Το φυλλάδιο ψυχολογικών επιχειρήσεων AF D184

Τέλος, στο κάτω μέρος του πίσω μέρους του φυλλαδίου αναγράφει «د دهشت اولو فعاليتونه خبر راكرى» (μετάφραση: Αναφέρετε άμεσα τις δραστηριότητες των τρο

Στο άρθρο μας «Βόμβα ψυχολογικών επιχειρήσεων M129» είδαμε μία βόμβα ειδικά σχεδιασμένη για να μοιράζει φυλλάδια ψυχολογικού πολέμου. Εδώ θα δούμε ένα από τα πρώτα τέτοια φυλλάδια που έφτασε στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001, κυριολεκτικά εβδομάδες μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Πηγή: Wikipedia.org

Επίσημα οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ξεκίνησαν στις 14 Οκτωβρίου του 2001 αλλά όλοι πλέον γνωρίζουν ότι στελέχη ειδικών επιχειρήσεων και παραστρατιωτικές ομάδες υπηρεσιών πληροφοριών επιχειρούσαν στο Αφγανιστάν ημέρες μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Κάτι άλλο που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του Οκτωβρίου ήταν οι ειδικές ψυχολογικές επιχειρήσεις, ή όπως είναι γνωστές στα Αγγλικά PSYOPS (Psychological Operations, Ψυχολογικές Επιχειρήσεις). Οι πρώτες ήταν ραδιοφωνικές μεταδόσεις από αεροσκάφη «Commando Solo» όπως αυτές που είχαμε παρουσιάσει εις το άρθρο μας «Οι πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές ψυχολογικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν».


Πηγή: Reddit.com

Μετά από αυτό, ακολούθησαν οι ρίψεις φυλλαδίων με διάφορες μεθόδους. Μία πολύ διαδεδομένη ήταν με βόμβες φυλλαδίων M129E2 από βομβαρδιστικά αεροσκάφη Boeing B-52 Stratofortress όπως αυτό που βλέπετε παρακάτω.


Πηγή: Switch-News.com

Μάλιστα, για να μειώσουν την απόσταση πτήσεως έως το Αφγανιστάν, είχαν προσωρινά τοποθετηθεί σε ένα μικρό νησί που ονομάζεται Ντιέγκο Γκαρσία, ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία, και βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του Ινδικού Ωκεανού. Από το 1966 οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν αυτό το νησί για επιχειρησιακές ανάγκες, ενώ από το 1971 έχουν δημιουργήσει και στρατιωτικές υποδομές. Βλέπετε το που ακριβώς βρίσκεται καλύτερα εδώ.


Πηγή: Google.com

Τα φυλλάδια αυτά σχεδιάστηκαν από ειδικούς ψυχολόγους με τη βοήθεια αναλυτών πληροφοριών της αερομεταφερόμενης 8 PAG (8th Psychological Operations Group, 8η Ομάδα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων) που ανήκει στις ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς των ΗΠΑ, και έχει έδρα στη στρατιωτική βάση του Φορτ Μπραγκ που βρίσκεται στη Βόρεια Καρολίνα. Παρακάτω βλέπετε μία από τις ελάχιστες φωτογραφίες από το χώρο που τυπώνονται αυτά τα φυλλάδια στη στρατιωτική βάση Φορτ Μπραγκ.


Πηγή: GettyImages.com

Τα φυλλάδια έχουν διαστάσεις 13×20 εκατοστών. Στη διάρκεια του έτους 2001 τυπώθηκαν 180 χιλιάδες αντίγραφα των φυλλαδίων AF D184 και έγινε διανομή τους μέσω βομβών M129E2 στο Αφγανιστάν από βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52. Σχεδόν όλα τα φυλλάδια τυπώθηκαν στο Φορτ Μπραγκ, μεταφέρθηκαν στο Ντιέγκο Γκαρσία, και από εκεί στο Αφγανιστάν όπου γίνονταν η διανομή τους. Παρακάτω βλέπετε τη μπροστινή όψη του φυλλαδίου (επάνω αριστερά ως έγχρωμο και στα δεξιά ως ασπρόμαυρο).


Πηγή: Wikipedia.org & PsyWarrior.com

Όπως βλέπετε κάτω δεξιά αναγράφει «AF D184» και αυτό είναι ο μοναδικός αριθμός του φυλλαδίου. Κάθε σχέδιο έχει έναν αντίστοιχο κωδικό. Αυτό που αναγράφει το μπροστινό μέρος του φυλλαδίου είναι «، ادا ماشوم ديو سوليزهيله مند أو نيكمرغهزونا مستحق دى» (μετάφραση: Αυτό το παιδί αξίζει μία ειρηνική και ευημερούσα ζωή). Αντίστοιχα, το πίσω μέρος του φυλλαδίου AF D184 ήταν αυτό που βλέπετε στη συνέχεια.


Πηγή: PsyWarrior.com

Εδώ έχουμε αρκετές πληροφορίες άρα ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στο επάνω μέρος αναγράφει «نه يو ويره او مظلوم وند» (μετάφραση: Όχι σε ένα καθεστώς φόβου και καταπίεσης) και στα αριστερά βλέπουμε ένα τούνελ που έχει βομβαρδιστεί. Δυστυχώς, δεν είμαστε σίγουροι για αυτό, αλλά βάσει των ημερομηνιών υποθέτουμε ότι ήταν η σπηλιά που χρησιμοποιούσε ως καταφύγιο ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στο όρος Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν που εντοπίστηκε από συμμαχικές δυνάμεις το Δεκέμβριο του 2001. Βλέπετε μία φωτογραφία της σπηλιάς από το 2009 παρακάτω.


Πηγή: ForeignPolicy.com

Προχωρώντας στα άτομα, ήταν οι τρεις πιο καταζητούμενοι για τις ΗΠΑ κατά τις αρχές του πολέμου του Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, έχουμε τις φωτογραφίες και τα ονόματα των παρακάτω ατόμων (από δεξιά προς τα αριστερά). Πρώτο βλέπετε τον «أسامة بن لادن» (μετάφραση: Οσάμα Μπιν Λάντεν), δεύτερο τον «ايمن الظواهرى» (μετάφραση: Αϊμάν αλ-Ζαχάουρι), και τρίτο τον «ملا عمر» (μετάφραση: Μουλά Ομάρ). Μάλιστα καταφέραμε να εντοπίσουμε και τις αντίστοιχες φωτογραφίες που είχαν επιλεχθεί και τις βλέπετε στη συνέχεια.


Πηγή: NewYorker.com & FBI.gov

Τέλος, στο κάτω μέρος του πίσω μέρους του φυλλαδίου αναγράφει «د دهشت اولو فعاليتونه خبر راكرى» (μετάφραση: Αναφέρετε άμεσα τις δραστηριότητες των τρομοκρατών). Αυτή ήταν η ιστορία αλλά και το περιεχόμενο του φυλλαδίου ψυχολογικών επιχειρήσεων AF D184 από τη σύλληψη του ως ιδέα, κατασκευή του, έως και τη διανομή του στο Αφγανιστάν. Όπως αντιλαμβάνεστε, η αποστολή του ήταν να κάνει γνωστούς τους στόχους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και να προσπαθήσει να επηρεάσει τη ψυχολογία των ανθρώπων ώστε να πάρουν το μέρος των ΗΠΑ σε αυτό το πόλεμο.

Σχόλια