Το ευρώ ξεπέρασε το δολάριο στις παγκόσμιες συναλλαγές, για πρώτη φορά από το 2013


Το δολάριο παραμένει όμως το κορυφαίο νόμισμα χρηματοδότησης, με περίπου το ήμισυ όλων των διασυνοριακών δανείων και διεθνών χρεογράφων να εκφράζονται στο δολάριο

Το ευρώ ήταν το πιο χρησιμοποιημένο νόμισμα στις παγκόσμιες πληρωμές τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το δολάριο από τον Φεβρουάριο του 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications, η οποία χειρίζεται τα διασυνοριακά συστήματα πληρωμών για περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 200 χώρες, έδειξαν ότι στην πρώτη θέση της χρήσης ήταν το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το δολάριο, ενώ ακολούθησαν η βρετανική λίρα και το ιαπωνικό γεν.
Το καναδικό δολάριο ξεπέρασε το γιουάν της Κίνας στην πέμπτη θέση.
Image
Η αναταραχή του εμπορίου, η ύφεση που προκαλείται από πανδημία και η πολιτική δυσαρμονία ανανέωσαν την πίεση για μείωση του μεριδίου των διεθνών πληρωμών σε δολάρια.
Το αμερικανικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 11% από την κορυφή του Μαρτίου, με βάση τον δείκτη Bloomberg που το μετράει έναντι ενός καλαθιού μεγάλων νομισμάτων, ενώ πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η αποτίμησή του θα μειωθεί περαιτέρω.
Το δολάριο παραμένει όμως το κορυφαίο νόμισμα χρηματοδότησης, με περίπου το ήμισυ όλων των διασυνοριακών δανείων και διεθνών χρεογράφων να εκφράζονται στο δολάριο, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Περίπου το 85% όλων των συναλλαγών συναλλάγματος πραγματοποιούνται έναντι του δολαρίου και αντιπροσωπεύει το 61% των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων, ανέφερε η BIS, προσθέτοντας ότι περίπου το ήμισυ του διεθνούς εμπορίου τιμολογείται στο νόμισμα των ΗΠΑ.

bankingnews.gr
Σχόλια