MASINT: Αισθητήρες εδάφους

MASINT: Αισθητήρες εδάφους Ο τομέας του MASINT (Measurement and Signature Intelligence, πληροφορίες μετρήσεων και χαρακτηριστικών) στο χώρο των



Ο τομέας του MASINT (Measurement and Signature Intelligence, πληροφορίες μετρήσεων και χαρακτηριστικών) στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών δε περιγράφεται συχνά, αλλά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τομέα που αξίζει να γνωρίζει κανείς. Εδώ και δεκαετίες σε όλο το κόσμο σε περιοχές ενδιαφέροντος υπηρεσίες πληροφοριών τοποθετούν αισθητήρες εδάφους όπως αυτός που είχαμε παρουσιάσει εις το άρθρο μας «DIA: Βράχος-αισθητήρας στο Αφγανιστάν». Εδώ θα δούμε που χρησιμεύει αυτή η πηγή πληροφοριών.

Πηγή: MilitaryAerospace.com

Το πρώτο κομμάτι του MASINT είναι το «M» (Measurement, Μετρήσεις) και οι εν λόγω κρυμμένοι αισθητήρες μετρούν πολλές διαφορετικές πληροφορίες. Από δονήσεις, έως απόσταση από το ίχνος, πιέσεις, κτλ. Όλα αυτά τα δεδομένα στέλνονται έπειτα σε ένα κεντρικό σύστημα όπου γίνεται το «S» (Signature, Ίχνος-χαρακτηριστικό) από το MASINT. Με απλά λόγια, η εταιρείες που κατασκευάζουν αυτά τα συστήματα παρέχουν βάσεις δεδομένων, αλλά επιτρέπουν και στους χειριστές τους να ανανεώνουν τις βάσεις δεδομένων με νέα ίχνη. Έτσι, όταν ο αισθητήρας εντοπίσει κάτι το σύστημα αμέσως θα δείξει στο χειριστή του το τι εντόπισε. Π.χ. ένα φορτηγό, ένα ζώο, έναν άνθρωπο, πολλούς ανθρώπους, κτλ.

 



Πηγή: GMU.edu

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και στον ιδιωτικό τομέα προηγμένα συστήματα συναγερμών και ασφαλείας να μπαίνουν σταδιακά στο χώρο του MASINT, παρέχοντας όχι απλώς ένα «χαζό» σύστημα που εντοπίζει οποιαδήποτε κίνηση, αλλά ταυτοποιεί το ίχνος ώστε να γίνεται πιο σωστή εξακρίβωση και αποφυγή λανθασμένων εντοπισμών.

Πηγή: EPEquip.com

Τέλος, στο τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών αυτό το είδος πληροφοριών MASINT είναι κρίσιμο όχι μόνο για τακτικές πληροφορίες (π.χ. κάποιος πλησιάζει στο σημείο ενδιαφέροντος) αλλά και για επιχειρησιακές, ακόμα και στρατηγικές πληροφορίες όπως για παράδειγμα προς τα που μετακινούνται οι δυνάμεις του εχθρού, τι όγκος δυνάμεων μετακινείται και με τι είδος οχημάτων, κτλ.

Σχόλια