Ηλεκτρονική Παρακολούθηση και ανίχνευση της COVID: Οδηγίες ΟΟΣΑ. Προστασία απορρήτου και δεδομένων κατά τη χρήση εφαρμογών και βιομετρικών στοιχείων

Ηλεκτρονική Παρακολούθηση και ανίχνευση της COVID: Οδηγίες ΟΟΣΑ. Προστασία απορρήτου και δεδομένων κατά τη χρήση εφαρμογών και βιομετρικών στοιχείω

Αντιμετώπιση του κορονοϊού (COVID ‑ 19)
Συμβολή σε μια παγκόσμια προσπάθεια

Ποιες είναι οι επιπτώσεις και οι συνέπειες της πανδημίας του κορανοϊού στη ζωή μας και στις κοινωνίες μας - και ποιες είναι μερικές από τις λύσεις που μπορούμε να βρούμε για να ενισχύσουμε τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, να ασφαλίσουμε τις επιχειρήσεις μας, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και την εκπαίδευσή μας και να σταθεροποιήσουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις οικονομίες;




Παρακολούθηση και ανίχνευση της COVID: Προστασία απορρήτου και δεδομένων κατά τη χρήση εφαρμογών και βιομετρικών στοιχείων

Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται με παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για πρόσβαση σε δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας για την παρακολούθηση των μετακινήσεων του πληθυσμού
Καθώς η COVID-19 συνεχίζει να παίρνει ανθρώπινες ζωές και να συγκλονίζει την παγκόσμια οικονομία, οι κυβερνήσεις αναζητούν επειγόντως νέα καινοτόμα εργαλεία για την ενημέρωση της πολιτικής και την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ψηφιακές λύσεις που βασίζονται σε δεδομένα γεωγραφικής θέσης αναδύονται για να βοηθήσουν τις αρχές να παρακολουθούν και να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Ορισμένα τροφοδοτούνται από αρχεία δεδομένων κλήσεων κινητής τηλεφωνίας (CDR), δηλαδή δεδομένα που παράγονται από παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε τηλεφωνικές κλήσεις ή άλλες τηλεπικοινωνιακές συναλλαγές, οι οποίες παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις του πληθυσμού.

Καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων εξυπηρετούν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού σε ολόκληρα έθνη, οι κινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων σε λεπτές χωροταξικές και χρονικές κλίμακες μπορούν να μετρηθούν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Οι προκύπτουσες πληροφορίες και τάσεις είναι ανεκτίμητες για τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν να παρακολουθήσουν το ξέσπασμα του COVID-19, να προειδοποιήσουν τις ευάλωτες κοινότητες και να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των πολιτικών όπως η κοινωνική απόσταση και ο περιορισμός.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών σε ορισμένες χώρες του ΟΟΣΑ έχουν αρχίσει να μοιράζονται δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας βάσει CDR με κυβερνήσεις σε συγκεντρωτική, ανώνυμη μορφή.

Για παράδειγμα:

Ο γερμανικός πάροχος τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom παρέχει ανώνυμα δεδομένα «ροών κίνησης» των χρηστών του στο Ινστιτούτο Robert-Koch, ερευνητικό ινστιτούτο και στην κυβερνητική υπηρεσία υπεύθυνη για τον έλεγχο και την πρόληψη των ασθενειών.

Το σχέδιο πέντε σημείων της Vodafone Group για την αντιμετώπιση του COVID-19 περιλαμβάνει την παροχή στις κυβερνήσεις μεγάλα ανώνυμα σύνολα δεδομένων (όπως ένας συγκεντρωτικός και ανώνυμος χάρτης θερμότητας για την περιοχή της Λομβαρδίας) για να βοηθήσει τις αρχές να κατανοήσουν καλύτερα τις μετακινήσεις του πληθυσμού.

Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται σε επαφή με οκτώ ευρωπαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για να αποκτήσει από αυτούς ανώνυμα συνολικά δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας για να συντονίσει μέτρα παρακολούθησης της εξάπλωσης του COVID-19. Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων απορρήτου, τα δεδομένα θα διαγραφούν μόλις τελειώσει η κρίση.

Παρουσιάζονται επίσης νέες εφαρμογές για κινητά για την «παρακολούθηση» COVID-19

Οι εφαρμογές για συμβουλές για την υγεία μέσω κινητής τηλεφωνίας αποτελούν ήδη σημαντικό μέρος του κινητού οικοσυστήματος υγείας και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για σκοπούς πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης (π.χ. ελεγκτές συμπτωμάτων) και για τη σύνδεση χρηστών με τοπικές υπηρεσίες υγείας και μονάδες έκτακτης ανάγκης.

