Κριτική: Υπηρεσία Palantir



Προσοχή! Το παρόν άρθρο βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις βάσει του πως ήταν η εν λόγω υπηρεσία πληροφοριών τη περίοδο δημοσίευσης του άρθρου. Ως ιδιωτικές επιχειρήσεις που συνεχώς εξελίσσονται και αλλάζουν ίσως να υπάρχουν διαφορές εάν διαβάζετε αυτό το άρθρο καιρό μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του.

Εάν εργάζεστε στο τομέα της ανάλυσης πληροφοριών στον ιδιωτικό ή κρατικό τομέα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή στη καριέρα σας θα χρησιμοποιήσατε τις πλατφόρμες της αμερικανικής εταιρείας Palantir. Η εταιρεία αρχικά δημιουργήθηκε για να προσφέρει λύση στη CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ (και μετέπειτα στις περισσότερες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ), αλλά πλέον χρησιμοποιείται από εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις για ένα μεγάλο εύρος λειτουργιών. Προσωπικά, έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές αυτή τη πλατφόρμα και βάσει αυτών των εμπειριών μοιραζόμαστε μαζί σας αυτό το άρθρο μας.



Πηγή: Crozdesk.com

Περιγραφή υπηρεσίας
Η εταιρεία Palantir ξεκίνησε το 2003 με μία και μόνο αποστολή, πως θα μπορέσει να βοηθήσει τη CIA να κάνει γρήγορη και αποτελεσματική ανάλυση όλων των πληροφοριών που συλλέγει. Αυτό ήτο μεγάλη πρόκληση όχι μόνο λόγω του όγκου πληροφοριών, αλλά και του ότι άλλες πληροφορίες ήτο σε δομημένη μορφή (π.χ. τηλεφωνικές υποκλοπές, email, κτλ.) ενώ άλλες ήταν σε μη δομημένη μορφή (π.χ. αναφορές πληροφοριών, φωτογραφίες, βίντεο, κτλ.) Το αποτέλεσμα ήταν μία πολύπλοκη πλατφόρμα επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων που για αρκετά χρόνια ήτο η μοναδική λύση της αγοράς. Σήμερα, η εταιρεία Palantr ονομάζει αυτή τη πλατφόρμα «Gotham» και έχει ενσωματώσει και μία μία παραλλαγή της που είχε παλαιότερα με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάλυση οικονομικών δεδομένων όπως τραπεζικές συναλλαγές, στατιστικά συναλλάγματος, κτλ. με το όνομα «Metropolis». Παρότι πλέον υπάρχει ένας μικρός ανταγωνισμός σε αυτό το χώρο, το Palantir παραμένει μία εκ των κορυφαίων επιλογών στο χώρο της ανάλυσης πληροφοριών.

Πηγή: NextBigFuture.com

Κόστος
Η εταιρεία Palantir απευθύνεται σε μεγάλους οργανισμούς (κρατικούς και ιδιωτικούς) και αυτό αντικατοπτρίζεται και στο κόστος της. Με απλά λόγια, πελάτες της Palantir είναι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, κέντρα κυβερνοασφάλειας, και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πολυεθνικές εταιρείες, κτλ. Το κόστος υπολογίζεται βάσει των χρηστών και της χρήσης της πλατφόρμας και μπορείτε σε γενικές γραμμές να υπολογίζετε εκατοντάδες χιλιάδες έως και λίγα εκατομμύρια ευρώ ανά έτος για ένα μεσαίου μεγέθους τμήμα ανάλυσης πληροφοριών.


Πηγή: Palantir.com

Πηγές
Παρότι η εταιρεία προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην εισαγωγή και επεξεργασία δεδομένων από κάθε είδους πηγή πληροφοριών, δε προσφέρει η ίδια καμία πηγή. Προσφέρει τη πλατφόρμα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για την υποστήριξη της. Άρα δεν έχουμε κάτι να αναφέρουμε σε αυτή τη παράγραφο.

Πηγή: BusinessInsider.com

Προϊόντα
Όπως προαναφέραμε, η βασική πλατφόρμα που παλαιότερα ήτο διαθέσιμη μόνο σε κρατικές υπηρεσίες ως «Palantir Government» πλέον προσφέρεται σε κάθε πελάτη υπό την ονομασία «Gotham». Είναι ένα εντυπωσιακά δυναμικό περιβάλλον ανάλυσης πληροφοριών που μάλιστα η εταιρεία προσαρμόζει στις ανάγκες κάθε πελάτη. Για παράδειγμα, άλλες ανάγκες έχει το τμήμα αντιτρομοκρατίας της CIA, και άλλες ανάγκες το τμήμα έρευνας για απάτες μίας μεγάλης τράπεζας, ή ένας οργανισμός για έρευνα και διάσωση από φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, η βασική πλατφόρμα είναι η ίδια. Επιτρέπει τη συνεργασία των αναλυτών, επεξεργασία και εμπλουτισμό κάθε είδους πηγής πληροφοριών, συγγραφή και διαμοιρασμό αναφορών, κτλ.

