Νέα κομβική συνεργασία Ελλάδος-Αιγύπτου: Υπογραφή συμφωνίας Λιμένα Θεσσαλονίκης με Οικονομική Ζώνη του Σουέζ

Οι οικονομικές και εμπορικές Αιγύπτου-Ελλάδος μεταβάλλουν ραγδαία και τις σχέσεις στον αμυντικό τομέα Νέος άνεμος “φυσάει” μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτο


Οι οικονομικές και εμπορικές Αιγύπτου-Ελλάδος μεταβάλλουν ραγδαία και τις σχέσεις στον αμυντικό τομέα

Νέος άνεμος “φυσάει” μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, με την υπογραφή συμφωνίας του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον αιγυπτιακό οργανισμό της Διώρυγας του Σουέζ, ανοίγοντας πλέον νέους δρόμους ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η ΟΛΘ ΑΕ – Λιμένας Θεσσαλονίκης και η Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ (SCZone) υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και την αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, προωθώντας τη θαλάσσια οδό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, οι οποίες ενισχύονται σημαντικά από τη στρατηγική θέση των δύο πλευρών. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρέχει ένα εξελισσόμενο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, που διασφαλίζει και αναβαθμίζει την εφοδιαστική αλυσίδα, προσφέροντας προστιθέμενη αξία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Ο Πρόεδρος της SCZone Eng. Yehia Zaki, τόνισε: «Η συνεργασία αυτή έχει ως κίνητρο το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη σημαντικών εμπορικών ροών και εφοδιασμού, καθώς και επαφές λιμένων όπως αυτές που αντιπροσωπεύουν η SCZone και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης, οδηγώντας σε αυξημένη κίνηση για τα λιμάνια της SCZone.

pentapostagma.gr

Με τέσσερις βιομηχανικές ζώνες και έξι λιμάνια, το SCZone βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Αφρικής, Ευρώπης και Ασίας και καταλαμβάνει 461 km2 κατά μήκος των όχθες της πρόσφατα επεκταθείσας Διώρυγας του Σουέζ, σε στρατηγική τοποθεσία στον κύριο εμπορικό δρόμο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο».

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΘ Α.Ε., κ. Αθανάσιος Λιάγκος, δήλωσε: «Η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με την SCZone είναι μέρος της στρατηγικής μας να προωθήσουμε την περιφερειακή εφοδιαστική αλυσίδα σε μια νέα εποχή παρέχοντας συνδεσιμότητα που διευκολύνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενισχύοντας οικονομική και κοινωνική προστιθέμενη αξία και σεβασμό της εντολής για ένα «πράσινο» μέλλον για τον πλανήτη μας και τις νεότερες γενιές.

Η ΟΛΘ ΑΕ είναι κάτι παραπάνω από λιμάνι. Είναι ο πάροχος διατροπικών δικτύων πολλαπλών πυλών και λύσεων εφοδιασμού για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

Η ουσία είναι ότι οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδος-Αιγύπτου μεγαλώνουν συνεχώς, και σε συνδυασμό με την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και πιθανόν την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου-Ελλάδος, μεταβάλλουν ραγδαία και τις σχέσεις στον αμυντικό τομέα, ειδικά στην ταραγμένη περιοχή της Α.Μεσογείου.

pentapostagma.gr

Σχόλια