Τώρα, εμφανίζονται νέες εφαρμογές που απευθύνονται στους καταναλωτές με στόχο την παρακολούθηση της COVID-19. Αυτές οι εφαρμογές αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο σε ανοιχτό κώδικα και αποτελούν προϊόν συνεργασιών εταιρειών τεχνολογίας, ακαδημαϊκών, κλινικών και δημόσιων αρχών, οι οποίες είναι τελικά υπεύθυνες για τη χρηματοδότηση, την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή τους.

Αν και δεν συλλαμβάνεται απαραιτήτως ολόκληρος ο πληθυσμός (π.χ. ηλικιωμένοι που μπορεί να μην έχουν, ή να μην είναι ικανοί στη χρήση, smartphone), ούτε χωρίς κάποιο σφάλμα (π.χ. όταν δεν είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ των ατόμων στο ίδιο νοικοκυριό και εκείνων των γύρω κατοικιών), Αυτές οι εφαρμογές παρέχουν ένα άλλο εργαλείο για τις κυβερνήσεις για την παρακολούθηση και τον περιορισμό του ιού. Μεταξύ των πιο αναφερόμενων είναι:

TraceTogether: Αναπτύχθηκε από την Κυβερνητική Τεχνολογική Υπηρεσία της Σιγκαπούρης (GovTech) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, χρησιμοποιώντας Bluetooth, αυτή η εφαρμογή παρακολουθεί άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό.
Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό στενών επαφών με βάση την εγγύτητα και τη διάρκεια μιας συνάντησης μεταξύ δύο χρηστών.
Στη συνέχεια προειδοποιεί εκείνους που έρχονται σε επαφή με κάποιον που έχει δοκιμαστεί θετικά ή διατρέχει υψηλό κίνδυνο να μεταφέρει τον κοροναϊό.
Μόλις ένα άτομο επιβεβαιωθεί ή υποψιαστεί ότι έχει μολυνθεί, μπορεί να επιλέξει να επιτρέψει στα νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγείας και τρίτους να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα στην εφαρμογή για να βοηθήσουν στον εντοπισμό στενών επαφών.
Η Σιγκαπούρη σχεδιάζει να δημιουργήσει το υποκείμενο πρωτόκολλο διατήρησης της ιδιωτικής ζωής για την ανταλλαγή δεδομένων που βασίζεται στο TraceTogether σε ανοιχτό κώδικα.

Πανευρωπαϊκή ανίχνευση εγγύτητας - Διατήρηση της ιδιωτικής ζωής:
Πάνω από 130 επιστήμονες, τεχνολόγοι και εμπειρογνώμονες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας - συμμετείχαν σε μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που ανέπτυξε μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που αναλύει τα σήματα Bluetooth μεταξύ κινητών τηλεφώνων σε εντοπισμό χρηστών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Η εφαρμογή αποθηκεύει προσωρινά αυτά τα κρυπτογραφημένα δεδομένα τοπικά και αν οι χρήστες αργότερα βρεθούν θετικοί στον COVID-19, μπορεί να ειδοποιήσει όποιον ήταν γύρω από το μολυσμένο άτομο τις προηγούμενες ημέρες, διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητα όλων των χρηστών.

Εφαρμογή παρακολούθησης της Κορέας: Χρηματοδοτούμενη από την κορεατική κυβέρνηση, η εφαρμογή ασφαλείας αυτο-καραντίνας που χρησιμοποιείται από καθορισμένες δημόσιες αρχές για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών καραντίνας και για την αποφυγή πιθανών παραβιάσεων εντολών αυτο-καραντίνας. Η εφαρμογή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αυτοέλεγχο και εθελοντική αναφορά στις αρχές υγειονομικής περίθαλψης. Τα δεδομένα που συλλέγονται δεν κοινοποιούνται σε τρίτους.

C-19 COVID Symptom Tracker: Ο στόχος αυτής της εφαρμογής αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως συνεργασία μεταξύ γιατρών και επιστημόνων στο King's College London, μιας εταιρείας επιστημονικών δεδομένων υγείας (από την King's) και του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας Το Κέντρο στα Νοσοκομεία Guy's και St Thomas είναι να επιβραδύνει το ξέσπασμα του COVID-19 βοηθώντας τους ερευνητές να εντοπίσουν:
i) πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός σε διαφορετικές περιοχές.
ii) περιοχές υψηλού κινδύνου στο Ηνωμένο Βασίλειο · και
iii) ποιος κινδυνεύει περισσότερο, κατανοώντας καλύτερα τα συμπτώματα που συνδέονται με τις υποκείμενες καταστάσεις υγείας.
Σύμφωνα με ερευνητές, τα δεδομένα από τη μελέτη μπορούν να αποκαλύψουν βασικές πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και την πρόοδο της μόλυνσης σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν γιατί ορισμένα άτομα συνεχίζουν να αναπτύσσουν πιο σοβαρά ή θανατηφόρα συμπτώματα, ενώ άλλα έχουν ήπια συμπτώματα μόνο λόγω του COVID-19.

