Η κυβέρνηση παρέδωσε τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων στη «σκοτεινή» PALANTIR


Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τις, επί της ουσίας, παρακρατικές δραστηριότητες (δεν υπάρχει καμία ενημέρωση Βουλής ή Διαύγειας) της ελληνικής κυβέρνησης και τις μυστικές συμβάσεις με την «σκοτεινή» εταιρεία λογισμικού Palantir, που ειδικεύεται στην «αλίευση» και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων (spy tech) και η οποία έχει στενότατες σχέσεις με την CIA κι άλλες μυστικές υπηρεσίες.

Η εταιρεία αυτή επεξεργάζεται για λογαριασμό της κυβέρνησης τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών από τον Μάρτιο και ουδείς γνωρίζει τι είδους δεδομένα και σε πόσους πολίτες έχει πρόσβαση, καθώς η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει και τις κρατάει μυστικές.

Η μόνη «υπηρεσία» που γνωρίζουμε «στο περίπου» είναι ότι η Palantir προσφέρει προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον «πανεπόπτη οφθαλμό», καθώς του δίνει σε πραγματικό χρόνο -μόνο εκείνου κατ' αποκλειστικότητα- την «απόλυτη εικόνα» των δεδομένων που συγκεντρώνει.

Ουδείς γνωρίζει τι δεδομένα βλέπει ο πρωθυπουργός κι αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι αλλού. 

Στην Βρετανία επεγράφη σύμβαση μεταξύ του NHS του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας για τη χρήση των λογισμικών της Palantir στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αποκαλύφθηκε ότι εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα συλλέγονταν από τον αμερικανικό κολοσσό την Palantir.

Ανάμεσα τους το όνομα, το επώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί τηλεφώνων τους τα επαγγέλματα τους και ειδικότερα οι θέσεις εργασίας τους αλλά και καταγωγή τους, η φυλή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα, η ψυχική και πνευματική τους υγεία.

Η Palantir πήρε το όνομα "O άρχοντας των δαχτυλιδίων" στην ανάλυση, επεξεργασία και αποθήκευση αλλά και στην «εξόρυξη» μεγάλων δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται επίσης το eye in the sky.

Μέχρι στιγμής η εταιρία υποστήριζε πως επικεντρώνεται στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τώρα όμως με τον κορωνοϊό είδε την ευκαιρία για επέκταση κι άρχισε να «πουλά» τις ίδιες υπηρεσίες αλίευσης και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων (αναγνώριση προσώπου, στίγμα GPS, δεδομένα social media κλπ.) για την παρακολούθηση της πανδημίας σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και στην ελληνική κυβέρνηση η οποία ουδέποτε ανακοίνωσε τίποτα, παρόλο που ξεκίνησε τη «συνεργασία» από τον Μάρτιο! 

Για την συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μάθαμε από ένα tweet της Palantir στις 7 Δεκεμβρίου και μία ανακοίνωση στο Βusinesswire, στην οποία ανακοίνωσε επίσης μυστική τηλεδιάσκεψη στις 3 Δεκεμβρίου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Alex Karp, συνιδρυτή και CEO της Palantir. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και το στέλεχος της Palantir, Josh Harris.

Στην ανακοίνωσε η Palantir προσέφερε γενικόλογες περιγραφές των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα λέγοντας εκτός της δημιουργίας του «πανοπτικόν» του πρωθυπουργού πως «συνεργάστηκε από την έναρξη της πανδημίας με την ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων με την παροχή δεδομένων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19».

 «Η συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη, μόλις ξεκίνησε η πανδημία, και ανυπομονούμε να την επεκτείνουμε για τα επόμενα χρόνια», έγραψε η εταιρία στο twitter.

Μία άλλη αναφορά στις σχέσεις Palantir ελληνικής κυβέρνησης νωρίτερα από τις 7 Δεκεμβρίου ήταν ένα tweet του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στις 25 Νοεμβρίου.

Όμως το Bloomberg αναφέρει ήδη από τις αρχές Απριλίου πως η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Palantir για την πανδημία , κάτι που σημαίνει πως η συνεργασία ξεκίνησε από το πρώτο lockdown τέλη Μαρτίου, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και η ίδια η εταιρεία. 

Το βασικό πρόβλημα είναι πως η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει δώσει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις με την Palantir, κρατώντας της μυστικές εδώ και 8 μήνες! 

Γιατί άραγε η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει τις συμβάσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα  (και μάλιστα δεδομένα υγείας) 10.000.0000 Ελλήνων πολιτών στη δημοσιότητα;

Μάλιστα έχουν γίνει προσπάθειες για την δημοσιοποίηση των συμβάσεων τόσο από την ΜΚΟ Vouliwatch, από το ΜεΡΑ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ ό οποίος έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, θέτοντας ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, άλλα έχουν αποδειχθεί άκαρπες. 

Αυτό που πάντως αξίζει να σημειωθεί είναι πως σε σχέση με ότι έχει δει το φως της δημοσιότητας σε άλλες χώρες η εταιρία συνήθως προσφέρει συμβάσεις χαμηλού κόστους ή ακόμα και δωρεάν, καθώς η «πληρωμή» της είναι τα δεδομένα στα οποία αποκτά πρόσβαση και τα οποία στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσει για τους δικούς της σκοπούς ή και να πουλήσει(;).

Ποια θα είναι άραγε η τύχη των προσωπικών δεδομένων 10 εκατομμυρίων Ελλήνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κάποιον σέρβερ στις ΗΠΑ και που ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε στην Palantir με παρακρατικό τρόπο εν αγνοία τους;

pronews.gr

Σχόλια