Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ φωτο: Άποψη του New Safe Confinement (NSC) που κατασκευά


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ

φωτο: Άποψη του New Safe Confinement (NSC) που κατασκευάστηκε πάνω από την παλιά σαρκοφάγο του κατεστραμμένου μπλοκ αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Σύμφωνα με την αρχή, επιτεύχθηκε συμφωνία με τον ουκρανικό στρατό επί τόπου.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ(Konashenkov), σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή σχετικά με την πρόοδο της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Οι ρωσικές μονάδες είχαν καταλήξει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επί τόπου, προκειμένου να συντονίσουν από κοινού τη φύλαξη (ασφάλεια)του πυρηνικού σταθμού:

«Επιτεύχθηκε συμφωνία με τους στρατιώτες ενός χωριστού τάγματος φρουρών ουκρανικού πυρηνικού σταθμού να διασφαλίσουν από κοινού την ασφάλεια των μονάδων και της σαρκοφάγου του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ».

Η ραδιενεργή ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού είναι φυσιολογική, εξήγησε επίσης ο Konashenkov. Σύμφωνα με τον ίδιο, το προσωπικό του Chernobyl nuclear power plant (ChNPP) συνεχίζει να διατηρεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου σε κανονική λειτουργία και να παρακολουθεί την κατάσταση. Ο ομιλητής πρόσθεσε:

«Η κοινή δράση των Ρώσων αλεξιπτωτιστών και των Ουκρανών στρατιωτών του τάγματος ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού για την υπεράσπιση του εργοστασίου αποτελεί εγγύηση ότι οι εθνικιστικές ομάδες ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση στη χώρα για πυρηνική πρόκληση».

Την Πέμπτη, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN , επικαλούμενο τις αρχές της χώρας, ανέφερε ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ σχεδόν 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κίεβο και φέρεται να είχαν καταλάβει την περιοχή μετά από σφοδρές μάχες. Το Κίεβο είδε το εργοστάσιο σε κίνδυνο και προειδοποίησε για πιθανές προκλήσεις από τη Μόσχα.

Μετά τη δημοσίευση των εκθέσεων, η Δύση εξέφρασε ανησυχία για την εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε «κατάσταση ομηρίας» την κατάληψη της ζώνης αποκλεισμού του πρώην αντιδραστήρα από τις ρωσικές δυνάμεις με αναφορά στους υπαλλήλους του πυρηνικού σταθμού. Είπε:


«Αυτή η παράνομη και επικίνδυνη κατάσταση ομηρίας, η οποία θα μπορούσε να αναστείλει τις εργασίες ρουτίνας διατήρησης και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις πυρηνικών αποβλήτων, είναι απίστευτα ανησυχητική ».

Μια μέρα πριν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς. Με αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα ανταποκρίθηκε στο αίτημα των αρχηγών των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ (LPR), οι οποίες αναγνωρίζονται από τη Ρωσία ως ανεξάρτητες, να τις προστατεύσει από τη στρατιωτική επίθεση της Ουκρανίας. Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν προβλέπουν κατοχή της Ουκρανίας, παρά μόνο αποστρατικοποίηση και αποναζικοποίηση της.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πραγματοποιήσουν επιδρομές πυραύλων, αέρος ή πυροβολικού εναντίον ουκρανικών πόλεων, αλλά θα χρησιμοποιήσουν όπλα υψηλής ακρίβειας για να καταστρέψουν τη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό στη χώρα.

Πηγή: AFP © Sergei SUPINSKY 25-2-22

de.rt.com
Σχόλια