Τεχνικές αντιπαρακολούθησης SIGINT από Ταλιμπάν

Έτσι, μπήκε στο χώρο η εξακρίβωση των πληροφοριών μέσω συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών SIGINT. Αυτό σήμαινε ότι εάν έλεγε κάποιος ότι κάποιο άτομο-σ


Σήμερα υπάρχουν εις το Αφγανιστάν Ταλιμπάν οι οποίοι κυριολεκτικά πολεμούν ολόκληρη τη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι παρότι είναι πίσω τεχνολογικά, έχουν μάθει να προσαρμόζονται στους αντιπάλους τους και να αναπτύσσουν αντίμετρα ώστε να κερδίζουν στις μάχες τους. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι το πως καταφέρνουν να δυσκολεύουν τους συμμάχους με τεχνικές αντιπαρακολούθησης για SIGINT (Signals Intelligence, Πληροφορίες από υποκλοπές σημάτων).

Πηγή: DVIDSHub.net

Όπως έχουμε δει και στο άρθρο μας «Ο κανόνας των δύο στην ανάλυση πληροφοριών» σχεδόν ποτέ δε θα βασιστεί κάποιος επαγγελματίας σε μία και μόνο πηγή πληροφοριών, και κάπως έτσι θα φτάσουμε στο SIGINT. Κατά τα πρώτα έτη του πολέμου του Αφγανιστάν, υπήρχαν αμέτρητες πηγές HUMINT (Human Intelligence, Πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές). Κυριολεκτικά Αφγανοί μετέβαιναν εις υποδομές των ΗΠΑ και για λίγα χρήματα ή για να εκδικηθούν κάποιον, έλεγαν στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ που βρίσκονταν αυτοί που έψαχναν. Παρότι μερικές φορές έγιναν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις βάσει τέτοιων πληροφοριών HUMINT, σύντομα έγινε κατανοητό ότι υπήρχαν πολλές ψευδείς πληροφορίες. Είτε από άτομα που ήθελαν να κάνουν κακό σε κάποιους που δε συμπαθούσαν, είτε γιατί έδιναν ψεύτικες πληροφορίες για τα λεφτά, είτε γιατί ήταν εχθροί και ήθελαν να μπερδέψουν τους συμμάχους, ή ακόμα και από ανθρώπινα λάθη.


Πηγή: RealClearDefense.com

Έτσι, μπήκε στο χώρο η εξακρίβωση των πληροφοριών μέσω συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών SIGINT. Αυτό σήμαινε ότι εάν έλεγε κάποιος ότι κάποιο άτομο-στόχος βρίσκεται σε ένα μέρος, πρώτα θα έκαναν υποκλοπές των επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας από αυτό το σημείο για να εντοπίσουν το κινητό τηλέφωνο του στόχου. Εάν το εντόπιζαν, τότε θεωρούνταν ότι η πληροφορία HUMINT είχε εξακριβωθεί από SIGINT και μπορούσαν πλέον να οργανώσουν μία αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά του συγκεκριμένου ατόμου. Αυτές οι επιχειρήσεις SIGINT γίνονται είτε από κατασκοπευτικά αεροσκάφη, drones, οχήματα, βάσεις με κεραίες υψηλής ισχύος, φορητές συσκευές συλλογής SIGINT, απομακρυσμένα χακάροντας τα κινητά των στόχων ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν απομακρυσμένα, κ.ά.


Πηγή: Pinterest.com

Αυτό είχε κάποια επιτυχία μέχρι οι Ταλιμπάν να αντιληφθούν ότι τα κινητά τους ήταν εκείνα που πρόδιδαν τις θέσεις τους στους συμμάχους. Από τότε, άρχισαν να αναπτύσσουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές αντιπαρακολούθησης. Για να τις κατανοήσει κανείς, πρέπει να καταλάβει ότι οι Ταλιμπάν δρουν σχεδόν πάντα σε πυρήνες. Υπάρχει ένας ηγέτης και οι ακόλουθοι του. Έτσι ο κάθε «μαχητής» Ταλιμπάν επικοινωνεί μόνο με τον ηγέτη. Άρα μόνο ένα τηλέφωνο απαιτείται να παραμένει σταθερό, αυτό του ηγέτη. Αυτό ήτο το πρώτο που εκμεταλλεύθησαν οι Ταλιμπάν.

Ανταλλαγές τηλεφώνων
Συχνά οι Ταλιμπάν έδιναν τα τηλέφωνα τους έπειτα από μικρή χρήση (π.χ. κάθε εβδομάδα ή έπειτα από 10 κλήσεις) σε τυχαία άτομα στις περιοχές που κινούνταν. Για παράδειγμα σε χωρικούς, σε οδηγούς ταξί, σε παιδιά στο δρόμο, κτλ. Έτσι το SIGINT σε ένα γνωστό τηλέφωνο Ταλιμπάν παρέμενε ενεργό και εμφανίζονταν σε διάφορα σημεία, αλλά δεν άνηκε πλέον στον Ταλιμπάν. Δυστυχώς, αυτή η τεχνική αντιπαρακολούθησης οδήγησε έως και σε παράπλευρες απώλειες καθώς αθώα άτομα στοχοποιήθηκαν.


Πηγή: NBCNews.com

Κληρώσεις καρτών SIM
Μία άλλη τακτική που χρησιμοποιείται ευρέως από Ταλιμπάν εδώ και παραπάνω από δέκα χρόνια είναι οι «κληρώσεις καρτών SIM». Όταν κάποιοι Ταλιμπάν συναντιούνται βγάζουν όλες τις κάρτες SIM από τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας τους και τις ρίχνουν σε ένα μικρό σάκο. Τις αφήνουν εκεί κατά τη συνάντηση τους, και προτού φύγουν τις ανακατεύουν και ο καθένας παίρνει μία τυχαία. Καθώς το μόνο νούμερο που πρέπει να ξέρουν είναι το ηγέτη τους, τους το δίδει, το γράφουν, και όλοι έχουν πλέον τυχαίες κάρτες ακυρώνοντας τις προσπάθειες παρακολούθησης με SIGINT.


Πηγή: FelixFeatures.photoshelter.com

Λαμπάκι κλήσεων
Σίγουρα αρκετοί θα θυμάστε αυτά τα λαμπάκια τα οποία κολλάνε επάνω στα κινητά και όταν το κινητό εκπέμπει ανάβουν. Αυτή τη πολύ απλή τεχνολογία χρησιμοποιούσαν οι Ταλιμπάν για να εντοπίζουν εάν οι συσκευές τους έχουν χακαριστεί καθώς όταν γίνονταν απομακρυσμένη ενεργοποίηση τους, αν και τα κινητά είχαν τροποποιηθεί ώστε να μη δείχνουν κάτι, το λαμπάκι αυτό άναβε συνεχώς προδίδοντας τους ότι παρακολουθούνται. Ακόμα και προηγμένες τεχνολογίες SIGINT όπως αυτή που είχαμε δει στο άρθρο μας «NSA: Συσκευή κινητής τηλεφωνίας PICASSO» (αυτό ήταν συσκευές κινητής τηλεφωνίας με προεγκατεστημένο σύστημα υποκλοπών και γεωεντοπισμού) εντοπίζονταν με αυτή την απλή μέθοδο αντιπαρακολούθησης.


Πηγή: Amazon.in

Ασύρματοι και κινητά
Μία άλλη τεχνική ήταν η χρήση συνδυαστικών μέσων επικοινωνίας ώστε να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στο SIGINT εκτός και εάν γίνεται ταυτόχρονη υποκλοπή και των δύο μέσων. Για παράδειγμα, σε μία συνάντηση μπορεί να επικοινωνήσουν με κινητά τηλέφωνα και σε μία άλλη μόνο ασυρμάτους. Αυτό καταπολεμείται εύκολα αλλά μόνο όταν γίνει γνωστό ότι χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος αντιπαρακολούθησης.


Πηγή: NewsBee.com

Τα τελευταία χρόνια η χρήση των υπηρεσιών διαδικτύου έχουν αλλάξει κάποια από τα παραπάνω. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα όλες οι παραπάνω τεχνικές αντιπαρακολούθησης SIGINT των Ταλιμπάν χρησιμοποιούνται και το ότι κατάφεραν να ξεγελάσουν τις ισχυρότερες υπηρεσίες πληροφοριών του πλανήτη επί αρκετά έτη δείχνει την αποτελεσματικότητα τους, όπως επίσης και το ότι ποτέ δε πρέπει να υποτιμάς τον εχθρό σου. Εάν γνωρίζετε περισσότερες τεχνικές αντιπαρακολούθησης SIGINT από Ταλιμπάν, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου μας.


Σχόλια