Ισραήλ: Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ ζητά έρευνα για την πώληση υποβρυχίων στην Αίγυπτο


Ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών Mossad, Ταμίρ Πάρντο, ζητά  να ερευνηθεί από κρατική επιτροπή το πράσινο φως που έδωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πώληση από τη Γερμανία προηγμένων υποβρυχίων στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το Κανάλι 12.

Ο Πάρντο σε ενυπόγραφη δήλωση προς το Ανώτατο Δικαστήριο, ζητά έρευνα για τη λεγόμενη υπόθεση των υποβρυχίων κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι κράτησε στο σκοτάδι τους ανώτερους αξιωματικούς για την έγκριση του Ισραήλ στη Γερμανία να πωλήσει όπλα στην Αίγυπτο πριν από αρκετά χρόνια.

Αυτό είναι «απαράδεκτο, εξαιρετικά παράλογο» και απαιτεί κρατική εξεταστική επιτροπή, γράφει ο Πάρντο.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν μυστικά για τα οποία το Υπουργείο Άμυνας ή ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων να μην γνωρίζουν», προσθέτει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αξιωματούχοι της άμυνας και άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την πώληση προηγμένων όπλων από τη γερμανική εταιρεία «Thyssenkrupp» στον γείτονα και τον πρώην εχθρό του Ισραήλ. Η Γερμανία δεν απαιτεί έγκριση από το Ισραήλ για μια τέτοια πώληση, αλλά ήταν προφανώς ανοιχτή στην ακρόαση των ισραηλινών ανησυχιών.

Οι ΗΠΑ και ορισμένοι άλλοι σύμμαχοι θα πουλήσουν μόνο προηγμένα όπλα σε χώρες της Μέσης Ανατολής που είτε είναι μια γενιά που απομακρύνεται από τα όπλα που πωλούνται στο Ισραήλ, είτε θα εκτελέσουν την πώληση από την Ιερουσαλήμ πρώτα, ως τρόπο προστασίας του εβραϊκού κράτους σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση.

Ο Πάρντο γράφει ότι η απόφαση να δωθεί η έγκριση κρυφά έβλαψε την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Δεν έχω συναντήσει ποτέ τέτοιου είδους απόκρυψη από τους πιο ανώτερους αξιωματούχους της άμυνας στο κράτος του Ισραήλ και το θέμα απαιτεί εξήγηση», γράφει ο Πάρντο.

Times of Israel

The Hellenic Information Team

Σχόλια