Kαταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ η Κύπρος.


Σε καταγγελία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε η Κυβέρνηση, μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του, η οποία απευθύνεται προς τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενεργώντας εκ μέρους της Κυβέρνησής του, καταγγέλλει την Τουρκία για τη συνεχή παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διαρκούς παραβίασης του FIR Λευκωσίας, καθώς επίσης και των παρενοχλήσεων πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών. Την ίδια ώρα καταγγέλλει την παράνομη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου από τις κατοχικές αρχές και τη χρήση του από εμπορικά αεροσκάφη της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας.

Γίνεται επίσης αναφορά στην προσπάθεια αναβάθμισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος μέσω αυτών των ενεργειών, τονίζοντας ότι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. «Εκ μέρους της Κυβέρνησής μου, διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και για τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας από την τελευταία και ζητώ την άμεση παύση τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Μετά από οδηγίες της Κυβέρνησής μου, μεταφέρω δύο χωριστά έγγραφα που καταγράφουν τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) της Κύπρου (βλ. παράρτημα I) * και την παράνομη χρήση κλειστών λιμένων και αεροδρομίων στην Κύπρο (βλέπε παράρτημα II) * από την Τουρκία, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2020. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς συνιστά σοβαρή ανησυχία για την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί συνεχή παραβίαση της κυριαρχίας της και προσθέτει στις καταστροφικές επιπτώσεις της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέρους του εδάφους της από την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Επιπλέον», προσθέτει, «η επίμονη πολιτική παραβίασης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου και η παραβίαση των διεθνών κανόνων και κανονισμών αποτελεί σταθερή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επηρεάζοντας αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργώντας δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Κύπρο και εμποδίζοντας τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο».

«Η Τουρκία», σημειώνει, «συνεχίζει να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη εντός της Περιοχής Πληροφοριών Πτήσεων στη Λευκωσία, μέσω κλήσεων ασυρμάτου, ενώ, κατά την ίδια περίοδο, το καθεστώς, το οποίο εγκαθίδρυσε η κατοχική δύναμη στο τμήμα της Κύπρου που κατέχει, εξέδωσε παράνομα ειδοποίηση στους πιλότους, σχετικά με ασκήσεις, που διεξήχθησαν από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Επιπλέον, τα τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν συστηματικά το αεροδρόμιο της Τύμπου, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα, μετά το κλείσιμο από την Κυπριακή Κυβέρνηση όλων των λιμένων – πυλών εισόδου στις περιοχές, όπου δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο».

Αναφέρει ακόμα ότι, «οι εν λόγω ενέργειες της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, στην παγίωση της τρέχουσας de facto διαίρεσης και στην αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν δήθεν εναέριο χώρο στο κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας. Ως προς αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υπάρχει μόνο ένα κυπριακό κράτος, το οποίο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επίσης ορίζεται σε διάφορες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας [ιδίως 541 (1983) και 550 (1984)], οι οποίες κηρύττουν νομικά άκυρη την υποτιθέμενη απόσχιση τμήματος της Κύπρου».

«Εκ μέρους της Κυβέρνησής μου», συνεχίζει, «διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και για τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας από την τελευταία και ζητώ την άμεση παύση τους».

Επισημαίνει ακόμα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για σεβασμό των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τήρηση των αρχών της κυριαρχίας και της μη παρέμβασης, οι οποίες κατοχυρώνονται στον Χάρτη».

«Τέλος», αναφέρει ο κ. Μαυρογιάννης, «θα ήθελα να παροτρύνω την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμβάλουν στην ουσιαστική επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προώθηση της διχοτόμησης της Κύπρου, μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και της παγίωσης του status quo, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας αναβάθμισης πολιτικά της αποσχιστικής οντότητας. Ο κίνδυνος διχοτόμησης έχει γίνει πιο υπαρκτός και ορατός, από τη στιγμή που ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης απέρριψε δημοσίως τις μακροχρόνιες παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και προωθεί ενεργά μια λύση δύο κρατών, η οποία θα επισημοποιήσει την τεχνητή διαίρεση, που επέβαλε η παράνομη χρήση βίας κατά της Κύπρου».

Καταστροφικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Στην επιστολή του ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρεται στις καταστροφικές ενέργειες που γίνονται στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου. «Στο μεταξύ, η δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους συνεχίζεται αμείωτη, με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά καταστροφικές, τόσο όσον αφορά στο ισχυρό πλήγμα που επιφέρουν στις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Κύπρο όσο και ως προς τον αφανισμό του δικαιώματος ιδιοκτησίας των νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων, οι οποίοι ανέμεναν την επιστροφή της πόλης τους και των περιουσιών τους, αλλά που τώρα βρίσκονται στην ίδια θέση με τους υπόλοιπους εκτοπισμένους Ελληνοκυπρίους, των οποίων οι περιουσίες έχουν σφετεριστεί από τον εκτοπισμό τους το 1974», σημειώνει. 

Τονίζει επίσης το γεγονός ότι «οι εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποφυγή ενεργειών σε σχέση με τη Βαρώσια, οι οποίες δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα ψηφίσματά του, και για αναστροφή της απόφασης περί ανοίγματος της ακτογραμμής των Βαρωσίων αγνοήθηκαν πλήρως από την Τουρκία, η οποία είναι υπεύθυνη για το status quo στο Βαρώσια και για την παράνομη, υφιστάμενη τοπική διοίκηση στην κατεχόμενη Κύπρο».

Φρίξος Δαλίτης.
Σχόλια