Συναγερμός για τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ...


Αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του Τσέρνομπιλ διαπιστώνουν αναλυτές, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Το εργοστάσιο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσίας, με την Ουκρανία να δηλώνει ότι οι στρατιώτες της «δίνουν τη ζωή τους για να μην... επαναληφθεί η τραγωδία του 1986». 

Αναλυτές -σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ- αναφέρουν ότι από χθες, Πέμπτη (24.02.2022), όταν και ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, παρατηρείται αύξηση στα επίπεδα της ραδιενέργειας γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσέρνομπιλ. «Παρατηρείται μια ανωμαλία στην αύξηση των επίπεδων ραδιενέργειας στην περιοχή του Τσέρνομπιλ», ανέφερε στο twitter η ιστοσελίδα μέτρησης Nexta. 

Πηγές του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν όμως ότι η αύξηση αυτή πιθανότατα προέρχεται από την καταστροφή αποθήκης πυρηνικών αποβλήτων στην περιοχή. «Πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν πως με την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων, καταστράφηκε μια αποθήκη πυρηνικών αποβλήτων, η οποία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου», ανέφερε το NBC.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ. Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου, είναι κανονικά.

Οι Ρώσοι επίσης ανακοίνωσαν ότι από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 118 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχόλια