Ron Paul: Είναι ο Πούτιν ο νέος covid;

Οι ψηφιακές εταιρείες-μεγαθήρια βοηθούν για άλλη μια φορά το κράτος, εξαφανίζοντας από τις πλατφόρμες τους όσους αμφισβητούν το επίσημο αφήγημα σχετικ

Οι ψηφιακές εταιρείες-μεγαθήρια βοηθούν για άλλη μια φορά το κράτος, εξαφανίζοντας από τις πλατφόρμες τους όσους αμφισβητούν το επίσημο αφήγημα σχετικά με την Ουκρανία, όπως ακριβώς έκαναν και με το αφήγημα του κορωνοϊού

Άρθρο του φιλελεύθερου πρώην Γερουσιαστή Ron Paul, που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2022 από το Mises Institute. Χρόνος ανάγνωσης 3'.

Η πρόσφατη σύγκλιση του State of the Union «χωρίς μάσκες» από τον Πρόεδρο Μπάιντεν σηματοδοτεί το προσεχές τέλος της τυραννίας του COVID, που ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια. Ευτυχώς για το Κογκρέσο, τον Πρόεδρο και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας αντικαθιστά τον COVID ως εύκαιρη δικαιολογία για τις αποτυχίες τους, αλλά και ως δικαιολογία για την επέκταση των εξουσιών τους.

Ακόμη και πριν αρχίσουν οι πολιτικοί να διακηρύσσουν το τέλος της «πανδημίας» (sic), οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών ήταν η κύρια ανησυχία των πολιτών - ιδιαίτερα η αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, καθώς και η απόφαση της Γερμανίας (που ελήφθη υπό την πίεση των ΗΠΑ) να κλείσει τον αγωγό Nord Stream 2, αποτελούν μια βολική δικαιολογία για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Αυτό συμβαίνει παρ’ όλο που οι ΗΠΑ, επικαλούμενες την «αστάθεια» στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας που δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν έχουν ακόμη απαγορεύσει επίσημα τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η Fed (σ.σ. η κρατική Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) σχεδιάζει αρκετές αυξήσεις επιτοκίων για φέτος, παρ’ όλο που ορισμένοι φοβούνται ότι οι αυξήσεις αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν την ανεργία. Η ρωσική κρίση επιτρέπει στη Fed είτε να αναβάλει τις αυξήσεις των επιτοκίων, είτε να κατηγορήσει τη Ρωσία για οποιαδήποτε ανεργία συνοδεύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Fed μπορεί να χρησιμοποιήσει την κρίση για να εκτρέψει την προσοχή από τις ευθύνες της για τα οικονομικά μας προβλήματα. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Fed θα σημειώσει τουλάχιστον μια μέτρια αύξηση επιτοκίων αυτόν τον μήνα, αλλά λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η αύξηση θα είναι μικρότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η κρίση στην Ουκρανία παρέχει επίσης μια δικαιολογία στο Κογκρέσο για να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να παράσχει 10 επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια σε επείγουσα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το Κογκρέσο πιθανότατα θα εγκρίνει τάχιστα το αίτημα του Προέδρου. Αυτή δεν θα είναι, πιθανότατα, η τελευταία φορά που το Κογκρέσο σπεύδει να προσφέρει δισεκατομμύρια «έκτακτης ανάγκης» στην Ουκρανία.

Είναι επίσης βέβαιο ότι οι λομπίστες του στρατιωτικο-βιομηχανικού κατεστημένου «εξηγούν» στο ήδη πολύ δεκτικό κοινό τους στο Καπιτώλιο, το γιατί η κρίση στην Ουκρανία δικαιολογεί την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού για χάρη της «αντίδρασης στις απειλές» από τη Ρωσία, την Κίνα, και όποιον άλλο μπορεί να εξυπηρετήσει ως βολικός μπαμπούλας. Είναι απίθανο να υπάρξει μεγάλη αντίσταση του Κογκρέσου σε μια περαιτέρω αύξηση, παρ' όλο που οι ΗΠΑ ξοδεύουν ήδη περισσότερα από το σύνολο των αμυντικών προϋπολογισμών των επόμενων εννέα χωρών με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλές κορυφαίες διαδικτυακές εταιρείες («Big Tech») προσέφεραν την εύνοιά τους στην κυβέρνηση, εξαφανίζοντας από τις πλατφόρμες τους οποιουσδήποτε εξέφραζαν σκεπτικισμό για τα εμβόλια ή προωθούσαν άλλους τρόπους θεραπείας — ακόμη και όταν παρουσίαζαν στοιχεία που υποστήριζαν τους ισχυρισμούς τους. Αυτές οι εταιρείες βοηθούν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση εξαφανίζοντας από τις πλατφόρμες τους όσους αμφισβητούν, ή είναι ύποπτοι ότι αμφισβητούν, το επίσημο αφήγημα σχετικά με την Ουκρανία. Ωστόσο, οι ανησυχίες αυτών των εταιρειών σχετικά με τις «ψευδείς ειδήσεις» δεν τις οδήγησαν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να δημοσιεύουν εμφατικά διαψευσμένες ιστορίες, που αβαντάρουν την - υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ - ουκρανική κυβέρνηση.

Τα lockdown και οι απαγορεύσεις προξένησαν περισσότερη βλάβη από ό,τι ο ίδιος ο κορωνοϊός. Ήταν βασισμένα σε ψέματα που προπαγάνδισε η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στον «ιδιωτικό» τομέα. Ωστόσο, πάρα πολλοί Αμερικανοί αρνούνται ακόμη και το να θέσουν υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, ή να αμφισβητήσουν το εάν πραγματικά υπεύθυνη για τα οικονομικά μας προβλήματα είναι η Ρωσία, κι όχι το σπάταλο Κογκρέσο, οι διαδοχικοί σπάταλοι Πρόεδροι, και η εκτός ελέγχου Κεντρική Τράπεζα.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι αυταρχικοί ηγέτες να χρησιμοποιούν κρίσεις σαν κι αυτές ώστε να αυξήσουν τη δύναμή τους, είναι να βοηθήσουμε αρκετούς ανθρώπους να κατανοήσουν μια απλή αλήθεια: Οι αυταρχικοί πολιτικοί θα λένε πάντα ψέματα στους ανθρώπους, για να διαφυλάξουν και να επαυξήσουν τη δική τους εξουσία.



Σχόλια