‘Μήλον της έριδος’ τώρα το ορυχείο χρυσού στο Καραμπάχ


Η ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζεται  τώρα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το ορυχείο χρυσού που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τούρκικο δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν πήρε τηλέφωνο δύο φορές τη νύχτα τον Ρώσο πρόεδρο για να αποσαφηνιστούν ορισμένες παράμετροι της συμφωνίας της 10ης Νοεμβρίου που επιτεύχθηκε μεταξύ των τριών μερών για την κατάπαυση του πυρός της σύγκρουσης των 44 ημερών.

Το Αζερμπαϊτζάν το έλαβε τον έλεγχο του διαδρόμου ‘Kelbajar’ πριν από τρεις ημέρες, προσπάθησε να προχωρήσει στην κατάληψη της περιοχής όπου βρίσκεται το πλούσιο σε χρυσό ορυχείο το οποίο εκμεταλλεύεται η ρωσική εταιρεία «GeoProMining Gold». Το ορυχείο βρίσκεται ακριβώς επάνω στα όρια των δύο μερών.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε στη μέση του ορυχείου χρυσού στις 26 Νοεμβρίου, έχοντας ως βάση την παραμεθόρια πόλη Sotk, στην οποία βρίσκεται το ορυχείο.

Σύμφωνα με χάρτη της ΕΣΣΔ, πριν από 30 χρόνια,  τα σύνορα των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών περνούσαν πάνω από το ορυχείο και η επαναφορά τους προκάλεσε την αντίδραση του Πασινιάν που ζήτησε τη συνδρομή του Πούτιν, ως εγγυητή της τριμερούς συμφωνίας.

Το δημοσίευμα της Χουριέτ αναφέρει ότι συζητήθηκαν θέματα σωστού σχεδιασμού των συνόρων Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν, η κατάσταση στο διάδρομο Λατσίν, οι δραστηριότητες διατήρησης της ειρήνης και θέματα ανταλλαγής ομήρων.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δήλωσε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν  που πήγε στο ορυχείο χρυσού, που βρίσκεται  μεταξύ των δύο χωρών έχει αποσυρθεί προσωρινά και το πρόβλημα ευελπιστεί να λυθεί με διπλωματικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

The Hellenic Information Team

Σχόλια