Επιπλέον, η Apple και η Google θα κυκλοφορήσουν επίσης εφαρμογή API που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών Android και iOS χρησιμοποιώντας εφαρμογές από τις αρχές δημόσιας υγείας.
Οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν αυτές τις εφαρμογές μέσω των αντίστοιχων καταστημάτων εφαρμογών τους.
Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν επίσης για να επιτρέψουν μια ευρύτερη πλατφόρμα ανίχνευσης επαφών με βάση το Bluetooth, ενσωματώνοντας αυτήν τη λειτουργικότητα στις υποκείμενες πλατφόρμες.
Αυτή η λύση θα επέτρεπε σε περισσότερα άτομα να συμμετάσχουν σε περίπτωση που αποφασίσουν να συμμετάσχουν και θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση με ένα ευρύτερο οικοσύστημα εφαρμογών και κυβερνητικών υγειονομικών αρχών.

Οι εφαρμογές παρακολούθησης μπορούν να ενσωματώσουν διάφορους βαθμούς απορρήτου και προστασίας δεδομένων

Η χρήση εφαρμογών συλλογής δεδομένων γεωγραφικής τοποθεσίας μπορεί να επιτρέψει την κοινή χρήση δεδομένων με ρητή, ενσωματωμένη προστασία απορρήτου και δεδομένων και να επιτρέψει στους χρήστες να δώσουν τη ρητή, ενημερωμένη συγκατάθεσή τους για τη συλλογή και την κοινή χρήση των προσωπικών τους δεδομένων (υποθέτοντας ότι η χρήση της εφαρμογής δεν είναι υποχρεωτική).

Για παράδειγμα, η εφαρμογή TraceTogether της Σιγκαπούρης διαθέτει έναν αριθμό διασφαλίσεων απορρήτου, συμπεριλαμβανομένου ότι δεν συλλέγει ή χρησιμοποιεί δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και τα αρχεία καταγραφής δεδομένων αποθηκεύονται σε κρυπτογραφημένη μορφή.
Για την προστασία του απορρήτου των χρηστών της, η πανευρωπαϊκή εφαρμογή κρυπτογραφεί δεδομένα και ανωνυμοποιεί προσωπικά στοιχεία.
Επιπλέον, καθώς δύο τηλέφωνα δεν ανταλλάσσουν δεδομένα απευθείας και τα ψευδώνυμα των χρηστών αλλάζουν συχνά, είναι σχεδόν αδύνατο να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των χρηστών.

Ωστόσο, το εύρος των προσωπικών δεδομένων που συλλέγουν, επεξεργάζονται και κοινοποιούν αυτές οι εφαρμογές μπορεί να είναι πολύ ευρύ και δύσκολο για τους χρήστες να κατανοήσουν.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι εφαρμογές συνεχίζουν να εκτελούνται στο παρασκήνιο ακόμη και όταν η συσκευή δεν χρησιμοποιείται.
Ορισμένες εφαρμογές μπορούν επίσης να ανταλλάσσουν πληροφορίες με άλλες εφαρμογές μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API), δημιουργώντας πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επαίνεσε τα εκτεταμένα μέτρα ανίχνευσης της Κορέας, ορισμένες χρήσεις από καθορισμένες τοπικές αρχές των δεδομένων που συλλέχθηκαν μέσω του Συστήματος Υποστήριξης Επιδημιολογικών Ερευνών σχετικά με τις μετακινήσεις ατόμων με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο.
Σε απάντηση, η κυβέρνηση της Κορέας δημοσίευσε πρόσφατα οδηγίες σχετικά με την αποκάλυψη των κινήσεων ατόμων με επιβεβαιωμένα κρούσματα βάσει του νόμου περί ελέγχου και πρόληψης μολυσματικών ασθενειών που ψηφίστηκε το 2015, ο οποίος δεν επιτρέπει την αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν συγκεκριμένα τα δεδομένα.