Πηγή: SecurityAffairs.co

Το δεύτερο προϊόν της εταιρείας είναι το υποσύστημα επεξεργασίας και διαχείρισης δεδομένων του που αποτελεί ένα από τα συστατικά της επιτυχίας του Palantir. Αυτό το προϊόν πωλείται και ανεξάρτητα υπό την ονομασία «Foundry» για να λύνει προβλήματα όπως ταχεία εισαγωγή και επεξεργασία μεγάλου όγκου διαφορετικών πληροφοριών, δυνατότητα εύκολης και κεντρικά διαχειριζόμενης πρόσβασης σε αυτά, κτλ. Πρακτικά ότι κάνει και το «Gotham» στο παρασκήνιο αλλά χωρίς όλα τα εργαλεία ανάλυσης και παρουσίασης πληροφοριών που προσφέρει το «Gotham».

Πηγή: Palantir.com

Τέλος, η εταιρεία προσφέρει ένα σύστημα διαχείρισης του Palantir καθώς είναι ένα πολύπλοκο σύστημα με πολλά επιμέρους υποσυστήματα που ο κάθε πελάτης μπορεί να τα ρυθμίζει βάσει των αναγκών του. Το σύστημα αυτό το ονομάζει «Apollo» και βοηθά τους διαχειριστές του συστήματος να κάνουν λειτουργίες όπως αναβαθμίσεις, ρυθμίσεις, κτλ. πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πηγή: Palantir.com

Κριτική
Όπως είπαμε και κατά την εισαγωγή, εάν εργάζεστε στο τομέα των πληροφοριών αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε μπροστά στο Palantir. Ακόμα και εάν δε το χρησιμοποιείτε εσείς, θα το χρησιμοποιούν σίγουρα κάποιες εκ των ομάδων με τις οποίες θα συνεργάζεστε από άλλες υπηρεσίες. Σίγουρα το Palantir είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και κάνει όσα αναφέρει, αλλά δεν είναι όλα ιδανικά. Πέραν της πάρα πολύ υψηλής τιμής του, είναι ένα πολύπλοκο και «βαρύ» σύστημα που απαιτεί ανάλογους πόρους για τη ρύθμιση και συντήρηση του, ενώ και η χρήση του απαιτεί εξοικείωση και εκπαίδευση. Με απλά λόγια, το Palantir μπορεί να κάνει πολλά, αλλά, γνωρίζουν οι αναλυτές σας πως να το χρησιμοποιούν για να τα επιτύχουν αυτά; Πλέον υπάρχουν και άλλες επιλογές στην αγορά και βλέπουμε τα τελευταία χρόνια αρκετούς οργανισμούς να μεταβαίνουν σε αυτά εφόσον καλύπτουν τις επιχειρησιακές τους ανάγκες. Τέλος, ένα θετικό και αρνητικό ταυτόχρονα με αυτό το εργαλείο είναι ότι εφόσον κάποιος ξεκινήσει να το χρησιμοποιεί σοβαρά, η μετάβαση σε μία νέα πλατφόρμα έπειτα από χρόνια εργασίας στο Palantir είναι δύσκολη όχι μόνο από τεχνικής απόψεως (π.χ. όλες οι αναφορές και τα στοιχεία είναι δομημένα όπως θέλει το Palantir), αλλά και από τη πλευρά του προσωπικού (εκπαίδευση, εξοικείωση, εμπειρία, κτλ.) όσο και των διαδικασιών (πολιτικές ασφαλείας, διαδικασίες διαχείρισης διαφόρων πληροφοριών, κτλ.), γιατί όλα αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα σύστημα που μάλλον δε θα έχει κανένα κοινό με το Palantir. Άρα να κάνετε προσεκτική μελέτη προτού καταλήξετε στο εάν το συγκεκριμένο καλύπτει τις ανάγκες σας (τώρα και στο μέλλον) ή όχι. Κλείνοντας, παρακάτω είναι ένα βίντεο από το 2010 που κάνει επίδειξη του Palantir για παροχή στρατιωτικών πληροφοριών. Αυτό θα σας δώσει μία εικόνα του πως βοηθά τον αναλυτή πληροφοριών στην εργασία του αν και όπως αντιλαμβάνεστε η πλατφόρμα έχει βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία 10 έτη.

defensegr.wordpress.com


Σχόλια