Η εποχή των τεράτων...


Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε ξανά τα κανόνια του πολέμου στην Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή  Ένωση να κοιτά αποσβολωμένη, κάτι που αναδεικνύει ακόμα μια φορά την αδυναμία της να παίξει πρωταγωνιστικό και ουσιαστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις, να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα...
Την ώρα που η ΑΥΓΗ της Κυριακής έπαιρνε τον δρόμο προς το τυπογραφείο, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν τα περίχωρα του Κιέβου συναντώντας ωστόσο απρόσμενη αντίσταση, σε αντίθεση με την ισοπεδωτική προέλαση της περασμένης μέρας. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η Ουκρανία παύει να υφίσταται όπως την ξέραμε έως πρόσφατα. Η επόμενη μέρα φέρνει έναν καινούργιο κόσμο, με μια νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική και ανακατανομή ισχύος – σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Μια εποχή λιτότητας και στρατιωτικοποίησης.
Η ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αδιαμφισβήτητη. Οι κυρώσεις που ανακοίνωσαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είναι πράγματι σκληρές. Αρκούν για να περιορίσουν τη Μόσχα και να τερματίσουν τον πόλεμο; Καθόλου βέβαιο. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πληρώσουν τις συνέπειες μιας νέας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Αυτό, ναι, είναι βέβαιο.
Για την Ελλάδα, όπου η ενεργειακή φτώχεια και η ακρίβεια έχουν έρθει με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη πολύ πριν τα ρωσικά τανκς εισβάλουν στην Ουκρανία, αυτό μεταφράζεται σε βαθιά λιτότητα και ανθρωπιστική κρίση. Ως εκ τούτου, τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία η λήψη έκτακτων και ουσιαστικών μέτρων για να μείνει η κοινωνία όρθια. Μέτρα που ο Κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να πάρει.
Την ίδια ώρα, αναδεικνύεται η ορθότητα του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέστησε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, με τη διπλωματία, την υπεράσπιση και την αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των προβλημάτων. Πολιτική που εγκατέλειψε η Ν.Δ. Την ώρα που ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος πασχίζει να γεννηθεί, οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ειρήνη και τους ανθρώπους μέσα στη νέα εποχή των τεράτων.
Σχόλια