Το "πραξικόπημα" του "κόκκινου δράκου"

Η προηγούμενη Κυριακή –15 Νοεμβρίου 2020– πρόκειται να αποτελέσει μία ημέρα-σταθμό στην παγκόσμια οικονομική ιστορία και μία αποφασιστική νίκη της Κίν

Γράφει ο Γιώργος Ηλιόπουλος

Η προηγούμενη Κυριακή –15 Νοεμβρίου 2020– πρόκειται να αποτελέσει μία ημέρα-σταθμό στην παγκόσμια οικονομική ιστορία και μία αποφασιστική νίκη της Κίνας στην σύγκρουσή της με την περιφερειακά ηγεμονία των ΗΠΑ, μέσω της υπογραφής της μεγαλύτερης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ 15 χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού.


Υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ η Κίνα έχει υλοποιήσει ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα διείσδυσης στις διεθνείς αγορές ενέργειας, πρώτων υλών και αγαθών, κυρίως λόγω της πρωτοβουλίας των Εμπορικών Διαδρόμων (Belt and Road Initiative) που ανακοινώνεται επίσημα το 2013. Το συγκεκριμένο μεγαλεπήβολο πρόγραμμα υποδομών περιλαμβάνει κινεζικές επενδύσεις σε σχεδόν 70 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, αποτελώντας τον πυρήνα του σχεδιασμού του Πεκίνου για το μέλλον των διεθνών του εμπορικών συναλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός κινεζικός στόχος εστιάζεται στην εδραίωση αποφασιστικής επιρροής στον ενεργειακό τομέα, ιδιότητα διαφορετική από την αντίστοιχη του παρόχου ενεργειακών πόρων και πρώτων υλών. Η αποφασιστική επιρροή της Κίνας ασκείται με την μορφή της πίεσης ενός κυρίαρχου καταναλωτή και ένα πρόσφατο δείγμα αποτελεί η διακοπή των εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία, λόγω της πολιτικής που υιοθετεί η κυβέρνηση ακολουθώντας υποδείξεις του Λευκού Οίκου.

Η κίνηση του Πεκίνου εκθέτει τον ευάλωτο χαρακτήρα των αυστραλιανών εξαγωγών και την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν σε εκβιασμούς αυτού του τύπου. Η μόνη επιλογή των Αυστραλών και της κυβέρνησής τους συνίσταται πλέον στην αναπροσαρμογή της στάσης τους από την στιγμή που η Κίνα διατηρεί την πολυτέλεια των πολλαπλών προμηθευτών, από τους οποίους αρκετοί αποτελούν συμμάχους της και εμπορικούς της εταίρους.
Η νέα συμφωνία

Η συμφωνία που καλείται Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία Κατανόησης (Regional Comprehensive Economic Partnership-RCEP) υπογράφεται κατά την διάρκεια της ετήσιας συνόδου των 10 χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Southeast Asian Nations-ASEAN). Προβλέπει τη δημιουργία του μεγαλύτερου εμπορικού ενιαίου χώρου στην υδρόγειο και σύμφωνα με τους βασικούς υπολογισμούς πρόκειται να απορροφήσει το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και μάλιστα χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ.

Με την υπογραφή της συντελείται ένα τρομακτικό πλήγμα εναντίον της πολιτικής του Τραμπ με κυρίαρχο το σύνθημα "Πρώτα η Αμερική" (America First), ενώ παράλληλα εξουδετερώνεται σε μεγάλο βαθμό ο οικονομικός πόλεμος του Τραμπ κατά της Κίνας, με παράλληλη περιθωριοποίηση των αμερικανικών προσπαθειών να πείσουν μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις για την οικονομική απομόνωση της Κίνας. Σημειώνεται ότι η Ινδία δεν υπογράφει την συμφωνία ακολουθώντας την γραμμή του Τραμπ.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress
Σχόλια