Η συνεργασία της Palantir Technologies με την ελληνική κυβέρνηση. Πολλές συνεργασίες της Palantir, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Σύμφωνα με το πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο Greek Government and Palantir Reaffirm Digital Transformation Partnership η αμερικάνικη εταιρεία Palantir
Σύμφωνα με το πρόσφατο δημοσίευμα με τίτλο
Greek Government and Palantir Reaffirm Digital Transformation Partnershipη αμερικάνικη εταιρεία Palantir Technologies διεύρυνε τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση για παροχή βοήθειας στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, μέσω της αξιοποίησης σχετικού λογισμικού της εταιρείας

Από την έναρξη της πανδημίας, η Palantir συνεργάστηκε με την ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων, βάσει δεδομένων στο πλαίσιο της COVID-19 "pandemic response".

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πλατφόρμα λογισμικού Palantir’s Foundry software platform (on top of Amazon Web Services infrastructure) για να παραδώσει τις COVID-19 "response workflows" σε κυβερνητικούς αξιωματούχους που ανταποκρίνονται στην πανδημία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάπτυξη ενός πίνακα ελέγχου, κέντρου ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζει μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθοδηγώντας τον ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της συνεργασίας γρήγορα, επιτρέποντας στους κορυφαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να αρχίσουν να δίνουν "actionable" διευκρινίσεις εντός λίγων ημερών. Καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται, η Palantir θα προσφέρει προηγμένη ολοκλήρωση και αναλυτικές δυνατότητες σε μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων. (data-driven decision-making).

Η εταιρεία Palantir Technologies Inc. είναι μια εταιρεία λογισμικού (software company) που δημιουργεί εταιρικές πλατφόρμες δεδομένων (enterprise data platforms) για χρήση από οργανισμούς με πολύπλοκα και ευαίσθητα περιβάλλοντα δεδομένων.

Από την κατασκευή ασφαλέστερων αυτοκινήτων και αεροπλάνων, μέχρι την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Palantir βοηθά τους πελάτες σε δημόσιους, ιδιωτικούς και μη κερδοσκοπικούς τομείς να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους.

Palantir Technologies ( PLTR )

Palantir offers a unique data analytics platform, helping organizations solve some of the most complex challenges in the world - including those related to the fight against Covid-19,"

Analyst Brad Zelnick

https://www.businesswire.com/news/home/20201207005526/en/?fbclid=IwAR0kzApyCs8S_FSiYvDDWQhPriO3tdWJz4XHacWSNfzjq5IBKf1RAV2iV8c

Η εταιρεία Palantir Technologies δραστηριοποιείται στην παροχή εργαλείων επεξεργασίας και εξόρυξης δεδομένων σε εταιρείες και κυβερνήσεις, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις για παραβίαση (ευαίσθητων) προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών.

Σχετικό το ερώτημα στην ΕΕ

από τους (Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL), Petros Kokkalis (GUE/NGL), Konstantinos Arvanitis (GUE/NGL), Stelios Kouloglou (GUE/NGL), Elena Kountoura (GUE/NGL), Alexis Georgoulis (GUE/NGL)

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2020-007026_EL.html

Η συνεργασία της Palantir Technologies με την ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ξεκίνησε τον Μάρτιο 2020, χωρίς ποτέ η κυβέρνηση να έχει γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία (σύμφωνα με την αρχή της διαφάνειας)

Στις 7-12-20 η Palantir Technologies (πρόσφατα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να της παρέχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα, ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19.

Το όνομα της Palantir εμφανίζεται και στην τελευταία γραμμή του δελτίου Τύπου

U.S.-Greece Science and Technology Agreement

| State Department του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την Ελληνοαμερικανική συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου, όταν η συνεργασία κρατούσε ήδη πάνω από πέντε μήνες.

Δελτίο Συμφωνίας Επιστήμης και Τεχνολογίας ΗΠΑ-Ελλάδας

28 Σεπτεμβρίου 2020

Τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, η Cisco, η Microsoft, η Apple, η Abbott και η Palantir βοήθησαν την ελληνική κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων, βάσει δεδομένων στο πλαίσιο της COVID-19 "pa, ndemic response".

Η Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας ΗΠΑ-Ελλάδας υπογράφηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Michael R. Pompeo και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας Adonis Georgiadis, συνοδευόμενο από τον Αρχηγό Τεχνολογίας των ΗΠΑ Michael Kratsios και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστο Δήμα σε τελετή στο Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2020.

https://gr.usembassy.gov/u-s-greece-science-and-technology-agreement-fact-sheet/

Η άγνωστη στους πολλούς εταιρεία Palantir, που έχει σχεδόν τόση δύναμη στον «πραγματικό κόσμο» όσο η Google, κινείται αθόρυβα και επιδίδεται σε δραστηριότητες που κάποιοι τις χαρακτηρίζουν αμφιλεγόμενες.

Η εταιρεία Palantir ιδρύθηκε το 2003 και πήρε το όνομά της από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, από τις μαγικές κρυστάλλινες σφαίρες που επινόησε ο Τόλκιν.

Οι μαγικές αυτές σφαίρες επέτρεπαν στους χρήστες τους να επικοινωνούν εξ αποστάσεως, αλλά και να βλέπουν γεγονότα που λάμβαναν χώρα σε μακρινές τοποθεσίες, ή που είχαν συμβεί στο παρελθόν.

από το όνομα και μόνο, φαίνεται ότι πρόκειται για μια εταιρεία που σχετίζεται με τον χώρο της ασφάλειας:

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, απόσπασμα από το «Done: The Secret Deals That Are Changing Our World« του Jacques Peretti, η Palantir, που υποστηρίζεται από τη CIA, είναι μεν πανίσχυρη, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν για την ύπαρξή της.

Η εταιρεία δεν έχει έχει γραφεία, αλλά ένα SCIF (sensitive compartmentalised information facility- προστατευμένες εγκαταστάσεις) στο Palo Alto της Καλιφόρνια, καθώς, όπως αναφέρει η ίδια, οι εγκαταστάσεις της πρέπει να είναι ανθεκτικές απέναντι σε προσπάθειες απόκτησης πρόσβασης στις πληροφορίες της, και το δίκτυό της να μην έχει σύνδεση με το κανονικό Ίντερνετ, για την αποτροπή διαρροής πληροφοριών.

Τα συστήματα ασφαλείας της περιλαμβάνουν προηγμένα βιομετρικά συστήματα και τοίχους αδιαπέραστους σε ραδιοκύματα, σήμα κινητής τηλεφωνίας ή Ίντερνετ. Οι μέθοδοι αποθήκευσης δεδομένων της είναι υψηλής ασφαλείας, καθώς απαιτούνται ψηφιακοί κωδικοί από σειρά ατόμων, οι ταυτότητες των οποίων είναι προστατευμένες- έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία από χάκερ.

Με έδρα το Palo Alto της Καλιφόρνια, η Palantir ιδρύθηκε το 2003 από μια ομάδα αποφοίτων PayPal και επιστημόνων υπολογιστών του Στάνφορντ, συμπεριλαμβανομένου του CEO Alex Karp.

Η Palantir Technologies ιδρύθηκε το 2004 από μια ομάδα επενδυτών και τεχνολόγων, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού CEO της, Alex Karp και του Peter Thiel, ενός δισεκατομμυριούχου που συν-ίδρυσε το PayPal και στη συνέχεια ίδρυσε ένα hedge fund και μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Σκοπός τους ήταν η δημιουργία μιας εταιρείας που χρησιμοποιούσε τα «Big Data» (τεράστιος όγκος δεδομένων, από διαφορετικές πηγές, που ήταν μέχρι πρότινος αδύνατον να επεξεργαστεί κανείς με συμβατικές μεθόδους, η αξιοποίηση των οποίων προϋποθέτει υπερεξελιγμένες τεχνολογίες) όπως δεν το είχε κάνει κανείς.

Το αντικείμενο της Palantir θυμίζει αρκετά την, βασιζόμενη σε νουβέλα επιστημονικής φαντασίας του Φίλιπ Ντικ, ταινία «Minority Report» (2002), όπου ο Τομ Κρουζ ενσαρκώνει έναν αστυνομικό που δουλεύει σε μια ειδική αστυνομική μονάδα πρόγνωσης εγκλημάτων: Μεταλλαγμένοι με τηλεπαθητικές δυνάμεις είναι σε θέση να προβλέπουν πότε κάποιος θα προβεί σε έγκλημα, οπότε και η αστυνομία σπεύδει επί σκηνής πριν αυτό συμβεί. Στην περίπτωση της Palantir δεν υπάρχουν τηλεπαθητικοί μεταλλαγμένοι, αλλά Big Data, επιχειρώντας να προβλέπει γεγονότα πριν αυτά συμβούν, με πελάτες τη CIA, το FBI, την NSA, το CDC, τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, την εφορία κ.α- ενδεικτικά, το 50% των δραστηριοτήτων της έχουν να κάνουν με κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς. Σύμφωνα με τον Guardian, με τη βοήθεια της Palantir φυλακίστηκε ο διαβόητος επιχειρηματίας- οικονομικός απατεώνας Bernie Madoff (που έκανε επενδυτικές απάτες), ενώ παρακολουθούνται τρομοκράτες, οικονομικοί εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εταιρειών κ.α.

Στο Ιράκ, το Πεντάγωνο χρησιμοποίησε λογισμικό της Palantir για να εντοπίζει μοτίβα στις τοποθετήσεις βομβών, προβλέποντας πως τηλεχειριστήρια για πόρτες γκαράζ χρησιμοποιούνταν για την εξ αποστάσεως πυροδότησή τους. Επίσης, η Palantir ανέλυε δείγματα DNA από απομακρυσμένες τοποθεσίες που συλλέγονταν από στρατιώτες, σε σχέση με στοιχεία (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα) που είχαν συγκεντρωθεί εντός διαστήματος ετών- με τα αποτελέσματα να αποστέλλονται ταχύτατα. Χωρίς την Palantir, ύποπτοι θα είχαν προλάβει να απομακρυνθούν.

«Χρησιμοποιώντας το πιο εξελιγμένο data mining, η Palantir μπορεί να προβλέψει το μέλλον, δευτερόλεπτα ή χρόνια πριν συμβεί. Ο Σάμιουελ Ρίντινγκ, πρώην πεζοναύτης που εργάστηκε στο Αφγανιστάν για τη NEK Advanced Securities Group, που έχει σύμβαση με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, έχει πει ότι “είναι ο συνδυασμός κάθε εργαλείου ανάλυσης που μπορείς να φανταστείς. Θα ξέρεις κάθε “κακό” που βρίσκεται στην περιοχή σου”» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian. Ο άλλος βραχίονας της εταιρείας, η Palantir Metropolis, ασχολείται με τον χώρο των αναλυτικών εργαλείων για τράπεζες, hedge funds κ.α., που επιδιώκουν πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών τους σε χρηματιστήρια, αγορές κλπ.

Πέρα από τους πολέμους και τις αγορές, η Palantir επεκτείνεται και στον χώρο της επιβολής νόμου, συνεργαζόμενη με την αστυνομία του Λος Άντζελες για σκοπούς πρόγνωσης εγκλημάτων, όπως και στο Minority Report: Οι αλγόριθμοί της χρησιμοποιούν δεδομένα για τους χώρους και τους χρόνους εγκλημάτων και το προηγούμενο ιστορικό, δημιουργώντας χάρτες με «hotspots» για περιπολίες αστυνομικών- και επικριτές αποδοκιμάζουν τη χρήση τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί για χρήση σε εμπόλεμες ζώνες, στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με στόχο τους ίδιους τους πολίτες τους, στον ρόλο του «εχθρού».

https://www.huffingtonpost.gr/2017/07/31/eidhseis-tech-palantir-etaireia-pragmatikos-kosmos-google_n_17640798.html

Οι ανησυχίες και ενστάσεις που εγείρονται από διεθνείς οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων αναφορικά με τις πλατφόρμες της Palantir, που λειτουργούν ως Panopticon, συνοψίζονται στο εξής ερώτημα: Αν το άμεσο όφελος από τη χρήση της τεχνολογίας της εταιρείας υπερτερεί του γεγονότος ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, θα πρέπει να εμπιστευτούμε ένα λογισμικό που μπορεί να δει και να κάνει τα πάντα;.

σχετικά με τη συνεργασία της Palantir με την ελληνική κυβέρνηση, πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει υπογράψει το νομικό σύμφωνο από την πλευρά της Ελλάδας, ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόστος για την ελληνική πλευρά. Πρόκειται για μία πλατφόρμα η οποία χορηγήθηκε δωρεάν από την Palantir, όπως έχει κάνει η εταιρεία και σε άλλες χώρες, η οποία οπτικοποιεί σε πραγματικό χρόνο δεδομένα τα οποία είναι πλήρως ανώνυμα, όχι ανωνυμοποιημένα». Τα δεδομένα αυτά αφορούν κυρίως την κίνηση, όπως διόδια, λιμάνια και πρατήρια καυσίμων (π.χ. πόση βενζίνη καταναλώθηκε σε συγκεκριμένες ώρες και συγκεκριμένες ημέρες)

Τα δεδομένα αυτά πρόκειται σύντομα να διατεθούν στην πλατφόρμα Open Data για να τα χρησιμοποιήσει όποιος θέλει.

πέρα από την κίνηση του πληθυσμού υπάρχουν φυσικά και άλλα δεδομένα που αξιοποιούνται από την πλατφόρμα, αλλά δεν θα εκτεθούν αναλυτικά, διότι από την ίδια τη σύμβαση δεν προβλέπεται να δοθούν λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της. Πρόκειται για ένα νομικό σύμφωνο το οποίο περιλαμβάνει ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε «γύρω στις αρχές Απριλίου» και υπαγορεύθηκε από την «ανάγκη να υπάρχουν πολλά δεδομένα σε real time για να μπορεί να προχωρά η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων σε εισηγήσεις και η κυβέρνηση σε αποφάσεις» σχετικά με το lockdown.

η έγκριση από την αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν απαιτείται εφόσον κανένα από αυτά τα δεδομένα δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

Επίσης δεν υπήρξε κάποια σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια, καθώς δεν υπήρξε κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα.

Η συμφωνία έχει προσδιοριστεί ως δωρεά». (ωστόσο στη διαύγεια αναρτώνται βάσει της νομοθεσίας όλες οι πράξεις αποδοχής δωρεών στο ελληνικό δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και σε φορείς οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης)

Συνεπώς δεν γνωρίζουμε τίποτα για τις υπηρεσίες που παρέχει η Palantir και τα δεδομένα στα οποία έχει πρόσβαση και επεξεργάζεται, αφού η σύμβαση δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα (βιομετρικά) από τον δημόσιο τομέα, τι είδους διασφαλίσεις, εάν υπάρχουν, θα τεθούν σε εφαρμογή και ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα μετά τη λήξη της αρχικής σύμβασης.


πολλές συνεργασίες της Palantir, έχουν προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, όπως η σύνδεση με την εταιρεία Cambridge Analytica που απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

To 2017 αποκαλύφθηκε η υποκλοπή (όπως ονομάστηκε) των προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του facebook, από την βρετανική εταιρία εξαγωγής δεδομένων Cambridge Analytica.

