Στο κόκκινο η ένταση στον Περσικό Κόλπο στην επέτειο της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani


Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Κυριακή 3/1 από τη δολοφονία του Ιρανου΄ύ στρατηγού Qassem Soleimani

Η δολοφονία του Qassem Soleimani δεν θα αποτρέψει την ιρανική αντίσταση, όπως δήλωσε ανώτατος διοικητής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και ενώ αυξάνεται η ένταση στην περιοχή, μία μέρα πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του αρχιστράτηγου της Τεχεράνης με πλήγμα από drone.
Οι ΗΠΑ δολοφόνησαν τον Soleimani, αρχηγό της Δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης, στο Ιράκ, στις 3 Ιανουαρίου 2020.
Η Ουάσιγκτον τον κατηγόρησε για εγκέφαλο επιθέσεων από ιρακινές πολιτοφυλακές εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η αντίδραση του Ιράν στη δολοφονία

Λίγες μέρες μετά την επίθεση των αμερικανικών drones, το Ιράν αντέδρασε με μια πυραυλική επίθεση σε ιρακινή αεροπορική βάση όπου οι αμερικανικές δυνάμεις ήταν σταθμευμένες και οι ιρανικές δυνάμεις σε υψηλή επιφυλακή κατέστρεψαν κατά λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Τεχεράνη.
Ο Esmail Ghaani που διαδέχθηκε τον Soleimani ως επικεφαλής της ελίτ της δύναμης Quds, δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ιράν είναι ακόμα έτοιμο να αντισταθεί.
«Ακόμη και μέσα στο σπίτι σου, μπορεί να εμφανιστεί κάποιος που θα εκδικηθεί για το έγκλημά σου», είπε σε εκδήλωση για την επέτειο στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.
«Η αμερικανική αναταραχή δεν θα αποτρέψει τη δύναμη του Quds από το να συνεχίσει το μονοπάτι της αντίστασης», πρόσθεσε.

Αμερικανικά βομβαρδιστικά στη Μέση Ανατολή

Δύο βομβαρδιστικά B-52 των ΗΠΑ πέταξαν την Μέση Ανατολή την Τετάρτη (30/12/2020) σε αυτό που Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως μήνυμα αποτροπής για το Ιράν λόγω της πρώτης επετείου.

bankingnews.gr
Σχόλια