Τουρκία: Γέμισε θαλάσσια βλέννα o Μαρμαράς - Φόβοι για ξέσπασμα χολέρας

Τα πλάνα που καταγράφουν drones πάνω από την περιοχή, αποτυπώνουν φέρι μποτ και φορτηγά πλοία να διασχίζουν τη θάλασσα που έχει σκεπαστεί από την γκρί



Τα πλάνα που καταγράφουν drones πάνω από την περιοχή, αποτυπώνουν φέρι μποτ και φορτηγά πλοία να διασχίζουν τη θάλασσα που έχει σκεπαστεί από την γκρίζα ουσία που μπορεί να προκαλέσει «ασφυξία» στη θαλάσσια ζωή

Η επέκταση της «θαλάσσιας βλέννας» που έχει δημιουργηθεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, έχει σημάνει συναγερμό στην Τουρκία, αφού αποτελεί απειλή για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και την αλιευτική βιομηχανία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή, αλλά και η μόλυνση των υδάτων έχουν συμβάλει στον πολλαπλασιασμό της συγκεκριμένης οργανικής ύλης, η οποία περιέχει ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να «ανθίσει» όταν στο θαλασσινό νερό, υπάρχει ροή λυμάτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Το φαινόμενο της «θαλάσσιας βλέννας», που καταγράφεται εφέτος στη Θάλασσα του Μαρμαρά, είναι πολύ χειρότερο και εκτεταμένο σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Αρχισε να εμφανίζεται στα βαθιά νερά στα τέλη Δεκεμβρίου, ενοχλώντας τους ψαράδες, που δεν μπορούσαν να ρίξουν τα δίχτυα τους.

Τα εναέρια πλάνα που καταγράφουν drones πάνω από την περιοχή, αποτυπώνουν φέρι μποτ και φορτηγά πλοία να διασχίζουν τη θάλασσα που έχει σκεπαστεί από την γκρίζα ουσία που μπορεί να προκαλέσει «ασφυξία» στη θαλάσσια ζωή.

Φόβοι για εξάπλωση ασθενειών

«Η κατάσταση στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών, συνέπεια των απορριμμάτων των νοικοκυριών και της μόλυνσης», περιγράφει στο πρακτορείο Reuters o σκηνοθέτης Ταχσίν Κεϊλάν, ο οποίος φτιάχνει ντοκιμαντέρ για τον αντίκτυπο της «θαλάσσιας βλέννας». «Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι μη ρίχνουμε τα απόβλητά μας στη θάλασσα. Η φύση δεν το αξίζει αυτό», προσθέτει ο ίδιος.

Οι ειδικοί συνδέουν το φαινόμενο με την αύξηση των θερμοκρασιών της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με την απόρριψη ακατέργαστων λυμάτων στη θάλασσα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας έκανε λόγο για «σοβαρό πρόβλημα», τονίζοντας ότι μια ομάδα 300 ατόμων εξετάζει δεκάδες σημεία της Θάλασσας του Μαρμαρά, αλλά και μονάδες επεξεργασίας ύδατος και πηγές μόλυνσης.

Το πρόβλημα θα τεθεί την Παρασκευή στο επίκεντρο σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπό την κυβέρνηση, και την Κυριακή είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί ένα σχέδιο διάσωσης της θαλάσσιας περιοχής που έχει πληγεί.

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Πάντως, ο υδροβιολόγος Λεβέντ Αρτούζ προειδοποιεί ότι ανάλογα οικολογικά προβλήματα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται, όσο δεν αλλάζει η συμπεριφορά των ανθρώπων. «Όσο συνεχίζουμε τις ίδιες πρακτικές, δεν έχει νόημα να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Θα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ανάλογες καταστροφές», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τους αυξανόμενους ρυθμούς απόρριψης των λυμάτων στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια.

ΠΗΓΗ
Σχόλια