Η εταιρεία διερευνά τις διαθέσεις, τις τάσεις, τις προτιμήσεις, τις αγορές, των κοινωνιών πλανητικά, μέσω των στοιχείων των social media (Μεγάλα Δεδομένα (Big Data)). Μπορούν τεχνολογικά να συνδυάσουν δισεκατομμύρια στοιχεία (data) σε μικρό χρόνο. Άρα μπορούν και να επηρεάσουν την συμπεριφορά εκατομμυρίων ανθρώπων.

https://www.nytimes.com/2018/03/27/us/cambridge-analytica-palantir.html

το νέο υπερόπλο λέγεται Μεγάλα Δεδομένα. Είναι όλα τα στοιχεία μας , οι προτιμήσεις μας και οι επιλογές μας που όλοι εμείς οι άνθρωποι , κάτοικοι του πλανήτη τις δίνουμε ηθελημένα (social media) ή υποχρεωτικά (πιστωτικές και άλλες κάρτες). Αυτά τα στοιχεία τα επεξεργάζονται εταιρίες σαν την Cambridge Analytica και πολλές άλλες παρόμοιες. Όσοι έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν τα Μεγάλα Δεδομένα, έχουν την δυνατότητα και να επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Η εταιρεία εξόρυξης δεδομένων Palantir Technologies έχει συμβάσεις με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της GCHQ και της NSA. Δηλαδή των υπηρεσιών Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Είναι ιδιοκτησία του Peter Thiel, του αμερικανο-γερμανού δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή του PayPal, (αυτόματες πληρωμές μέσα από ηλεκτρονικό πορτοφόλι) ο οποίος έγινε και ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής στο Facebook, αγοράζοντας το 10% των μετοχών του.

Ο ιδιοκτήτης και δημιουργός του Facebook ζήτησε συγνώμη και στο αμερικανικό Κογκρέσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζοντας οτι εν αγνοία του έγινε η υποκλοπή (εξόρυξη) των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του FaceBook.

Το σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια (2017) απο τον Guardian και τους New York Times που έφεραν στην δημοσιότητα στοιχεία ότι το Facebook είχε δώσει στη βρετανική Cambridge Analytica τα ιδιωτικά δεδομένα περίπου 50 εκατ. χρηστών του, χωρίς φυσικά να τους ρωτήσει.

Η συνεργασία της Palantir, με την προεδρία Τραμπ για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών που οδηγήθηκαν σε απέλαση.

Study: Trump’s paid Peter Thiel’s Palantir $1.5B so far to build ICE’s mass-surveillance network

https://thenextweb.com/artificial-intelligence/2019/08/12/study-trumps-paid-peter-thiels-palantir-1-5b-so-far-to-build-ices-mass-surveillance-network/%20&%20https:/mijente.net/wp-content/uploads/2019/08/Mijente-The-War-Against-Immigrants_-Trumps-Tech-Tools-Powered-by-Palantir_.pdf/

έρευνα , που διεξήχθη από τον Mijente, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τουλάχιστον 29 ενεργά συμβόλαια με την εταιρεία Palantir, αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό καλύπτει τη δουλειά του Palantir και με τους τέσσερις κλάδους του στρατού, το Border Patrol, το ICE και την Homeland Security, αλλά δεν αγγίζει καν τις εκατοντάδες συμβάσεις που έχει με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά, η εταιρεία εκτιμάται σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Palantir Technologies Inc. (NYSE: PLTR) ανακοίνωσε σήμερα ότι, θα επεκτείνει τη δουλειά της με τη Fujitsu

Η Fujitsu είναι η κορυφαία ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) που προσφέρει μια πλήρη γκάμα τεχνολογικών προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών. Περίπου 130.000 άτομα Fujitsu υποστηρίζουν πελάτες σε περισσότερες από 100 χώρες.
"Χρησιμοποιούμε την εμπειρία μας και τη δύναμη των ΤΠΕ για να διαμορφώσουμε το μέλλον της κοινωνίας με τους πελάτες μας"

η μέχρι πρόσφατα αδημοσίευτη σύμβαση της Palantir με το NHS για την οποία προέκυψε η συλλογή τεράστιου όγκου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων

https://www.digitalhealth.net/2020/11/data-contracts-with-palantir-risk-undermining-core-values-of-nhs/

Σχόλια