Πυραυλικές δοκιμές Βόρειας Κορέας με σπάνιες φωτογραφίες από το διάστημα

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι η δοκιμή του πυραύλου πραγματοποίηθηκε για να «επαληθεύσει την ακρίβειά του». Είχε σκόπιμα κλί

 


Η Βόρεια Κορέα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που, όπως είπε, τραβήχτηκαν από την πιο ισχυρή εκτόξευση πυραύλων της τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ασυνήθιστες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το διάστημα δείχνουν τμήματα της κορεατικής χερσονήσου και των γύρω περιοχών.

Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι είχε πραγματοποιήσει δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Hwasong-12 (IRBM). Στην πλήρη ισχύ του μπορεί να διανύσει χιλιάδες μίλια, θέτοντας περιοχές όπως το αμερικανικό έδαφος Γκουάμ σε απόσταση βολής.


Η δοκιμή αυτή έχει προκαλέσει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα. Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε επτά εκτοξεύσεις πυραύλων μόνο τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για αριθμό - ρεκόρ που προκαλεί έντονη ανησυχία και την καταδίκη από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και άλλα έθνη.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι η δοκιμή του πυραύλου πραγματοποίηθηκε για να «επαληθεύσει την ακρίβειά του». Είχε σκόπιμα κλίση για να απομακρυνθεί «λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των γειτονικών χωρών». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν επίσης σπάνιες εικόνες, μερικές από τις οποίες είπαν ότι ήταν πλάνα που τραβήχτηκαν από κάμερα τοποθετημένη στην κεφαλή του πυραύλου.

Μια από τις εικόνες δείχνει τη στιγμή της εκτόξευσης και μια άλλη προφανώς δείχνει τον πύραυλο εν πτήσει και είναι τραβηγμένη από ψηλά.
 

Αναλυτές σχολίασαν στο BBC πως η απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν από την εκτόξευση και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης για να τη περιγράψουν, υποδηλώνουν ότι αυτή η δοκιμή είχε σκοπό να επαληθεύσει ότι το πυραυλικό σύστημα λειτουργεί όπως θα έπρεπε, παρά να επιδείξει τη νέα τεχνολογία.

Είναι πάντως η πρώτη φορά που εκτοξεύεται ο Hwasong-12, αφότου η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε συνομιλίες με τις ΗΠΑ υπό την πρώην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η τελευταία φορά που δοκιμάστηκε ο Hwasong-12 ήταν το 2017, όταν η Πιονγκγιάνγκ έκανε 6 εκτοξεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής του δύο φορές πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.

Το 2018, μετά τη συνάντηση του κ. Κιμ με τον Τραμπ, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε μορατόριουμ στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς (ICBM). Όμως τον επόμενο χρόνο, καθώς οι σχέσεις επιδεινώθηκαν, ο κ. Κιμ είπε ότι δεν δεσμευόταν πλέον από τη δήλωση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC
Σχόλια