Πρόεδρος Σερβίας: Το αλβανικό λόμπι προωθεί την επείγουσα ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επεσήμανε σήμερα, ότι το αίτημα της Πρίστινα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδέα των Αλβανών του λεγόμε

 


Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επεσήμανε σήμερα, ότι το αίτημα της Πρίστινα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδέα των Αλβανών του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου, αλλά του αλβανικού λόμπι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίοι θέλουν να εξαναγκάσουν τις τέσσερις χώρες της ΕΕ, (που δεν το έχουν αναγνωρίσει και) που είναι μέλη της Στρατιωτικής Συμμαχίας, να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι δυνατόν η Πρίστινα να κερδίσει και να πετύχει τους στόχους της στην παρούσα κατάσταση, ο Βούτσιτς υπενθύμισε ότι άκουσε για μια τέτοια ιδέα για πρώτη φορά πριν από εξάμηνο.

«Δεν είναι ιδέα των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά των λόμπι τους και ορισμένων πολιτικών στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Γιατί τους ενδιαφέρει; Από τη μία θέλουν να αναγκάσουν τις τέσσερις χώρες της ΕΕ, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Δεν μπορείς να γίνεις μέλος του ΝΑΤΟ αν δεν είσαι χώρα- κράτος. Αυτός είναι ο τρόπος, αλλά και μια δικαιολογία για κάποιες χώρες να το αποδεχθούν και να πουν ότι πρέπει, γιατί δεν έχουμε άλλη διέξοδο», διευκρίνισε.

Ο Βούτσιτς ανέφερε και έναν άλλο λόγο στην προσπάθεια να τεθεί η χώρα μας πριν από τετελεσμένα γεγονότα, γιατί, όπως λέει, κάποιος θέλει να μας πει «μόνο εσείς απομένετε να αναγνωρίσετε το Κόσοβο και δεν έχετε άλλη επιλογή».

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος, αλλά δεν είναι αθώα η κατάσταση για εμάς. Αλλά το μήνυμά μου προς τους πολίτες είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσοι από αυτούς αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, και ό,τι κι αν κάνουν, σε αντίθεση με αυτούς, η Σερβία θα τηρεί το διεθνές δημόσιο δίκαιο, τον Χάρτη του ΟΗΕ, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των διεθνώς αναγνωρισμένων χωρών, και αυτή είναι Σερβία, όχι Κόσοβο. Πράγμα που σημαίνει, ανεξάρτητα από όλες τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, όπως πιστεύουν όλοι, η Σερβία θα διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα», είπε.

novosti.rs
The Hellenic Information Team
Σχόλια