υπάρχουσες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα.  Αντίθετα, αν κάποιος πολίτης συμμετέχει σε ένα εθελοντικό κίνημα, κάνει φιλανθρωπικό έργο η βαθμολογία μπορεί επίσης να διορθωθεί ή και να επιβραβευθεί.

Όπως καταλαβαίνετε το ζήτημα δεν είναι το αν θα υπάρχουν ποινές ή όχι, αλλά το γεγονός ότι για κάθε κίνηση μας θα υπάρχει αντίκτυπος καθώς τα πάντα θα ελέγχονται πλήρως. Πόσο μακρυά πιστεύετε ότι είμαστε και από αυτή τη κατάσταση που περιέγραψε πολύ εύστοχα σε σατιρικό βίντεο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης κατά την οποία μια απλή πιτσαρία χρησιμοποιώντας προσωπικά απόρρητα στοιχεία της υγείας του του απαγόρευε να αγοράσει συγκεκριμένα προϊόντα.....«ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ»;



Πόσο μακρυά πιστεύετε πως είμαστε από την κατάσταση που περιγράφεται σε ένα επίσης παλιό video – ταινία μικρού μήκους, με τίτλο «smart card» η οποία πραγματεύεται τη χορήγηση μικροτσίπ στους ανθρώπους «ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ...»;



Φυσικά, η προσοχή στη θεμελιώδη επιστήμη θα αυξηθεί, επειδή μόνο αυτή μπορεί να δώσει το κλειδί για τη νίκη επί των νέων ασθενειών και των νέων προκλήσεων για την ανθρωπότητα.  Οι νέες τεχνολογίες στην επιστήμη των υπολογιστών θα δώσουν επίσης νέες ευκαιρίες στη μελέτη της αναδυόμενης νέας κοινωνίας. 

Φυσικά, υπάρχει ο κίνδυνος ότι η έρευνα θα χρησιμοποιηθεί για δημόσια χειραγώγηση, αλλά τότε πρέπει να διατυπώσουμε από κοινού μια νέα ηθική των αποδεκτών των στοιχείων μας.  Στη συνέχεια να υιοθετηθούν νέοι νόμοι. Αυτό φυσικά θα γίνει από τα κράτη στην περίπτωση που δεν σκοπεύουν να μας χειραγωγήσουν πλήρως....! Τα κράτη θα αλλάξουν επίσης. Ήδη ακούμε συχνά πυκνά τη «κυρίαρχη παγκοσμιοποίηση». Έτσι, ο κορωνοϊός, επιταχύνει την μεταφορά μας στο κόσμο του μέλλοντος και σίγουρα οι αλλαγές που έχουν ήδη λάβει χώρα θα διαρκέσουν για πολλές δεκαετίες.

Όπως καταλαβαίνετε, αν αυτό που θέλουν είναι η χειραγώγηση του πληθυσμού με σκοπό τη δημιουργία Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, όπως ευαγγελίζεται προσφάτως ξανά ο κ. Παπανδρέου , ο κ Κίσσινγκερ αλλά και άλλοι....τότε μάλλον θα ζήσουμε δύσκολα χρόνια...!

Σχόλια