Η απάντηση της Άντερσον - μετά τη ρωσική απειλή κατά της Σουηδίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τη Σουηδία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθώς θα είχε «σοβαρές συνέπειες στρατιωτικής πολιτικής». - Στη Σουηδ


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τη Σουηδία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθώς θα είχε «σοβαρές συνέπειες στρατιωτικής πολιτικής».

- Στη Σουηδία, εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε για τη γραμμή της πολιτικής ασφαλείας μας, απάντησε η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson (S) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Tony Ingesson, ειδικό στην ανάλυση πληροφοριών, η ρητορική από τη Ρωσία δεν είναι νέα - αλλά μάλλον πιο διογκωμένη.

- Η Ρωσία μπορεί να αισθάνεται ότι θέλει να είναι πιο ξεκάθαρη και αποτρεπτική με τις απειλές της, καθώς η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή, λέει.

Η συζήτηση για το αν η Σουηδία θα πρέπει να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ αναζωπυρώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, η Μαρία Ζαχαράοβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε:

- Είναι προφανές ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεστε, είναι ένα στρατιωτικό μπλοκ, θα είχε σοβαρές συνέπειες στη στρατιωτική πολιτική, οι οποίες θα απαιτούσαν απαντήσεις από τη χώρα μας.

Εμπειρογνώμονας: Θέλετε να αποθαρρύνετε

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές είναι σύμφωνες με τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία συνήθως εκφράζεται για το θέμα αυτό. Αυτό λέει ο Tony Ingesson, ειδικός στην ανάλυση πληροφοριών και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lund.

- Είναι λίγο πολύ σύμφωνο με αυτό που έλεγαν (η Ρωσία) από την αρχή. Έχουν διατυπώσει παρόμοιες απειλές στο παρελθόν, αλλά έχουν φροντίσει να εκφραστούν με πιο συγκαλυμμένους όρους. Η Ρωσία μπορεί να αισθάνεται ότι θέλει να είναι ιδιαίτερα σαφής και αποτρεπτική με τις απειλές της, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή, λέει ο Ingesson.

Ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία απευθύνεται άμεσα στη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι ότι οι χώρες αυτές είναι στρατηγικής σημασίας.

- Η Ρωσία γνωρίζει ότι υπάρχει υποστήριξη και στις δύο χώρες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία και η Φινλανδία ενδιαφέρουν τη Ρωσία, διότι μαζί αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της Βαλτικής Θάλασσας", λέει ο Ingesson:

- Αντιλαμβάνομαι ότι (η δήλωση) είναι καθαρά στρατηγική. Αν εντασσόμασταν στο ΝΑΤΟ, η Βαλτική Θάλασσα θα γινόταν κτήμα του ΝΑΤΟ, έτσι το βλέπει η Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ingesson, η Ρωσία βλέπει ήδη τη Σουηδία ως χώρα του ΝΑΤΟ.

- Βλέπουν και έχουν δει τη Σουηδία ως πραγματική χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά όχι ως επίσημη. Έτσι μας έχει προσεγγίσει η Ρωσία. Δεν μας βλέπουν ως πραγματικά ουδέτερους.

Η Magdalena Andersson απαντά

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον (S) και η κυβέρνηση προέβησαν το βράδυ της Παρασκευής σε δήλωση σχετικά με το ζήτημα του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η Σουηδία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή να κηρύξει τη λεγόμενη επιλογή του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση λέει ότι η Σουηδία έχει στενή σχέση με το ΝΑΤΟ.

Όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει τις απειλές από τη Ρωσία:

- Η σουηδική γραμμή είναι πολύ σαφής. Στη Σουηδία, εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε για τη γραμμή της πολιτικής μας για την ασφάλεια, λέει η Magdalena Andersson κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίζει:

- Είναι σημαντικό σε αυτή την κατάσταση να υπάρχει σταθερότητα και προβλεψιμότητα στη γραμμή της σουηδικής πολιτικής ασφάλειας, είναι κεντρικό ζήτημα σε μια τέτοια κατάσταση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Σουηδία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη σουηδική άμυνα για την ενίσχυση της στρατιωτικής μας ικανότητας και έχουμε επίσης ενισχύσει, εμβαθύνει και αυξήσει τον αριθμό των συνεργασιών με άλλες χώρες και οργανισμούς.

Θέλετε να μάθετε όλα τα τελευταία νέα για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Κατεβάστε την εφαρμογή Expressen για iPhone ή Android και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις push στην κατηγορία εξωτερικών υποθέσεων.

expressen.se
Corfiatiko.blogspot.com
Σχόλια