ΑΙΤΊΑ ΤΗΣ ΑΝΏΜΑΛΗΣ ΑΎΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΌΓΕΙΩΝ ΥΔΆΤΩΝ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΜΕΓΆΛΟ ΣΕΙΣΜΌ

ΑΙΤΊΑ ΤΗΣ ΑΝΏΜΑΛΗΣ ΑΎΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΌΓΕΙΩΝ ΥΔΆΤΩΝ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΜΕΓΆΛΟ ΣΕΙΣΜΌ Αλλαγές στο υδρολογικό περιβάλλον μετά από έναν σεισμό , όπως στέγνωμα λιμνών ή πηγαδιών, η ξαφνική εμφάνιση τρεχούμενου νερού ή η αύξηση της στάθμης του νερού έχουν καταγραφεί από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες για την αιτία τέτοιων αλλαγών, όπως διακυμάνσεις της πίεσης του πόρου νερού (η πίεση των υπόγειων υδάτων που διατηρείται στους πόρους ή τα κενά των βράχων και του εδάφους), αυξημένη διαπερατότητα νερού και κίνηση του νερού μέσω νέων ρωγμών. Η πόλη Kumamoto, στο νησί Kyushu της νότιας Ιαπωνίας, φημίζεται για τα νερά της. Σχεδόν το 100% του πόσιμου νερού της πόλης προέρχεται από υπόγεια ύδατα στην περιοχή, οπότε υπάρχουν πολλά πηγάδια παρατήρησης στην περιοχή που καταγράφουν συνεχώς δεδομένα στάθμης και ποιότητας νερού. Νωρίς το πρωί (ώρα Ιαπωνίας) της 16ης Απριλίου 2016, ένας σεισμός μεγέθους 7,0 έπληξε την πόλη με αποτέλεσμα πληθώρα δεδομένων υπόγειων υδάτων τόσο πριν όσο και μετά τον σεισμό. Μια ανώμαλη αύξηση της στάθμης των υπόγειων υδάτων σημειώθηκε μετά το κύριο σοκ και ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή επαναφόρτισης του συστήματος ροής υπόγειων υδάτων. Η στάθμη του νερού κορυφώθηκε μέσα σε ένα χρόνο μετά το κύριο σοκ στα περίπου 10μ. και, παρόλο που έχει ηρεμήσει στη συνέχεια, τα επίπεδα του νερού ήταν ακόμη υψηλότερα από 3 χρόνια αργότερα. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε εισροή νερού από μέρος που δεν αποτελεί μέρος του προ-σεισμού υδρολογικού κύκλου, οπότε οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν τις πηγές χρησιμοποιώντας σταθερές αναλογίες ισοτόπων νερού. Μετά τον σεισμό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι σεισμικές ρωγμές στη δυτική πλευρά του βουνού Aso αύξησαν τη διαπερατότητα του ορεινού υδάτινου νερού που απελευθέρωσαν τα υπόγεια ύδατα προς την περιοχή επαναφόρτισης του συστήματος ροής και αύξησαν τη στάθμη του νερού. Επιπλέον, τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων στην περιοχή εκροών που είχαν μειωθεί αμέσως μετά το κύριο σοκ σχεδόν αποκαταστάθηκαν μέσα σε μόλις ένα χρόνο.Μια ροή ολίσθησης που προκλήθηκε από τον σεισμό Kumamoto, μέσω AP. Γεωδίφης Πηγή-Takahiro Hosono et al, Stable isotopes show that earthquakes enhance permeability and release water from mountains, Nature Communications (2020).



Αλλαγές στο υδρολογικό περιβάλλον μετά από έναν σεισμό , όπως στέγνωμα λιμνών ή πηγαδιών, η ξαφνική εμφάνιση τρεχούμενου νερού ή η αύξηση της στάθμης του νερού έχουν καταγραφεί από τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες για την αιτία τέτοιων αλλαγών, όπως διακυμάνσεις της πίεσης του πόρου νερού (η πίεση των υπόγειων υδάτων που διατηρείται στους πόρους ή τα κενά των βράχων και του εδάφους), αυξημένη διαπερατότητα νερού και κίνηση του νερού μέσω νέων ρωγμών.
Η πόλη Kumamoto, στο νησί Kyushu της νότιας Ιαπωνίας, φημίζεται για τα νερά της. Σχεδόν το 100% του πόσιμου νερού της πόλης προέρχεται από υπόγεια ύδατα στην περιοχή, οπότε υπάρχουν πολλά πηγάδια παρατήρησης στην περιοχή που καταγράφουν συνεχώς δεδομένα στάθμης και ποιότητας νερού. Νωρίς το πρωί (ώρα Ιαπωνίας) της 16ης Απριλίου 2016, ένας σεισμός μεγέθους 7,0 έπληξε την πόλη με αποτέλεσμα πληθώρα δεδομένων υπόγειων υδάτων τόσο πριν όσο και μετά τον σεισμό.
Μια ανώμαλη αύξηση της στάθμης των υπόγειων υδάτων σημειώθηκε μετά το κύριο σοκ και ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή επαναφόρτισης του συστήματος ροής υπόγειων υδάτων. Η στάθμη του νερού κορυφώθηκε μέσα σε ένα χρόνο μετά το κύριο σοκ στα περίπου 10μ. και, παρόλο που έχει ηρεμήσει στη συνέχεια, τα επίπεδα του νερού ήταν ακόμη υψηλότερα από 3 χρόνια αργότερα.
Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε εισροή νερού από μέρος που δεν αποτελεί μέρος του προ-σεισμού υδρολογικού κύκλου, οπότε οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν τις πηγές χρησιμοποιώντας σταθερές αναλογίες ισοτόπων νερού.
Μετά τον σεισμό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι σεισμικές ρωγμές στη δυτική πλευρά του βουνού Aso αύξησαν τη διαπερατότητα του ορεινού υδάτινου νερού που απελευθέρωσαν τα υπόγεια ύδατα προς την περιοχή επαναφόρτισης του συστήματος ροής και αύξησαν τη στάθμη του νερού. Επιπλέον, τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων στην περιοχή εκροών που είχαν μειωθεί αμέσως μετά το κύριο σοκ σχεδόν αποκαταστάθηκαν μέσα σε μόλις ένα χρόνο.Μια ροή ολίσθησης που προκλήθηκε από τον σεισμό Kumamoto, μέσω AP.


Γεωδίφης


Πηγή-Takahiro Hosono et al, Stable isotopes show that earthquakes enhance permeability and release water from mountains, Nature Communications (2020).
Σχόλια