Σκόπια: «Αυτό είναι το τέλος; Ένα κόμμα δημιουργείται που υπόσχεται Ομοσπονδία»

Αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια συζήτηση στο Τέτοβο με θέμα: "Δημοκρατία της Ιλλιρίδας - μια θεμελιώδης λύση για τη λειτουργία της ισότητας στην Βόρεια

( τίτλος & φωτό από το σλαβικό δημοσίευμα)
Σκόπια.
Αίτημα για ομοσπονδοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία Ομοσπονδία οι Αλβανοί θα είναι το συστατικό της στοιχείο, ανακοινώθηκε με τον σχηματισμό του πολιτικού κόμματος «Ρεπούμπλικα Ιλλιρίδα», γράφει η Infomax.mk

Εάν εγκριθεί το νέο κόμμα και συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές εκλογές, όποτε διεξαχθούν, με την υπόσχεση ότι εάν κερδίσει θα είναι θέμα χρόνου η διαδικασία ομοσπονδιοποίησης της χώρας.

Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες για το Plusinfo.mk, λένε ότι ένα κόμμα που ανακοινώνει ως βασική δέσμευση στο πρόγραμμά του, τη δημιουργία ομοσπονδίας στη Βόρεια Μακεδονία, δεν μπορεί να εγκριθεί η εγγραφή του επειδή είναι αντισυνταγματικό.

Αυτό το Σαββατοκύριακο σε μια συζήτηση στο Τέτοβο με θέμα: "Δημοκρατία της Ιλλιρίδας - μια θεμελιώδης λύση για τη λειτουργία της ισότητας στην Βόρεια Μακεδονία», ο πρόεδρος του Κινήματος «Δημοκρατία της Ιλλιρίδας», Νετζάτ Μπετζέτι, δήλωσε ότι η θέση και το καθεστώς των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να είναι αλλάξει, επειδή είναι ένας μεγάλος δημογραφικός αριθμός. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διεθνείς κανόνες, ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και τα έγγραφα του Ελσίνκι τους δίνουν το δικαίωμα να έχουν αυτόνομη κυβέρνηση και να σχηματίζουν τη «Δημοκρατία της Ιλλιρίδας», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκφράζει τη βούληση των Αλβανών πολιτών, όπως ανέφερε η Klan TV.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νετζάτ Μπετζέτι και ο Μιλάιμ Φεΐζνου, εμπνευστές του Αλβανικού δημοψηφίσματος το 1992, συμμετείχαν στο φόρουμ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ο Μπετζέτι, όπως είπε, έχει ήδη μιλήσει στο δικαστήριο και ότι τον έχουν ενημερώσει ότι το πρόγραμμα και το καταστατικό δεν έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Επτά πανεπιστημιακοί γιατροί συμμετείχαν στη συζήτηση και δεν ακούστηκε κακή λέξη, ούτε μίσος και ανυπομονησία απέναντι στους Σλαβομακεδόνες. Δεν είναι ζήτημα αλλαγής των συνόρων, αλλά σχηματισμού της Δημοκρατίας της Ιλλιρίδας, στην επικράτεια του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας. Εκτός από το υπάρχον, θα πρέπει να συγκροτηθεί Κοινοβούλιο των Αλβανών, που θα εκπροσωπεί όλους. Η ιδέα είναι για μια ομοσπονδία ή συνομοσπονδία ενός κράτους, επειδή οι Αλβανοί δεν είναι μειονότητα αλλά αυτόχθονες στην Βόρειο Μακεδονία.


The Hellenic Information Team
Σχόλια