Ψάχνουν κινητήρες για το F-22A!

Ψάχνουν κινητήρες για το F-22A! Η αμερικανική Αεροπορία επιδιώκει να ενισχύσει τον στόλο της των μαχητικών αεροσκαφών F-22 Raptor, παίρνοντας πίσω μερικά αεροσκάφη από την επίσημη πτέρυγα εκπαίδευσης του κλάδου και αναδιαμορφώνοντάς τα για τις πολεμικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Μάχης, στρατηγού James Holmes. Παράλληλα, αποκάλυψε ένα άλλο απροσδόκητο πρόβλημα που έχει προκύψει από την χρήση του αεροσκάφους όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν σε υπηρεσία το 2005, με το τελευταίο να παραδίδεται το 2012. Το 2016, το Κογκρέσο ανέθεσε στην Αεροπορία να μελετήσει το κόστος και τη σκοπιμότητα της επανεκκίνησης της γραμμής παραγωγής F-22, αλλά τελικά, η απόφαση να αγοράσει περισσότερα από τα αεροσκάφη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το αεροσκάφος ωστόσο έχει πετάξει περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά προβλέψει ο κλάδος, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί έλλειψη κινητήρων για το F-22, σύμφωνα πάντα με τον Holmes, που τόνισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα [με το αεροσκάφος] είναι να έχουμε αρκετούς κινητήρες για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις μας». Όπως και για το F-22A, έτσι και για τον κινητήρα F119 της Pratt & Whitney, η γραμμή παραγωγής έχει κλείσει και δεν είναι εφικτό να κατασκευαστούν καινούριοι κινητήρες. Παρόλο που οι υπάρχοντες απολαμβάνουν πλήρους τεχνικής υποστήριξης από τον κατασκευαστή, και παρόλο που αποκτήθηκε αριθμός πλεονασματικών κινητήρων, ο αριθμός συνολικά είναι δεδομένος και δεν αλλάζει. Και καθώς οι κινητήρες όλου του στόλου αεροσκαφών F-22A γράφουν ώρες ασταμάτητα τόσο για εκπαίδευση πιλότων όσο και σε επιχειρησιακές αποστολές ανά τον κόσμο, οι διαθεσιμότητές τους μοιραία έχουν πτωτική πορεία.






Η αμερικανική Αεροπορία επιδιώκει να ενισχύσει τον στόλο της των μαχητικών αεροσκαφών F-22 Raptor, παίρνοντας πίσω μερικά αεροσκάφη από την επίσημη πτέρυγα εκπαίδευσης του κλάδου και αναδιαμορφώνοντάς τα για τις πολεμικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Μάχης, στρατηγού James Holmes.

Παράλληλα, αποκάλυψε ένα άλλο απροσδόκητο πρόβλημα που έχει προκύψει από την χρήση του αεροσκάφους όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν σε υπηρεσία το 2005, με το τελευταίο να παραδίδεται το 2012.


Το 2016, το Κογκρέσο ανέθεσε στην Αεροπορία να μελετήσει το κόστος και τη σκοπιμότητα της επανεκκίνησης της γραμμής παραγωγής F-22, αλλά τελικά, η απόφαση να αγοράσει περισσότερα από τα αεροσκάφη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Το αεροσκάφος ωστόσο έχει πετάξει περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά προβλέψει ο κλάδος, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί έλλειψη κινητήρων για το F-22, σύμφωνα πάντα με τον Holmes, που τόνισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα [με το αεροσκάφος] είναι να έχουμε αρκετούς κινητήρες για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις μας».


Όπως και για το F-22A, έτσι και για τον κινητήρα F119 της Pratt & Whitney, η γραμμή παραγωγής έχει κλείσει και δεν είναι εφικτό να κατασκευαστούν καινούριοι κινητήρες. Παρόλο που οι υπάρχοντες απολαμβάνουν πλήρους τεχνικής υποστήριξης από τον κατασκευαστή, και παρόλο που αποκτήθηκε αριθμός πλεονασματικών κινητήρων, ο αριθμός συνολικά είναι δεδομένος και δεν αλλάζει.

Και καθώς οι κινητήρες όλου του στόλου αεροσκαφών F-22A γράφουν ώρες ασταμάτητα τόσο για εκπαίδευση πιλότων όσο και σε επιχειρησιακές αποστολές ανά τον κόσμο, οι διαθεσιμότητές τους μοιραία έχουν πτωτική πορεία.


Σχόλια