Η αξιοποίηση των βιομετρικών δεδομένων προσθέτει τόσο οφέλη όσο και προκλήσεις

Η αναγνώριση προσώπου ήταν ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα βιομετρικά στοιχεία σε πολλές χώρες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του COVID-19.
Η αναγνώριση προσώπου επιτρέπει στις αρχές να μειώσουν τη χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης που απαιτούν φυσική επαφή (όπως σάρωση ίριδας και δακτυλικά αποτυπώματα).
Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της θερμικής απεικόνισης που ενισχύεται από την τεχνητή νοημοσύνη, για να παρακολουθούν καλύτερα τους πολίτες που μπορεί να είναι θετικοί στο COVID-19.

Στην Πολωνία, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε μια εφαρμογή smartphone βιομετρικών για να επιβεβαιώσει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19 παραμένουν υπό καραντίνα.
Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (εφεξής «Κίνα»), η αναγνώριση προσώπου έχει χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει τους πολίτες που ενδέχεται να μολυνθούν με το COVID-19 να ταξιδέψουν.
Επιπλέον, εταιρείες στην Κίνα έχουν αναπτύξει μια τεχνολογία που θα μπορούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει επιτυχώς τους ανθρώπους ακόμη και όταν φορούν μάσκες.
Στη Ρωσική Ομοσπονδία, συστήματα αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση ατόμων που δεν σέβονται την υποχρεωτική καραντίνα.

Ωστόσο, η χρήση βιομετρικών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης προσώπου) ως απάντηση στο COVID-19 εγείρει μια σειρά από ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, ιδίως όταν αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται χωρίς την απουσία ειδικής καθοδήγησης ή πλήρως ενημερωμένης και ρητής συναίνεσης.

Τα άτομα μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα άσκησης ενός ευρέος φάσματος θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πρόσβασης στα προσωπικά τους δεδομένα, του δικαιώματος διαγραφής και του δικαιώματος ενημέρωσης σχετικά με τους σκοπούς της επεξεργασίας και σε ποιους κοινοποιούνται αυτά τα δεδομένα.
Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου μπορούν επίσης να έχουν εγγενή τεχνολογική προκατάληψη, π.χ. όταν βασίζεται σε φυλή ή εθνική καταγωγή.

Το απόρρητο ανά σχέδιο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κινδύνων
Το Privacy-by-design επιδιώκει να προσφέρει τον μέγιστο βαθμό απορρήτου διασφαλίζοντας ότι οι προσωπικές προστασίες δεδομένων είναι ενσωματωμένες στο σύστημα, από προεπιλογή.
Το απόρρητο ανά σχεδίαση μπορεί, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει τη χρήση συγκεντρωτικών, ανώνυμων ή ψευδώνυμων δεδομένων για την παροχή πρόσθετης προστασίας απορρήτου ή τη διαγραφή δεδομένων μόλις εξυπηρετηθεί ο σκοπός του.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή COVID-19 που αναπτύχθηκε από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει δεδομένα τοποθεσίας μόνο για 30 ημέρες.
Η χρήση πρόσθετων λύσεων ενίσχυσης του απορρήτου (όπως η ομομορφική κρυπτογράφηση) 1 μπορεί να παρέχει πρόσθετη ασφάλεια, όπως και η χρήση των sandbox δεδομένων, μέσω των οποίων η πρόσβαση σε εξαιρετικά ευαίσθητα (προσωπικά) δεδομένα παρέχεται μόνο σε ένα περιορισμένο ψηφιακό και / ή φυσικό περιβάλλον σε αξιόπιστοι χρήστες.
Ένα παράδειγμα του τελευταίου είναι το Flowminder, το οποίο συνεργάστηκε με εταιρείες τηλεπικοινωνιών κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα για το 2014-16 για να παρέχει στους επιδημιολόγους ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα εντοπισμού χαμηλής ανάλυσης χαμηλής ανάλυσης. Τ
Το Flowminder χρησιμοποιεί μια παρόμοια στρατηγική για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19.

Βασικές συστάσεις

Οι ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν ισχυρά εργαλεία στις κυβερνήσεις στον αγώνα τους για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19, αλλά οι επιπτώσεις τους στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων τους πρέπει να αναγνωριστούν.
Οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών θα πρέπει να εφαρμόζονται με πλήρη διαφάνεια, σε συνεννόηση με τους κύριους ενδιαφερόμενους φορείς, ισχυρές προστασίες προστασίας της ιδιωτικής ζωής κατά τον σχεδιασμό και μέσω έργων ανοιχτού κώδικα (όπου απαιτείται). Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη:

Η νομική βάση της χρήσης αυτών των τεχνολογιών, η οποία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των δεδομένων που συλλέγονται (π.χ. προσωπικά, ευαίσθητα, ψευδώνυμα, ανώνυμα, συγκεντρωτικά, δομημένα ή μη δομημένα).

