Κώδικας αερομαχίας Fox


Εδώ και παραπάνω από τρεις δεκαετίες στο χώρο του ΝΑΤΟ υπάρχουν κάποιες ορολογίες που είναι κοινές σε όλες τις συμμαχικές χώρες για καλύτερη συνεννόηση. Μία εξ’αυτών είναι και ο κώδικας Fox που χρησιμοποιείται από τους πιλότους πολεμικής αεροπορίας του ΝΑΤΟ για να επικοινωνούν το πότε εξαπολύουν ένα συγκεκριμένο όπλο εναέριας μάχης.
  
 
Πηγή: NATO.int

Σε μάχη αέρος-αέρος υπάρχουν αρκετά διαφορετικά όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μαχητικό αεροσκάφος. Από πυραύλους που ακολουθούν τη θερμότητα έως και πυραύλους που έχουν το δικό τους ενσωματωμένο ραντάρ για να εντοπίζουν και να ακολουθούν το στόχο τους. Επιπρόσθετα, υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοια όπλα και κάθε κράτος έχει και τις δικές του εκδόσεις από διάφορα όπλα αέρος-αέρος. Άρα το πρόβλημα που είχε να επιλύσει το ΝΑΤΟ ήταν: Πως μπορούν οι πιλότοι να περιγράφουν τι έκαναν γρήγορα και με ακρίβεια χωρίς να χρειάζεται κανείς να γνωρίζει όλα τα όπλα του κόσμου;

Πηγή: F35.com

Η απάντηση είναι ο κώδικας Fox. Εις το φωνητικό αλφάβητο (περισσότερα στο άρθρο μας «Φωνητικό Αλφάβητο») του ΝΑΤΟ το γράμμα «F» προφέρεται «Foxtrot». Αντιστοίχως, εις την Αγγλικήν γλώσσαν η λέξη «πυρ» είναι «fire» και από εκεί προέρχεται το όνομα αυτού του κώδικα. Είναι «Fox» από τη λέξη «Foxtrot» του φωνητικού αλφαβήτου και περιγράφει ότι ο πιλότος άνοιξε πυρ.

Πηγή: Pinterest.com

Μετά από τη λέξη «Fox» ο πιλότος αναφέρει ένα νούμερο από το ένα έως το τρία. Με αυτό το τρόπο περιγράφει το τι είδους όπλο εχρησιμοποίησε εις τη συμπλοκή. Οι κατηγορίες είναι οι ακόλουθες.

Πύραυλος με ημι-ενεργό ραντάρ ακολούθησης στόχου. Δηλαδή που λαμβάνει το ίχνος από το αεροσκάφος που τον απελευθερώνει.

Πύραυλος με ακολούθηση του υπέρυθρου ίχνους (θερμοκρασίας) του στόχου.

Πύραυλος με ενεργό σύστημα ραντάρ για ακολούθηση στόχου.

Πηγή: LockheedMartin.com

Έτσι, όταν ένας πιλότος ακούσει, για παράδειγμα, εις την ενδοεπικοινωνία του έναν συμπολεμιστή του να μεταδίδει «Fox 2» γνωρίζει άμεσα ότι ο συμπολεμιστής του απελευθέρωσε ένα πύραυλο με ακολούθηση υπέρυθρου ίχνους προς το στόχο, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες από όλες τις πολεμικές αεροπορίες του ΝΑΤΟ. Σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ για λόγους ακρίβειας, ακόμη και εγχώρια χρησιμοποιείται αυτός ο κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα στους πιλότους των πολεμικών αεροποριών.

Σχόλια