Το Ουζμπεκιστάν μεταβαίνει από το κυριλλικό στο λατινικό αλφάβητο

Η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν είχε ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας να εγκαταλείψει το κυριλλικό αλφάβητο και να φέρει το λατινικό. Αυτήν την περίοδ


Η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν είχε ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας να εγκαταλείψει το κυριλλικό αλφάβητο και να φέρει το λατινικό.

Αυτήν την περίοδο γίνονται προσπάθειες μεταφοράς της κυριλλικής γραφής με τη λατινική σε μια μεγάλη ομάδα λέξεων που έχουν την τοπική προφορά.

Η Ακαδημία Επιστημών του Ουζμπεκιστάν δημοσίευσε σχέδια για τη μεταφορά στη λατινική γλώσσα.

Η πρώτη δημοσίευση εμφανίστηκε στα μέσα Μαρτίου 2021, αλλά προκλήθηκε αρνητική κριτική και στάλθηκε για αναθεώρηση.

Η δεύτερη, με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ακαδημίας στις 19 Μαΐου.

Ενδέχεται το νέο αλφάβητο να εισαχθεί επίσημα τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αλφάβητο αποτελείται από 28 γράμματα. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα σχέδια, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το Ουζμπεκιστάν ήθελε να γίνει ισοδύναμο με τις τουρκόφωνες χώρες της περιοχή, όπου χρησιμοποιείται το λατινικό αλφάβητο.

Αξιωματούχοι στην Τασκένδη ξαφνικά θυμήθηκαν ότι το 1929-1940 χρησιμοποιήθηκε ένα τέτοιο σενάριο. Το 1993, εκδόθηκε νόμος, σύμφωνα με τον οποίο το Ουζμπεκιστάν έπρεπε να εφαρμόσει τα σχέδιά του μέχρι το 2005, αλλά το 2004 παρατάθηκε η προθεσμία χωρίς να αναφερθεί κάποια ημερομηνία. Τώρα το θέμα φαίνεται να πηγαίνει στην τελική ευθεία.




φωτό από την κυβερνητική ιστοσελίδα https://regulation.gov.uz/uz/d/31596
The Hellenic Information Team

Σχόλια