Ουκρανία: Πάνω από 60% λέει "Οχι" στην απόφαση Μητσοτάκη....


Δεν είναι συχνό να συμπίπτουν στο ίδιο ακριβώς εύρημα διαφορετικές δημοσκοπήσεις. Δεν είναι επίσης συχνό να απορρίπτεται με μεγάλη διαφορά μια κρίσιμη κυβερνητική επιλογή, την ώρα που το κυβερνητικό κόμμα διατηρεί τη δημοσκοπική υπεροχή του -έστω μειωμένη. Όταν συμβαίνουν ταυτοχρόνως και τα δύο, το... φαινόμενο είναι αξιοσημείωτο.
Σε τρεις τελευταίας δημοσκοπήσεις επιλογή του πρωθυπουργού να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, απορρίπτεται από την πλειονότητα των ερωτώμενων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega το 66% λέει όχι στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Στο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue το αντίστοιχο ποσοστό είναι 67%.
Στην έρευνα της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών το 63% λέει «όχι» στην αποστολή στρατιωτικού υλικού.
Όταν τρεις διαφορετικές έρευνες καταλήγουν σχεδόν στο ίδιο ποσοστό, δεν μένουν και πολλές αμφιβολίες για το ποια είναι η κυρίαρχη τάση. Έχει επίσης σημασία ότι η έρευνα της Prorata παρουσιάστηκε στις 4 Μαρτίου και της Metron Analysis στις 24 Μαρτίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα λοιπόν, ο συσχετισμός δεν μεταβλήθηκε.
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων γεννάνε εκ των πραγμάτων πολιτικό ζήτημα. Γιατί φαίνεται ότι η κοινωνία δεν συναινεί σε μια κρίσιμη πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού. Μια απόφαση η οποία εμπλέκει την Ελλάδα στον πόλεμο και συνιστά αλλαγή του δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από την «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μετά την Μεταπολίτευση, περάσαμε στο δόγμα «εμπροσθοφυλακή της Δύσης», όπως συνέβαινε τη δεκαετία του 1950.
Λέγεται ότι εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με δημοσκοπήσεις. Δεν γίνεται όμως η χώρα να μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά την ώρα που η κοινωνία έχει αντίθετη άποψη.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιαννη Αλμπανη, πατήστε ΕΔΩ...

Σχόλια