Ακολουθήστε μας στο Google News

Κλοπή σε βάρος αγροτών η μη αντιμετώπιση της νοθείας στα προϊόντα


Τυρί που ονοµάζεται επίµονα «φέτα», ενώ παρασκευάζεται κατά βάση από αγελαδινό και µάλιστα αγνώστου προέλευσης γάλα, µέλι το οποίο είναι προϊόν αναµείξεων µε εισαγόµενο αµφιβόλου ποιότητας, ενώ φέρει εγχώρια γεωγραφική ένδειξη και αυγά και κοτόπουλα τα οποία διακινούνται ως βιολογικά ενώ δεν είναι, συνθέτουν ορισµένα µόνο από τα παραδείγµατα των τελευταίων ηµερών, δίνοντας µια ιδέα γι’ αυτό που αποτελεί κοινό µυστικό, ότι δηλαδή, οι έλεγχοι… γίνονται για τα µάτια!

Ειδικά στην περίπτωση της Φέτας, οι νοθείες έχουν αποφέρει στους εµπλεκόµενους εκατοντάδες εκατοµµύρια και συνιστούν µνηµείο αθέµιτου ανταγωνισµού. Τα όσα διαδραµατίζονται εδώ και χρόνια κάτω από τη µύτη των αρµόδιων αρχών, φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τις επιχειρήσεις του κλάδου που σέβονται τους κανόνες, ενώ θέτουν σε πραγµατικό κίνδυνο τη φήµη του εθνικού προϊόντος και το καθεστώς κατοχύρωσής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγµή βέβαια, τη «χαµηλή πτήση» της Φέτας και την ισοπεδωτική αντίληψη επώνυµων συντελεστών του κλάδου, πληρώνουν ακριβά, πρώτα απ’ όλους οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Είναι όλοι αυτοί που βλέπουν τις εκµεταλλεύσεις τους να βουλιάζουν, όχι απαραίτητα γιατί δεν κάνουν κάτι καλά οι ίδιοι αλλά γιατί, οι συνθήκες αγοράς που διαµορφώνονται εξαιτίας της µη τήρησης των κανόνων, καθιστούν την προσπάθεια για ποιοτική παραγωγή ασύµφορη. Είναι οι κτηνοτρόφοι που συναντώνται την Τετάρτη στο Κτήµα Βρύση στον Τύρναβο, προκειµένου να επανεξετάσουν, τι τελικά φταίει και… δεν βγαίνουν!  

Ζητούµενο η αυστηρή εποπτεία

Μια αυστηρή εποπτεία και τήρηση των κανόνων που συνοδεύουν την παρασκευή της Φέτας ως Προϊόντος Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), θα µπορούσε να κάνει πλούσιους τους αυθεντικούς κτηνοτρόφους και φυσικά να εξασφαλίζει εις το διηνεκές τη βιωσιµότητα των κτηνοτροφικών µονάδων και δη εκείνων που επιζητούν συστηµατικά και επίµονα την ελεύθερη βοσκή των ζώων και την αξιοποίηση της εγχώριας βιοποικιλότητας. Αντί αυτού, έχουµε το παράδοξο, µονοψήφιος αριθµός «µεταποιητικών µονάδων» να πλουτίζει σε βάρος αυτών που δίνουν καθηµερινά τον αγώνα της ποιοτικής παραγωγής και του σεβασµού στις περιβαλλοντικές αρχές που κράτησαν ζωντανή και σε ισορροπία την ελληνική ύπαιθρο.

Συστηµατική υπονόµευση κτηνοτροφίας

Σε συστηµατική υπονόµευση της εγχώριας κτηνοτροφίας εξελίσσεται η ασυδοσία µε την οποία έχουν -καθώς φαίνεται- την άνεση να κινούνται συγκεκριµένες µεταποιητικές µονάδες από τον κλάδο των γαλακτοκοµικών και ειδικότερα της παραγωγής Φέτας. Τα νέα κρούσµατα νοθείας, που προέκυψαν µετά από εργαστηριακούς ελέγχους στις χώρες προορισµού της Φέτας, έρχονται να επιβεβαιώσουν την ηχηρή απουσία των εδώ ελεγκτικών αρχών και την αδυναµία του συστήµατος επιβολής κυρώσεω να λειτουργήσει αποτρεπτικά σ’ αυτά τα φαινόµενα. Έτσι, την ώρα που κάποιοι πλουτίζουν παράνοµα, ο κόσµος της κτηνοτροφίας βρίσκεται αντιµέτωπος µε το φάσµα της χρεοκοπίας.

Agronews.gr

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη