Euractiv: Αυτές τις κυρώσεις αποφάσισαν κατά της Ρωσίας...


Το σχέδιο προτάσεων για τις νέες κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Ρωσία και αποφάσισαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο Κορυφής οι 27 ηγέτες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αποκαλύπτει το... EURACTIV.

Σύμφωνα με αυτό προβλέπονται τα εξής:

«Τα μέτρα κυρώσεων επιβάλλουν σοβαρό κόστος στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών θα κόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε ζωτικής σημασίας τεχνολογικές εισροές, αποδυναμώνοντας τη βιομηχανική της βάση και θα υπονομεύσουν τις στρατηγικές φιλοδοξίες της Ρωσίας να ασκήσει επιρροή στην παγκόσμια σκηνή».

«Το μέγεθος της επιθετικότητας του Προέδρου Πούτιν και η απειλή που συνιστά για τη διεθνή τάξη απαιτούν αποφασιστική απάντηση. Οι προτεινόμενες ενέργειες συντονίζονται στενά με τους κλειστούς εταίρους μας συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων, προκειμένου να έρθει η ρωσική κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της».

Τράπεζες
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για τις ακόλουθες συναλλαγές:

Xρηματοοικονομικές αλληλεπιδράσεις με ρωσικές τράπεζες πέρα από τις τρεις τράπεζες που ήταν μέρος του πρώτου πακέτου κυρώσεων.
Χρηματοδότηση ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων.
χρηματοοικονομικές ροές και επενδύσεις από τη Ρωσία στην ΕΕ.
Αυτή η δέσμη μέτρων βασίζεται και επεκτείνει τις τρέχουσες κυρώσεις της ΕΕ στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι οποίες απαγορεύουν τον δανεισμό και την αγορά τίτλων πέντε μεγάλων κρατικών ρωσικών τραπεζών. Αντανακλά τις ιδιαιτερότητες του ρωσικού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, με τον υψηλό βαθμό πολιτικών ή/και χρηματοοικονομικών διασυνδέσεων μεταξύ του κράτους, των τραπεζών και των ιδιωτών με υψηλή περιουσία.

Απαγόρευση δανεισμού και αγοράς τίτλων νέων (ιδιωτικών) τραπεζών
Πρόκειται για επέκταση της ισχύουσας απαγόρευσης αναχρηματοδότησης πέντε κρατικών ιδρυμάτων σε δύο επιπλέον ιδιωτικές τράπεζες: την Alfa Bank και την Bank Otkritie.

Χρηματοδότηση ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων
Απαγόρευση της νέας εισαγωγής μετοχών ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων στα χρηματιστήρια της ΕΕ

Αυτό το μέτρο στοχεύει τις επιλογές χρηματοδότησης ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων στα χρηματιστήρια της ΕΕ.

Απαγόρευση δανεισμού και αγοράς τίτλων πρόσθετων κρατικών επιχειρήσεων
Οι εταιρείες που θα στοχευθούν θα περιλαμβάνουν: Almaz-Antey (Αεροδιαστημική & Άμυνα),Kamaz (Αυτοκίνητα), Εμπορικό Λιμάνι Novorossiysk (Ναυτιλία), Rostec (θυγατρικές κυρίως στον στρατιωτικό τομέα), Russian Railways (Υποδομές), Sevmash (Ναυπηγική) , Sovcomflot (Ναυτιλία) και United Shipbuilding Corporation (κατασκευή πλοίων).

Χρηματοοικονομικές εισροές από τη Ρωσία στην Ε.Ε
Απαγόρευση της αποδοχής νέων καταθέσεων Ρώσων υπηκόων και κατοίκων σε τράπεζες της ΕΕ

Αυτό το μέτρο ισχύει για ιδιώτες/οντότητες για όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, επηρεάζοντας έτσι σαφώς τη ρωσική ελίτ.

Συντονισμός με ομοϊδεάτες εταίρους, συμπ. Ελβετία και άλλους.

Απαγόρευση στα κεντρικά αποθετήρια τίτλων της ΕΕ (CSD) να διατηρούν λογαριασμούς Ρώσων πελατών
Αυτό το μέτρο θα είχε ευρύτερο αποτέλεσμα αποκλείοντας την επένδυση σε τίτλους της ΕΕ.

Απαγόρευση της πώλησης τίτλων σε ευρώ σε Ρώσους υπηκόους και κατοίκους
Τα ομόλογα σε ευρώ αποτελούν σημαντική βάση ασφαλών διεθνών επενδύσεων.

Ενέργεια
Αυτή η απαγόρευση εξαγωγών της ΕΕ καλύπτει συγκεκριμένα τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που απαιτούνται για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων πετρελαίου της Ρωσίας στα πρότυπα Euro-6.

Μεταφορές
Απαγόρευση εξαγωγών αεροσκαφών, διαστήματος, ανταλλακτικών, τεχνολογίας και συναφών υπηρεσιών

Αυτό συνιστά απαγόρευση της εξαγωγής, πώλησης, προμήθειας ή μεταφοράς όλων των αεροσκαφών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού αεροσκαφών στη Ρωσία και σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες επισκευής, συντήρησης και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά καλύπτουν επίσης τη μίσθωση αεροσκαφών και παρόμοιες υπηρεσίες.

Πολιτική βίζας
Η Ένωση θα πρέπει να αναστείλει τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους κατόχους ρωσικών διπλωματικών διαβατηρίων και τις ρυθμίσεις διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων για τους κατόχους υπηρεσιακών διαβατηρίων.

Η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για το σκοπό αυτό παράλληλα με τις προτάσεις κυρώσεων.

Kυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα
Υποβάλλουμε προτάσεις για πρόσθετους καταλόγους Ρώσων ατόμων που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ή επωφελούνται από την τρέχουσα επιθετικότητα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι:

όλα τα υπόλοιπα μέλη της ρωσικής Δούμα (351 έχουν ήδη καταχωρηθεί)
μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας
Λευκορώσοι πολίτες που έχουν διευκολύνει την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτά τα άτομα προέρχονται από τον στρατό, το υπουργείο Άμυνας, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της Λευκορωσίας και τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης
Παράλληλα κατατίθεται πρόταση για διεύρυνση αυτής της λίστα ώστε να περιλαμβάνονται και ολιγάρχες.

Επιπλέον, οι εργασίες για την προετοιμασία ενός περαιτέρω πακέτου οικονομικών κυρώσεων για την κάλυψη της Λευκορωσίας βρίσκονται σε εξέλιξη...

EURACTIV
Σχόλια