Εάν η χρήση αυτών των τεχνολογιών και η επακόλουθη συλλογή δεδομένων είναι αναλογική και εξετάστε πώς αποθηκεύονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία, κοινοποιούνται και με ποιους (συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων κατά σχεδιασμό).

Η ποιότητα των δεδομένων που συλλέγονται και αν είναι κατάλληλα για συγκεκριμένο σκοπό.

Εάν το κοινό είναι καλά ενημερωμένο και οι προσεγγίσεις που υιοθετούνται εφαρμόζονται με πλήρη διαφάνεια και υπευθυνότητα.

Η χρονική περίοδος εντός της οποίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο επεμβατικές τεχνολογίες που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα για την καταπολέμηση της κρίσης. Τα δεδομένα πρέπει να διατηρούνται μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού για τον οποίο συλλέχθηκαν.

Επιτρέπει την επεξεργασία κρυπτογραφημένων δεδομένων χωρίς να αποκαλύπτει τις ενσωματωμένες πληροφορίες του.

Μηνύματα-κλειδιά

Οι ψηφιακές τεχνολογίες, ιδίως οι κινητές και βιομετρικές εφαρμογές, υιοθετούνται με καινοτόμους τρόπους για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των πρώτων γραμμών της κυβέρνησης στην COVID-19.

Οι προκύπτουσες πληροφορίες και τάσεις είναι ανεκτίμητες για τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν να παρακολουθήσουν το ξέσπασμα του COVID-19, να προειδοποιήσουν τις ευάλωτες κοινότητες και να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των πολιτικών όπως η κοινωνική απόσταση και ο περιορισμός.

Η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών μπορεί να επιτρέψει στο κοινό να εντοπίσει καλύτερα τις πιθανές μολύνσεις COVID-19 και να παρακολουθεί την εξάπλωση με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι τρέχουσες ψηφιακές λύσεις για παρακολούθηση και περιορισμό έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.

Οι πλήρως διαφανείς και υπεύθυνες λύσεις διατήρησης της ιδιωτικής ζωής πρέπει να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό για να εξισορροπήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη συλλογή, τη διαδικασία και την κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων. Τα δεδομένα πρέπει να διατηρούνται μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού για τον οποίο συλλέχθηκαν

Περαιτέρω ανάγνωση

ΟΟΣΑ (2019α), Ενίσχυση της πρόσβασης και κοινή χρήση δεδομένων: Συμφιλίωση κινδύνων και πλεονεκτημάτων για επαναχρησιμοποίηση δεδομένων σε όλες τις κοινωνίες, OECD Publishing, Παρίσι, https://doi.org/10.1787/276aaca8-en.

ΟΟΣΑ (2019β), Σύσταση του Συμβουλίου Τεχνητής Νοημοσύνης, ΟΟΣΑ, Παρίσι, https://legalinstruments.oecd.org/en/instruments/OECD-LEGAL-0449.

ΟΟΣΑ (2017), Σύσταση του Συμβουλίου για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων Υγείας, ΟΟΣΑ, Παρίσι, https://legalinstruments.oecd.org/en/instruments/OECD-LEGAL-0433.

ΟΟΣΑ (2015), «Κινητές υπηρεσίες βασισμένες σε τεχνολογία για παγκόσμια υγεία και ευεξία: Ευκαιρίες και προκλήσεις», ιστοσελίδα, ΟΟΣΑ, Παρίσι, www.oecd.org/sti/ieconomy/mobile-technology-based-services-for-global- health.htm.

ΟΟΣΑ (2013), Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των διασυνοριακών ροών προσωπικών δεδομένων, ΟΟΣΑ, Παρίσι, https://legalinstruments.oecd.org/en/instruments/OECD-LEGAL-0188.

Ο ΟΟΣΑ συγκεντρώνει δεδομένα, πληροφορίες, αναλύσεις και συστάσεις σχετικά με τις προκλήσεις στον τομέα της υγείας, της οικονομίας, της χρηματοδότησης και της κοινωνίας που δημιουργούνται από τον αντίκτυπο του κοροναϊού (COVID-19).
Επισκεφθείτε την ειδική σελίδα μας για μια πλήρη σειρά πληροφοριών που σχετίζονται με τον coronavirus.



Tracking and tracing COVID: Protecting privacy and data while using apps and biometrics

ECDC TECHNICAL REPORT
Designing and implementing animmunisation information system
A handbook for those involved in the design, implementation ormanagement of immunisation information systems
Σχόλια