Βόμβα Πούτιν: Σήμερα η απόφαση για αναγνώριση των εδαφών των αυτονομιστών* Θέλει να συνθλίψει την Ουκρανία, λένε οι ΗΠΑ

Παρότι η διαμεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δημιούργησε προσδοκίες για διπλωματική διευθέτηση της Ουκρανικής κρίσης – τουλάχιστον για έ


Παρότι η διαμεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δημιούργησε προσδοκίες για διπλωματική διευθέτηση της Ουκρανικής κρίσης – τουλάχιστον για ένα ορατό μέλλον – μέσω μιας συνάντησης Μπάιντεν – Πούτιν, οι τόνοι σήμερα ανέβηκαν απροσδόκητα ρίχνοντας βαριά σκιά στις προοπτικές του διαλόγου.

Μπορεί να συμφωνήθηκε μεν συνάντηση των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας την Πέμπτη στη Γενεύη, ωστόσο οι σημερινές δηλώσεις Πούτιν αλλά και οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον δια στόματος του Συμβούλου Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, ανέβασαν ανησυχητικά το θερμόμετρο.

Την ένταση πυροδότησε με δηλώσεις του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όχι μόνον δείχνοντας ανυποχώρητος σε μια “απόλυτη δέσμευση” της Δύσης ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά ανακοινώνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας όπου έχουν αυτοανακηρύξει ανεξάρτητες οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές, θα ληφθεί σήμερα.
Μιλώντας στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ο Πούτιν είπε πως η απόφαση για την αναγνώριση της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» θα ληφθεί σήμερα, 21 Φεβρουαρίου.

Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε δηλώσει στο Συμβούλιο ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Και υψηλότατοι τόνοι από την Ουάσιγκτον

Μια εισβολή της Ρωσίας θα επιδίωκε να «συνθλίψει» βίαια τον ουκρανικό λαό, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, «θα είναι ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί εναντίον του ουκρανικού λαού, για να τον καταπνίξει, να τον συνθλίψει, να τον τραυματίσει», υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν, επομένως, «ιδιαιτέρως βίαιη» και «θα στοίχιζε τη ζωή σε Ουκρανούς και Ρώσους, είτε αμάχους είτε στρατιωτικούς», συμπλήρωσε ο Σάλιβαν.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει τον ΟΗΕ για την ύπαρξη, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, μιας μαύρης λίστας που έχει καταρτίσει η Μόσχα με Ουκρανούς που θέλει να εξοντώσει στην περίπτωση μιας εισβολής, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που περιήλθε χθες στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Ουάσιγκτον διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταρτίζουν λίστες Ουκρανών για να σκοτώσουν ή να στείλουν σε στρατόπεδα σε περίπτωση στρατιωτικής κατοχής» της Ουκρανίας, αναφέρεται στην επιστολή, που απευθύνεται στην Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Μια Αμερικανίδα διπλωμάτης προειδοποιεί σε αυτήν την επιστολή ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακοποιήσεις, όπως απαγωγές ή βασανιστήρια και θα μπορούσε να στοχεύει πολιτικούς αντιφρονούντες.

Πούτιν: Το ΝΑΤΟ θέλει μορατόριουμ προς το συμφέρον του

Ο Πούτιν παράλληλα, αναφερόμενος στον πυρήνα της κρίσης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς την Ρωσία.

«Γι’ αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν (στο ΝΑΤΟ) την Ουκρανία ‘αύριο’. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιο είδους μορατόριουμ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ απλά θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην συμμαχία.

«Γι’ αυτό τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν.

«Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Με πληροφορίες από TASS, Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ, hellasjournal.com


Σχόλια