Ποιος καταστρέφει τον Λίβανο και γιατί;

Περισσότεροι από τους μισούς Λιβανέζους δεν τρώνε πλέον αρκετά. Μέσα σε λίγους μήνες, ο Λίβανος, που συχνά παρουσιάστηκε - λανθασμένα - ως "το μόνο αΠερισσότεροι από τους μισούς Λιβανέζους δεν τρώνε πλέον αρκετά.

Μέσα σε λίγους μήνες, ο Λίβανος, που συχνά παρουσιάστηκε - λανθασμένα - ως "το μόνο αραβικό δημοκρατικό κράτος", ακόμη και ως "Ελβετία της Μέσης Ανατολής", κατέρρευσε. Διαδοχικά, διάφορες λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική τάξη (Οκτώβριος 2019), μια τραπεζική κρίση (Νοέμβριος 2019), μια υγειονομική κρίση (Ιούλιος 2020), μια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού (Αύγουστος 2020) προκάλεσαν τη ξαφνική εξαφάνιση των μεσαίων τάξεων και γενική πτώση του βιοτικού επιπέδου περίπου του 200%.

Από την λιβανέζικη άποψη, αυτή η φρίκη οφείλεται στην καταστροφική διαχείριση της χώρας από την πολιτική τάξη, όλοι οι ηγέτες των οποίων θα ήταν διεφθαρμένοι, εκτός από τον επικεφαλής της ομολογιακής κοινότητας στην οποία ανήκει το άτομο που ερωτείται. Αυτή η παράλογη προκατάληψη αποκαλύπτει έναν μισαλλόδοξο πληθυσμό και καλύπτει την πραγματικότητα.

Μετά την οθωμανική κατοχή, ιδιαίτερα από της ανεξαρτησίας του 1942, και ακόμη περισσότερο από του εμφύλιου πόλεμου (1975-90), ο πληθυσμός του Λιβάνου δεν σχηματίζει έθνος, αλλά ένα σύμπλεγμα θρησκευτικών κοινοτήτων. Το Σύνταγμα και οι Συμφωνίες του Ταΐφ εκχωρούν όλες τις πολιτικές λειτουργίες και στο εξής όλες τις δημόσιες θέσεις εργασίας, όχι σύμφωνα με τις ικανότητες των πολιτών, αλλά σύμφωνα με τις κοινοτικές ποσοστώσεις. Κάθε κοινότητα επέλεξε τους ηγέτες της, συνήθως πρώην άρχοντες του εμφυλίου πολέμου, τους οποίους έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα. Οι τελευταίοι διαχειρίστηκαν στο όνομά τους τις επιδοτήσεις που τους πρόσφεραν οι πρώην αποικιακές δυνάμεις για την κοινότητά τους. Διανέμισαν στον εαυτό τους εξωπραγματικά δικαιώματα, τα οποία μετέφεραν εδώ και πολύ καιρό στο εξωτερικό, αλλά επίσης διανέμισαν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά για να διατηρήσουν την «πελατεία» τους όπως οι αρχαίοι Ρωμαίοι γερουσιαστές. Επομένως, είναι απολύτως ανόητο να τους κατηγορούμε σήμερα για διαφθορά όταν τους εξυμνούσαν εδώ και δεκαετίες για το ίδιο έργο.

Αυτό το σύστημα διατηρούταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, ο πρόεδρος της Τράπεζας του Λιβάνου, Riad Salamé, εκθειαζόταν ως ο καλύτερος θησαυροφύλακας στον δυτικό κόσμο, προτού κατηγορηθεί ότι έκρυβε εκατό και πλέον εκατομμύρια δολάρια σε προσωπικούς λογαριασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ή ακόμη, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Federica Mogherini, ήθελε να χορηγήσει βοήθεια στον Λίβανο για την επίλυση της κρίσης των αποβλήτων, βοηθώντας τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Saad Hariri και Najib Mikati, να εκτρέψουν εκατό και πλέον εκατομμύρια δολάρια από αυτό το ποσό.

Μόνο οι Λιβανέζοι, οι οποίοι κρατήθηκαν σε κατάσταση πολιτικού ασυνείδητου για 80 χρόνια και δεν κατάλαβαν ακόμα τι βίωσαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, δεν το συνειδητοποιούν.

Πώς μπορεί να μη παρατηρηθεί ότι η κατάρρευση του Λιβάνου ακολουθεί αυτές της Υεμένης, της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράκ και του Αφγανιστάν; Πώς μπορεί να μη παρατηρηθεί ότι το 2001, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο σύμβουλός του, Ναύαρχος Αρθούρος Τσεμπρόβσκι, υποστήριζαν την προσαρμογή της αποστολής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στον αναδυόμενο χρηματοοικονομικό καπιταλισμό; Σύμφωνα με εκείνους, έπρεπε να καταστραφούν όλες οι κρατικές δομές όλων των κρατών της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής», έτσι ώστε κανένας - εχθρός ή φίλος - να μην μπορεί να εμποδίσει την εκμετάλλευση της περιοχής από τις πολυεθνικές των ΗΠΑ.

Εάν παραδεχτούμε ότι αυτός ο «ατελείωτος πόλεμος» (sic), που διακηρύχθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, συνεχίζεται όντως, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η καταστροφή των κρατικών δομών στον Λίβανο πραγματοποιήθηκε με χαμηλότερο κόστος.

Ωστόσο, δεδομένης της αποτελεσματικότητας της λιβανέζικης Αντίστασης, αυτός ο στόχος έπρεπε να επιτευχθεί με μη στρατιωτικά μέσα που να ξεφύγουν από την επαγρύπνηση της Χεζμπολάχ. Όλα είχαν ήδη αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2019, όπως αποδεικνύεται από την απάντηση των ΗΠΑ στην αντιπροσωπεία του Λιβάνου που είχε έρθει να επισκεφθεί το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τέσσερις συνασπισμένες δυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Γαλλία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο.

• Το Πεντάγωνο έθεσε τον στόχο: καταστροφή του Λιβάνου και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου (σχέδιο του Πρέσβη Frederic C. Hof).

• Το Whitehall έθεσε τη μέθοδο: χειραγώγηση της γενιάς μετά τον εμφύλιο πόλεμο, προκειμένου να απεμπλακεί το τρέχον σύστημα χωρίς να το αντικαταστήσει. Οι ειδικοί της προπαγάνδας του οργάνωσαν έτσι τη λεγόμενη «Οκτωβριανή Επανάσταση» η οποία, σε αντίθεση με αυτό που μερικές φορές πιστεύεται, δεν ήταν απολύτως αυθόρμητη.

• Το Ισραήλ κατέστρεψε την οικονομία χάρη στον έλεγχο του όλων των τηλεφωνικών επικοινωνιών (εκτός από το ιδιωτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ) και την εμφύτευσή του στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Προκάλεσε την τραπεζική κρίση πείθοντας τα νοτιοαμερικανικά καρτέλ ναρκωτικών που είχαν τοποθετήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Λίβανο να τα αποσύρουν απότομα. Στέρησε τη χώρα από τον οικονομικό της πνεύμονα, το λιμάνι, βομβαρδίζοντας το με ένα νέο όπλο.

• Η Γαλλία, από την πλευρά της, πρότεινε να ιδιωτικοποιηθούν όλα όσα θα μπορούσαν να ιδιωτικοποιηθούν και να επαναθέσει τον Saad Hariri στη σκηνή για να τις επιτύχει. Έχυσε ωραία λόγια περιθωριοποιώντας την Χεζμπολάχ.

Εντέλει, τα επόμενα είκοσι χρόνια αναμένεται να αφιερωθούν στη λεηλασία της χώρας, ειδικά των υδρογονανθράκων της, ενώ οι Λιβανέζοι θα συνεχίσουν να κατηγορήσουν αποδιοπομπαίους τράγους και να αγνοούν τους πραγματικούς εχθρούς τους. Ήδη το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα έχει αντικαταστήσει μερικώς εκείνο της Βηρυτού. Μακροπρόθεσμα, η ίδια η χώρα αναμένεται να διαιρεθεί και το τμήμα νότια του ποταμού Litani να προσαρτηθεί από το Ισραήλ.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο συνασπισμός ΗΠΑ-ΗΒ-Ισραήλ-Γαλλίας δεν αποτελείται από ισότιμα κράτη, αλλά διοικείται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Λιβύη, μόνο οι ΗΠΑ τσέπωσαν το τζάκποτ του πετρελαίου. Παρά τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν, οι σύμμαχοί τους δεν πήραν παρά ψίχουλα. Το ίδιο σενάριο μπορεί να συμβεί στον Λίβανο. Κανένας από τους συμμάχους τους δεν μπορούσε να επωφεληθεί από το κοινό τους έγκλημα.

Τιερί Μεϊσάν
Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)
Σχόλια