Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ

Μία εναλλακτική σκορπά συγκρατημένα χαμόγελα και προέρχεται από το μακρινό παρελθόν. Συγκεκριμένα το MIT προχώρησε σε μία έρευνα που σκοπό έχει να βρ

Μία εναλλακτική σκορπά συγκρατημένα χαμόγελα και προέρχεται από το μακρινό παρελθόν.

Συγκεκριμένα το MIT προχώρησε σε μία έρευνα που σκοπό έχει να βρει λύση στο υψηλό κόστος των μπαταριών και φυσικά στην εναλλακτική του λιθίου ως πρώτη ύλη.

Το λίθιο εκτός από ακριβό δεν είναι απεριόριστο, ενώ το συναντά κανείς σε όλων των ειδών τις μπαταρίες. Από μικρά gadgets, μέχρι οικιακές συσκευές και μεγάλα μεγάλα φορτηγά, όλα διαθέτουν μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης λοιπόν βρήκε την πιθανή λύση σε μία τεχνολογία που κρατά από το μακρινό 1878. Οι πρώτες μπαταρίες ήταν φτιαγμένες με τον πιο απλό τρόπο, από αέρα (οξυγόνο) και μέταλλο (συνήθως σίδηρο ή ψευδάργυρο).

Το οξυγόνο (κάθοδος), που βρίσκεται σε αφθονία στην ατμόσφαιρα, έπαιζε το ρόλο του δέκτη μέσα στην μπαταρία, με το μέταλλο να αποτελεί τον πομπό (άνοδος). Οι μπαταρίες ψευδάργυρου-αέρα έχουν χαμηλό κόστος και αρκετή μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι οι κοινές μπαταρίες που προλάβαμε μικροί (τύπου πλακέ) και τις πετούσαμε αναγκαστικά επειδή είχαν σκουριάσει.

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο τους μειονέκτημα, η σκουριά κατά την αποφόρτιση. Και πάνω σε αυτό δούλεψε η ομάδα του MIT που εντόπισε τη λύση στην αντιστροφή του ηλεκτρικού ρεύματος. Την αντίθετη διαδικασία δηλαδή έτσι ώστε να ξεσκουριάσει.

Η ύπαρξη οξυγόνου μέσα στη μπαταρία προκαλεί αυτή την αναγκαστική φθορά και όσο και αν διαφαίνεται μία καλή λύση, αυτή είναι δύσκολο προς το παρόν να εφαρμοστεί και στις μεγάλες μπαταρίες που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα.

Για την ώρα, η ομάδα του ΜΙΤ θα προσπαθήσει να τελειοποιήσει την αντιστροφή ηλεκτρισμού στις μικρές μπαταρίες. Η μελέτη αξίζει σίγουρα τον κόπο μέχρι να αποφέρει καρπούς και να είναι σε θέση να δώσει τα φώτα της στις μεγάλες εταιρείες αφού το κόστος εκτιμάται σε δέκα φορές χαμηλότερο σε σχέση με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Κάτι που θα επωφεληθεί φυσικά και ο καταναλωτής.

newsauto.gr

Σχόλια