«Αν νομίζετε ότι έχουμε κόλαση στη Γη τώρα, απλά ετοιμαστείτε» το alert ΟΗΕ


«Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στο Παρίσι, το Σικάγο και τις Βρυξέλλες όταν δεν υπάρχει αρκετό φαγητό;» είπε, μιλώντας στο πολυτελή χώρο του Βασιλικού Μουσείου Καλών Τεχνών του Βελγίου, όπου η ΕΕ πραγματοποίησε μια μεγάλη ανθρωπιστική διάσκεψη αυτή την εβδομάδα. «Είναι εύκολο να είσαι αδιάφορος μέσα στον γυάλινο πύργο σου όταν δεν είσαι αυτός που πεινάει», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.

Εάν η επισιτιστική κρίση ξεφύγει από τον έλεγχο και ο κόσμος αντιμετωπίσει κρίσιμες ελλείψεις εφοδιασμού, η πλούσια Δύση δεν θα γλιτώσει από την πολιτική αναταραχή. Ήδη, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει κύμα σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, διαταράσσοντας την προσφορά και διογκώνοντας τις τιμές.

Αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη σε πολιτικό χάος και να δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Mπίσλεϊ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει επειγόντως περισσότερη χρηματοδότηση διαφορετικά θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων. «Μας λείπουν δισεκατομμύρια» τόνισε. «Η αποτυχία να παράσχουμε φέτος μερικά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια σημαίνει ότι θα έλθει πείνα, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση».

Η παρέμβαση του Μπίσλεϊ γίνεται σε μια στιγμή που οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος με την Κομισιόν να καταθέτει ήδη ένα έκτακτο  πακέτο στήριξης.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Οι διαταραχές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο έχουν άμεσο αντίκτυπο στις χώρες που βασίζονται σε αυτές τις προμήθειες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι μισές από τις εισαγωγές σιταριού της Αφρικής προέρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, η οποία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων. Όσο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές της έχουν σταματήσει και η ικανότητά της να συνεχίσει να παράγει τρόφιμα φέτος κρέμεται από μια κλωστή. Το κρίσιμο σημείο θα έρθει το φθινόπωρο, είπε ο Μπίσλεϊ, όταν είναι πιθανό να γίνει αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της αναταραχής του πολέμου.

«Αν νομίζετε ότι έχουμε κόλαση στη Γη τώρα, απλά ετοιμαστείτε», προειδοποίησε. «Αν παραμελήσουμε τη βόρεια Αφρική, η βόρεια Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Εάν παραμελήσουμε τη Μέση Ανατολή, [η] Μέση Ανατολή θα έρθει στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Οι οικονομικές συνθήκες σε αυτά τα μέρη του κόσμου είναι πλέον δυσμενέστερες από ό,τι ήταν πριν την Αραβική Άνοιξη, είπε. Και δεν είναι μόνο οι πληθυσμοί των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που θα υποστούν ισχυρό πλήγμα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θρέφει ήδη εκατομμύρια ανθρώπους νοτιότερα σε χώρες του Σαχέλ, όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, όπου τα προβλήματα θα επιδεινωθούν εάν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμείνουν στα ύψη. «Προειδοποιώ τα ανεπτυγμένα έθνη μας εδώ και αρκετά χρόνια ότι το Σαχέλ θα καταρρεύσει αν δεν είμαστε προσεκτικοί» υπογράμμισε.

Ο Μπίσλεϊ βρίσκεται σε επείγουσα αποστολή συγκέντρωσης κεφαλαίων στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνομιλίες με δύο Επιτρόπους της Ε.Ε. την Τρίτη 22 Μαρτίου.

Agronews.gr

Σχόλια