Η Κύπρος υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τα ΗΑΕ – Μεγάλη ενόχληση στην Άγκυρα για τα γεωπολιτικά άλματα

Κίνηση με μεγάλη σημασία από την Κύπρο μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τα ΗΑΕ, αφού αυτή αλλάζει το τοπίο στο νησί αφού διευρύνει τις προοπτι

Κίνηση με μεγάλη σημασία από την Κύπρο μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τα ΗΑΕ, αφού αυτή αλλάζει το τοπίο στο νησί αφού διευρύνει τις προοπτικές για συνεργασίες αυτού του τύπου με την Σ.Αραβία για παράδειγμα κά χώρες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η κυπριακή κυβέρνηση υπέγραψαν την Τρίτη μνημόνιο συμφωνίας στους τομείς της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο Κύπριος υπουργός άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο ομόλογός του από το Εμιράτο Μωάμεθ μπιν Αχμέτ Αλ Μπουάρντι πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό.

Ο Πετρίδης είπε ότι η Κύπρος επιθυμεί να καθιερώσει μια αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πλευρών, προκαλώντας όμως τη οργή της Άγκυρας.

Το μνημόνιο προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων, προωθώντας την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΑΕ.

Πρόκειται για το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ‘Αμυνας και Ασφάλειας που έχει υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ και αντανακλά τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Θα ακολουθήσει ο καταρτισμός προγράμματος διμερούς αμυντικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει κοινές δράσεις, ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Την ίδια περίοδο, Άγκυρα και Αθήνα είναι “κλειδωμένες” σε μια διαδικασία συζήτησης, η οποία έχει ήδη μετατραπεί σε αναμέτρηση λόγω των προκλητικών ερμηνειών των θαλάσσιων συνόρων από την Άγκυρα.

Ένα άλλο αγκάθι στην επερχόμενη ημερομηνία συνάντησης των δύο πλευρών είναι ο συνεχιζόμενος τουρκικός στρατιωτικός έλεγχος της βόρειας Κύπρου.

Κύπρος και Ελλάδα δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας παραβιάζουν την κυριαρχία της νήσου, ενώ ζητούν επανειλημμένα κυρώσεις από την ΕΕ.

Οι ελληνικές προτάσεις μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να κερδίσουν την απαιτούμενη ομόφωνη υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, πολλές από τις οποίες διατηρούν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος τώρα παρά την απόφαση για επαφές Ελλάδος-Τουρκίας δεν διέκοψε την εθνικιστική ρητορική του, και συνεχίζει να κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η Άγκυρα ετοιμάζει σχέδιο εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, προχωρώντας σε σειρά προκλήσεων, ενώ οι τουρκικές πιέσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών συνεχίζονται εξοργίζοντας την ελληνική πλευρά.

Σήμερα ο Ερντογάν προέτρεψε την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης της τελωνειακής ένωσής τους και της άρσης των απαιτήσεων θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες είπε ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Γαλλία αυτή την εβδομάδα παρουσίασαν από κοινού έναν κατάλογο και άλλων Τούρκων αξιωματούχων που θα ήθελαν να τους επιβληθούν κυρώσεις για τις έρευνες στα ανοικτά της Κύπρου.

Αξιωματούχοι της ΕΕ θα αρχίσουν να συζητούν τις προτεινόμενες πρόσθετες λίστες την επόμενη εβδομάδα, αν και δεν είναι σαφές εάν η τελευταία εξέλιξη θα δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα που προσδοκά Αθήνα και Λευκωσία.

nationalpost.com.cy
Σχόλια